الأربعين في دلائل التوحيد
نام کتاب | كتاب الأربعين في دلائل التوحيد |
---|---|
نام های دیگر کتاب | کتاب الاربعين في دلائل التوحيد
رسالة في الذب عن أبي الحسن الأشعري |
پدیدآورندگان | انصاری، عبدالله بن محمد (نويسنده)
فقيهي، علي بن محمد (مصحح) ابن درباس، عبد الملک بن عيسي (نويسنده) |
زبان | عربي |
کد کنگره | BP 217/4 /ه4الف4 |
موضوع | اشعريان - دفاعيهها و رديهها
توحيد |
ناشر | موسسه تبوک للنشر و التوزيع |
مکان نشر | مصر - قاهره |
سال نشر | مجلد1: 2010م , |
کد اتوماسیون | AUTOMATIONCODE25126AUTOMATIONCODE |
كتاب الأربعين في دلائل التوحيد، اثر ابواسماعیل عبدالله بن محمد هروی (396-481ق)، کتابی است به زبان عربی، دربردارنده چهل حدیث درباره اسماء و صفات خداوند. به دنبال این اثر، رسالة في الذب عن أبيالحسن الأشعري، تألیف ابوالقاسم عبدالمالک بن عیسی بن درباس (576-659ق)، در دفاع از ابوالحسن اشعری(260-324ق) در کتاب «الإبانة عن أصول الديانة» آورده شده است.
این دو اثر توسط علی بن محمد بن ناصر فقیهی مورد تحقیق و تصحیح قرار گرفته و منتشر شده است.
ساختار
کتاب از دو بخش مجزا تشکیل شده است که در بخش اول بعد از مقدمه محقق و زندگینامه ابواسماعیل هروی، چهل حدیث آمده که هرکدام از این احادیث در یک باب جای گرفتهاند.
در بخش دوم، متن رساله دوم، بعد از مقدمه محقق آمده است.
گزارش محتوا
كتاب الأربعين في دلائل التوحيد
ابواسماعیل هروی همچون بخاری کتابش را با روایتی در باب نیت آغاز نموده و آن را تحت عنوان «باب إيجاب النية الصادقة في كل عمل» قرار داده است. او خود این روایت را از علی بن محمد بن طرازی (متوفی 422ق) در نیشابور شنیده است. سلسله این روایت به خلیفه دوم ختم میشود. او از پیامبر(ص) نقل میکند: «إنما الأعمال بالنيات و إنما لامرئ ما نوی»[۱].
دومین روایت به موضوع نصیحت و خیرخواهی اختصاص یافته است. نویسنده با سند خویش از جریر بن عبدالله نقل میکند که: با رسول خدا بر اقامه نماز و دادن زکات و خیرخواهی برای هر مسلمانی بیعت نمودم[۲].
در روایت چهارم این رساله به این مسئله اشاره شده که: «مردی از اهل کتاب نزد رسول خدا(ص) آمد و گفت: ای محمد! خداوند متعال، آسمانها را بر یکی از انگشتانش؛ زمین را بر انگشت دیگرش، کوهها را بر یکی دیگر از انگشتانش و خاک مرطوب را بر انگشت دیگرش قرار میدهد، سپس میگوید: من پادشاه و مالک جهانم. در این هنگام پیامبر خندید بهگونهای که دندانهایش پیدا شد. سپس این آیه شریفه را خواند: وَ مٰا قَدَرُوا اَللّٰهَ حَقَّ قَدْرِهِ (الأنعام: 91)؛ «آنان خدا را آنگونه که سزاوار اوست نشناختند». فضیل و سفیان این مطلب را بیان نمودهاند که پیامبر از روی تعجب خندید و گفتار آن مرد را تصدیق نمود[۳].
در جای دیگر روایاتی نقل نموده که جایگاه خداوند را در آسمان فرض نموده است[۴] که هر شب از آنجا به زمین میآید[۵]. او محدود و دارای جهت است[۶] و اعضایی چون، دست، چشم، گوش، انگشت و... دارد[۷]. او قدمهایش را بر روی کرسی قرار داده است[۸].
محقق در این رساله علائمی اختصاری برای برخی از کتابها در نظر گرفته که عبارت است از:
- «خ»، برای صحیح بخاری؛
- «م»، برای صحیح مسلم؛
- «حم»، برای مسند احمد؛
- «ت»، برای صحیح ترمذی؛
- «د»، برای سنن ابوداود؛
- «جه»، برای سنن ابن ماجه[۹].
رسالة في الذب عن أبيالحسن الأشعري
این رساله را عبدالملک بن عیسی بن درباس، در دفاع از کتاب «الإبانة» ابوالحسن اشعری نوشته است. برخی میگویند این اثر توسط ابواسحاق ابراهیم بن عثمان بن عیسی، فرزند برادر عبدالملک بن عیسی نوشته شده است، نه خود او[۱۰].
کتاب «الإبانة»، مشتمل بر همه عقاید اشعری است و گفتگوی مفصل از آن، بهویژه ازآنجهت که حتی امروز نیز اکثریت مسلمانان جهان دارای این مذهب فکریاند، ضروری مینماید. اشعری ابتدا در دو باب از این کتاب به نقل و شرح عقاید و اقوال کژراهان و بدعتگذاران (بنا بر تعبیر او) میپردازد که خود صریحاً بهعنوان معتزلیان، قدریان، جَمهیان، حَروریان، رافضیان و مُرجئیان از آنها یاد میکند و سپس به بیان نظرات «اهل حق و سنت» میپردازد[۱۱].
محقق در مقدمه این رساله به معتزله تاخته و میگوید: آنها کسانی هستند که نصوص قرآنی و روایی را مورد تحریف قرار دادهاند[۱۲].
وی مینویسد: هرچند ابوالحسن اشعری در ابتدا شاگرد ابوعلی جبائی معتزلی و معتقد به مسلک اعتزال بود، لکن بعد از مدتی با تمسک به قرآن و حدیث از اعتزال دست کشید و تفکر آنها را مورد نقد قرار داد و تفکر صحیح خود را در کتاب «الإبانه عن أصول الديانة» به معرض نمایش گذاشت[۱۳]. برخی، درباره او گفتهاند: اعتقاد ابوالحسن اشعری با آنچه در این کتابش آورده، منافات دارد؛ زیرا او در این اثرش راه تقیه را پیش گرفته است. برخی دیگر در دفاع از وی گفتهاند: اینکه گفته شود او در این اثر تقیه نموده است، افترائی بیش نیست؛ زیرا او از عالمانی است که به علم و تقوا معروف بوده و از چنین کسی بعید است که در وادی نفاق و تقیه بیفتد[۱۴].
نویسنده در این رساله، نظریات برخی از علماء را آورده که در تعریف و تمجید از کتاب «الإبانة» ابوالحسن اشعری، مطالبی را بیان نمودهاند و گفتهاند که این اثر او بهدور از تقیه نوشته شده است[۱۵].
این اثر، رد بر کلام کوثری نیز هست. او در حاشیه خویش نوشته است: اشعری، کتاب ابانه را بر روش مفوضه نوشته است و مقصود او بیرون کشیدن کسانی است که در ورطه تشبیه افتادهاند. او سعی نموده قدمبهقدم آنها را به سمت اعتقاد صحیح هدایت کند... ابوالحسن اشعری به بغداد رفت و با تمام حکمتش سعی نمود بهوسیله کتاب ابانه، بهتدریج تفکر معتقدان و زاهدان حشویه (حشویه قائل به تجسیم بودند) را به اعتقاد مطابق با سنت تبدیل نماید؛ لذا بهمحض وارد شدن به آنجا این اثر را نوشت[۱۶].
نویسنده در این رساله، نظرات برخی از علما درباره کتاب و نویسنده «الإبانة» را ذکر کرده است؛ از جمله نظر احمد بن ثابت طرقی در بیان مسئله «استقرار (استواء) خداوند» است که میگوید: جهمیه را دیدم که مسئله عرش را منکر میشدند و استوا را طبق نظر ابوالحسن اشعری تأویل میبردند و من دیدم که این نوع تأویل و انتساب آن به ابوالحسن اشعری باطل است؛ زیرا در کتاب الإبانة عن أصول الديانة، ادلهای را دیدهام که استقرار و استوا را اثبات نموده است و در آن تأویل نیست[۱۷].
یکی دیگر از عالمانی که به این اثر اهتمام ورزیده، اسماعیل بن عبدالرحمن بن احمد صابونی نیشابوری (متوفی 449ق) است. او همواره درحالیکه کتاب «ابانه» اشعری را در دست داشت، به مجلس درسش میرفت... [۱۸].
وضعیت کتاب
فهرست محتویات و فهارس فنی در انتهای کتاب آمده است.
محقق در ابتدای هر رساله مقدمهای نقل نموده و مهمترین کارهایی را که بر روی آن انجام داده ذکر نموده است[۱۹].
وی در ابتدای هر رساله چند تصویر از نسخ خطی را به معرض نمایش گذاشته است.
پاورقیهای کتاب به ذکر مستندات مطالب و ترجمه اعلام متن اختصاص یافته است.
پانویس
- ↑ ر.ک: متن کتاب، ص39-40
- ↑ ر.ک: همان، ص41-42
- ↑ ر.ک: همان، ص45
- ↑ ر.ک: همان، ص54
- ↑ ر.ک: همان، ص80
- ↑ ر.ک: همان، ص60-61
- ↑ ر.ک: همان، ص62-75
- ↑ ر.ک: همان، ص56-57
- ↑ ر.ک: مقدمه محقق، ص35
- ↑ ر.ک: سلفی، حمدی عبدالمجید، ص151
- ↑ ر.ک: بخش فلسفه و کلام، ج2 ، ص351
- ↑ ر.ک: متن کتاب، ص97
- ↑ ر.ک: همان، ص98
- ↑ ر.ک: همان، ص99
- ↑ ر.ک: همان
- ↑ ر.ک: همان، ص99-100
- ↑ ر.ک: همان، ص111-112
- ↑ ر.ک: همان، ص113
- ↑ ر.ک: همان، ص33-34؛ 103
منابع مقاله
- مقدمات و متن کتاب.
- بخش فلسفه و کلام، دایرةالمعارف بزرگ اسلامی، زیر نظر کاظم موسوی بجنوردی، مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، چاپ دوم، تهران، 1374ش.
- سلفی، حمدی عبدالمجید، رسالة في الذب عن أبيالحسن الأشعري و كتابه الإبانة عن أصول الديانة، مجله الحكمة، رجب 1422، شماره 23.
وابستهها
پیوندها
مطالعه كتاب الأربعين في دلائل التوحيد در پایگاه کتابخانه دیجیتال نور