الحدیث الشریف، حدود المرجعیة و دوائر الاحتجاج

    از ویکی‌نور
    الحدیث الشریف، حدود المرجعیة و دوائر الاحتجاج
    الحدیث الشریف، حدود المرجعیة و دوائر الاحتجاج
    پدیدآورانحب‌الله، حیدر (نويسنده)
    ناشرمؤسسة الإنتشار العربي
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر13سده
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد2
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الحديث الشريف؛ حدود المرجعية و دوائر الاحتجاج، نوشته حیدر حب‌الله، نویسنده معاصر شیعی است که وی در آن، به بررسی حدود و ساحت‌هایی می‌پردازد که آثار و تبعات قول به حجیت یا عدم حجیت ظن صدوری، شامل آن‌ها خواهد شد[۱].

    محتوای کتاب، درس خارج مؤلف بوده که بعد از تنظیم و تکمیل، در قالب کتاب منتشر شده است و شامل یک مدخل و دو فصل و یک خاتمه است.

    موضوع فصل اول، بررسی دایره حجیت حدیث در محدوده و دامنه حیثیات صدور روایت و جهات سند است[۲].

    نویسنده در این فصل، در ضمن 9 محور مباحث خود را ارائه می‌دهد. موضوعات محورهای نه‌گانه عبارتند از: حجیت حدیث بین حس و حدس یا مصادر معلومات ناقلان؛ نظریه حجیت بین وثوق و وثاقت؛ نظریه حجیت بین وثاقت و عدالت؛ سلامت اعتقاد یا مصادر حدیثی مذاهب اسلامی (حجیت و اعتبار)؛ نظریه جبر سندی (جبران ضعف سند به‌وسیله امارات دیگر)؛ نظریه وهن سندی یا قاعده اعراض؛ حجیت حدیث بین ظن به وفاق و عدم ظن به خلاف؛ حجیت حدیث بین مباشرت و نظام واسطه‌های سندی؛ دامنه حجیت حدیث در میزان اقسام و انواع حدیث.

    موضوع فصل دوم، دایره حجیت حدیث در دامنه حیثیات متن و جهات مضمون حدیث است که در هفت محور به این موضوع پرداخته شده است و موضوعات محورهای هفت‌گانه چنین است: نقد متن حدیث؛ حجیت حدیث بین نقل به معنا و نقل به لفظ؛ حجیت حدیث بین احکام و موضوعات؛ حجیت حدیث بین علم و عمل یا نقش خبر واحد در عقائد و تفسیر و تاریخ و امور تکوینی؛ حجیت حدیث بین حدود و غیر آن؛ حجیت حدیث بین امور عام البلوی و غیر آن؛ قاعده تسامح در ادله سنن.

    در خاتمه کتاب نیز جمع‌بندی هرکدام از دو فصل، انجام شده است[۳].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه کتاب، ج1، ص9
    2. ر.ک: متن کتاب، همان، ص25
    3. ر.ک: همان، ج2، ص501-520

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها