منهاج الصالحين (وحید خراسانی)

    از ویکی‌نور
    ‏ منهاج الصالحين
    منهاج الصالحين (وحید خراسانی)
    پدیدآورانخوئی، سید ابوالقاسم (نویسنده) وحید خراسانی، حسین (محشی)
    ناشرمدرسة الامام باقر العلوم (عليه السلام)
    مکان نشرايران - قم
    سال نشر1386ش/1428ق
    موضوعفقه جعفری - رساله عملیه، فتواهای شیعه - قرن 14، شیعه - اصول دين، فروع دین
    زبانعربی
    تعداد جلد3
    کد کنگره
    ‏ ‏BP‎‏ ‎‏216‎‏ ‎‏/‎‏خ‎‏9‎‏م‎‏7
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    منهاج الصالحین اثر آیت‌الله وحید خراسانی (متولد 1300ش)، مجموعه‌ای است از فتاوای ایشان در باب عبادات و معاملات که در سه جلد، ارائه گردیده است.

    جلد اول این مجموعه، به «مقدمة في أصول الدين»، اثر آیت‌الله سید ابوالقاسم خوئی (متوفی 1413ق)، اختصاص یافته است. این مقدمه، خود دارای شش موضوع مقدماتی بوده و مطالب آن، در ده بخش و یک خاتمه، تنظیم شده است.

    در مقدمه، ابتدا به لزوم تحصیل شناخت و معرفت دینی[۱] و نیاز انسان به دین حق اشاره شده[۲] و سپس، ضمن توضیح اثر دین در زندگی شخصی[۳] و اجتماعی انسان[۴]، به موضوعاتی همچون شرافت و اهمیت علم اصول دین[۵] و شرط رسیدن به شناخت و ایمان به خداوند، پرداخته شده است[۶].

    در بخش نخست، چهار طریق برای وصول به ایمان به خداوند ذکر شده[۷] و در بخش دوم، ابتدا شش دلیل کوتاه و مختصر بر توحید اقامه گردیده[۸] و سپس، توحید در زندگی فردی و اجتماعی انسان، مورد بحث قرار گرفته است[۹].

    در بخش سوم، سه دلیل بر عدالت خداوند، از جمله فطری بودن حسن عدل و قبح ظلم اقامه گردیده[۱۰] و در بخش چهارم، به‌منظور بحث پیرامون نبوت عامه، از ضرورت تعلیم و تربیت الهی و خصایص و ویژگی‌های پیامبران(ع)[۱۱] و در بخش ششم، از ویژگی‌های پیامبر اسلام(ص)، سخن به میان آمده است[۱۲].

    در بخش هفتم، دو دلیل عقلی و نقلی، بر معاد، اقامه گردیده[۱۳] و در بخش هشتم، مباحث کلی مربوط به امامت مطرح گردیده[۱۴] و در بخش نهم، ائمه دوازده‌گانه شیعه، معرفی شده است[۱۵].

    در بخش دهم، به آیاتی و روایاتی که در شأن شیعه نازل شده اشاره شده[۱۶] و سپس، به ذکر روایات وارد شده در شأن شیعیان، پرداخته شده است[۱۷]. در بخش یازدهم نیز به برخی از فروع دین و احکام مربوط به آن از جمله حکم نماز و اسرار آن، حکم تشریع زکات و انفاق و حکم معاملات در اسلام پرداخته شده[۱۸] و در خاتمه، به دو نکته پیرامون تعبد در دین و لزوم تقلید برای کسی که قادر به استنباط احکام از منابع آن نیست، اشاره شده است[۱۹].

    جلد دوم و سوم، دربردارنده فتاوای آیت‌الله سید ابوالقاسم خوئی در موضوعات مختلف بوده و فتاوای آیت‌الله وحید خراسانی، در ذیل آن، به‌صورت پاورقی ذکر شده است، به‌گونه‌ای که جلد نخست، شامل مسائل مربوط به عبادات که عبارت است از طهارت، نماز، روزه، اعتکاف، زکات، خمس، امر به معروف و نهی از منکر، جهاد و مسائل مستحدثه بوده و جلد دوم، مسائل مربوط به معاملات، از جمله تجارت، شفعه، اجاره، مزارعه، مساقات، جعاله، سبق و رمایه، شرکت، مضاربه، ودیعه، عاریه، لقطه، غصب، احیای موات و... را در خود جای داده است.

    وضعیت کتاب

    فهرست مطالب هر جلد، در انتهای همان جلد آمده و در پاورقی‌ها، به ذکر منابع پرداخته شده است[۲۰].

    پانویس

    1. متن کتاب، ج1، ص7
    2. همان
    3. همان، ص8
    4. همان، ص9
    5. همان، ص11
    6. همان، ص12
    7. همان، ص15
    8. همان، ص38- 41
    9. همان، ص41
    10. همان، ص47
    11. همان، ص61
    12. همان، ص71
    13. همان، ص129
    14. همان، ص137
    15. همان، ص219
    16. همان، ص501
    17. همان، ص503
    18. همان، ص541
    19. همان، ص561
    20. ر.ک: پاورقی، ج1، ص313

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها