طب‍ی‍ب‌ اص‍ف‍ه‍ان‍ی‌، ع‍ب‍دال‍ب‍اق‍ی‌ ب‍ن‌ م‍ح‍م‍د رح‍یم‌

    از ویکی‌نور

    NUR33920.jpg

    نام طب‍ی‍ب‌ اص‍ف‍ه‍ان‍ی‌، ع‍ب‍دال‍ب‍اق‍ی‌ ب‍ن‌ م‍ح‍م‍د رح‍یم‌
    نام‎های دیگر
    نام پدر
    متولد 1127ق
    محل تولد
    رحلت 1171ق
    اساتید
    برخی آثار
    کد مؤلف AUTHORCODE33920AUTHORCODE

    میرزا عبدالباقی بن میرزا عبدالرحیم طبیب اصفهانی (احتمالا 1127-1171/1168)، از شاعران و طبیبان و کلانتران قرن دوازدهم در اصفهان و صاحب دیوان اشعار.

    ولادت

    از سال تولد و دوران کودکی و جوانی و ازدواج میرزا عبدالباقی بن میرزا عبدالرحیم، مشهور و متخلص به طبیب اصفهانی چیز زیادی در دست نیست، ولی به‌طور قطع و یقین محل تولد وی شهر اصفهان بوده است. فقط در تذکره ریاض‌ الشعراء داغستانی آمده است که واله می‌گوید: در زمان اقامت نادر در دهلی، به مدت 58 روز «از روز نهم ذی‌حجه سال 1151 تا روز هفت صفر سال 1152»، در خدمت طبیب اصفهانی در دهلی بوده است و محتمل است واله تاریخ تولد طبیب را از خود طبیب پرسیده باشد؛ زیرا با دقت می‌گوید: «تولدش در سنه 1127 در دارالسلطنه اصفهان واقع شده»[۱].

    خاندان

    طبیب، از سادات جلیله اصفهان بوده و سیادتش به‌واسطه حضرت امام‌زاده حمزه(ع) به حضرت موسی بن جعفر(ع) امام هفتم شیعیان می‌رسد. پدر طبیب، میرزا رحیم، حکیم‌باشی شاه سلیمان و شاه سلطان حسین بوده است[۲].

    حرفه و شغل

    طبیب از اطبای معزز نادر شاه و مدتی نیز کلانتر اصفهان، بوده است. اعقاب او هم به نام کلانتری معروف گشته‌اند. لازم به یادآوری است که شغل کلانتری پس از زمان نادر شاه بوده و روشن است این شغل کلانتری در اواخر عمر طبیب بوده است[۳].

    وفات

    درباره تاریخ درگذشت طبیب اختلاف زیادی وجود دارد؛ ازجمله: 1171، 1167، 1168، 1172 و... مزار شریف طبیب اصفهانی به قول مرحوم صدر هاشمی «در تخت پولاد» اصفهان رو به طرف لسان ‌الارض واقع شده است[۴].

    آثار

    دیوان اشعار (دیوان طبیب اصفهانی) تنها اثری است که از میرزا عبدالباقی به‌جای مانده است. طبیب در ایام حیات کوتاهش دیوان اشعارش را خود ترتیب داده است[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: برزآبادی فراهانی، مجتبی، ص7-8
    2. ر.ک: همان، ص3
    3. ر.ک: همان، ص8-9
    4. ر.ک: همان، ص10-11
    5. ر.ک: همان، ص18

    منابع مقاله

    برزآبادی فراهانی، مجتبی، پیشگفتار «دیوان طبیب اصفهانی»، با تصحیح و مقدمه مجتبی برزآبادی فراهانی، ایران، سنایی، چاپ اول.


    وابسته‌ها