الگو:صفحهٔ اصلی/مقالهٔ برگزیده دوم
النخلة، تألیف ابوحاتم سهل بن محمد سجستانی (متوفی 255ق)، بررسی آیات، روایات، اشعار و مستندات عربی در موضوع درخت نخل است. تحقیق کتاب به قلم حاتم صالح الضامن انجام شده است. در قرآن کریم در آیات فراوانی از نخل نام برده شده است. رسولالله(ص) نیز از این درخت مبارک یاد کرده است و آن را مدح و ثنا کرده و تشویق به اکرام و بزرگداشت و خوردن میوه آن شده است: «خانوادهای که نزدشان خرما باشد گرسنه نمیشوند». آنحضرت از خرمای مدینه منوره تعریف و تمجید کرد، بنابراین خرمای حجاز از سودمندترین خرماها و از بهترین و لذیذترین و نیکوترین خرماهاست. لذا فرمود: «کسی که هفت خرمای مدینه را به هنگام صبح بخورد تا شب هیچ سمی به او ضرر نمیرساند».
سیره رسولالله(ص) بود که هرگاه روزه میگرفت پیش از خواندن نماز به رطب افطار میکرد. پس اگر رطب موجود نبود به خرما افطار میکرد. چند بار آب مینوشید.
و رطب تازه، طعام مریم بنت عمران به هنگام ولادت عیسی(ع) بود؛ پس خداوند با کلام خود مریم را مورد خطاب قرار داد: وَ هُزِّي إِلَيْكِ بِجِذْعِ اَلنَّخْلَةِ تُسٰاقِطْ عَلَيْكِ رُطَباً جَنِيًّا (مريم: 25)؛ و تنه خرما را بهسوی خود بجنبان تا برایت خرمای تازه و از بار چیده بریزد. و اگر خداوند جلجلاله طعامی بهتر از خرما سراغ داشت آن را به او میخورانید؛ چراکه او بانوی مبارک پاکدامنی بود که روزیش هر صبح و شب نزدش میآمد: كُلَّمٰا دَخَلَ عَلَيْهٰا زَكَرِيَّا اَلْمِحْرٰابَ وَجَدَ عِنْدَهٰا رِزْقاً قٰالَ يٰا مَرْيَمُ أَنّٰى لَكِ هٰذٰا قٰالَتْ هُوَ مِنْ عِنْدِ اَللّٰهِ إِنَّ اَللّٰهَ يَرْزُقُ مَنْ يَشٰاءُ بِغَيْرِ حِسٰابٍ (آلعمران: 37).