الگو:صفحهٔ اصلی/مقالهٔ برگزیده دوم
آیتالله حاج شیخ محمدعلى اراکى، از عالمان قرن چهاردهم، معروف به شیخ الفقهاء و المجتهدین، مشارکت در تأسیس حوزه علمیه قم، امام جماعت مسجد امام حسن عسکری(ع) قم حدود ۳۰ سال، پس از رحلت آیتالله محمدرضا گلپایگانی به عنوان یکی از مهمترین مراجع تقلید شناخته شد.
آیتالله اراکى در طول بیش از 35 سال تدریس در حوزه علمیه قم، پیچیدهترین مباحث علمى را با گفتارى شیوا و بیانى رسا مطرح مىکرد. از ویژگىهاى درس ایشان پرهیز از تکرار و زیادهگویى بود. کلام را گزیده و پرمعنى ادا مىکرد. اعتقادش بر این بود که طالب علم باید قبل از حضور در درس، مطالعه نماید.
آیتالله اراکى پس از وفات آیتالله سید محمدتقى خوانسارى (متوفاى 1371ش) به درخواست شمارى از شاگردان او، به تدریس خارج فقه و اصول پرداخت. بسیاری از استادان برجسته حوزه علمیه قم و مسئولان نظام جمهورى اسلامى سالها از محضر ایشان کسب فیض نمودند.
مرجع بزرگ حضرت آیتالله اراکى(ره) از سالها پیش از پیروزى انقلاب اسلامى، در مسجد امام حسن عسکرى قم نماز جمعه اقامه مىکردند. در نماز جمعه ایشان بسیارى از علما و فضلا و بزرگان حوزه علمیه قم شرکت مىجستند. وى همچنین حدود چهل سال در مدرسه فیضیه و حرم مطهر، نماز جماعت اقامه مىکردند و دانشمندان و طلاب حوزه با شور و اشتیاق در نماز ایشان حاضر مىشدند؛ بهطورىکه نماز جماعت ایشان مجمع و کانون علماى بزرگ و مجتهدان قم بود. کسانى که قبل از سال 1342ش، در نماز بسیار باصفا و سراسر معنویت مرحوم آیتالله اراکى در مدرسه فیضیه شرکت کردهاند، مىگویند لحظاتى قبل از اذان مىدیدهاند که حضرت امام خمینى (رض) در نماز جماعت آقاى اراکى حاضر مىشدند و این نشاندهنده اوج احترام و علاقه و اطمینان امام به تقوا و ورع ایشان بود.
سرانجام در شامگاه روز سهشنبه هشتم آذرماه 1373 (۲۵ جمادیالثانی ۱۴۱۵ ه.ق) مرجع جهان تشیع، حضرت آیتالله اراکى پس از یک قرن زندگى افتخارآمیز به ملکوت اعلى پیوست. با شنیدن خبر ارتحال این مرجع عالىقدر، ایران اسلامى به سوگ نشست. پیکر مطهر ایشان پس از مراسم تشییع پرشکوه و کمنظیرى در تهران و قم، بعد از ظهر روز پنجشنبه دهم آذرماه 1373 در مسجد بالاسر، در جوار مرقد مطهر حضرت معصومه(س) به خاک سپرده شد.