الگو:صفحهٔ اصلی/مقالهٔ برگزیده اول
موسوعة كلمات الإمام الحسين (علیه السلام)
موسوعة كلمات الإمام الحسين (علیه السلام)، از آثار پژوهشگران گروه حديث پژوهشكده باقرالعلوم(ع)، وابسته به سازمان تبليغات اسلامى، محمود شريفى، سيّد حسين زينالى، محمود احمديان و سيّد محمود مدنى است كه در آن كوشيدهاند تا همه روايات حضرت امام حسين(ع) را كه در منابع متعدد ذكر شده، در يك اثر جمع و تنظيم كنند.
اين كتاب از دو جزء، به ترتيب ذيل تشكيل شده است: جزء اول، سخنان امام حسين(ع) بر طبق ترتيب زمانى (شامل چهار فصل به اين ترتيب: 1. سخنان ايشان در زمان پيامبر(ص)؛ 2. سخنان ايشان در زمان امامت حضرت امام على(ع)؛ 3. سخنان ايشان در زمان امامت حضرت امام حسن(ع)؛ 4. سخنان ايشان در زمان امامت خودشان) و جزء دوم، سخنان حضرت امام حسين(ع) بر اساس موضوع (شامل پنج فصل به اين ترتيب: 1. عقايد؛ 2. احكام؛ 3. اخلاق؛ 4. ادعيه؛ 5. اشعار).
پديدآورندگان، موفق شدهاند با جستجو و تلاشى علمى و قابل تقدير تعداد 1045 روايت و دعا و شعر از آثار حضرت امام حسين(ع) را يافته و تنظيم و نقل كنند. در اين اثر، همه روايات و ادعيه و اشعار به دو صورت پياپى و متناوب شمارهگذارى شده است.
در باره روش و محتواى اين اثر چند نكته گفتنى است:
- گردآورندگان، در مقدمه - كه زمان و مكان نگارش آن را مشخص نكردهاند - يادآور شدهاند كه منزلت معنوى و علمى و اجتماعى حضرت سيدالشهداء سلاماللهعليه در نزد همه فرقههاى اسلامى، بس رفيع و در نتيجه سيره و سخن آن بزرگوار نيز حجتى معتبر است؛ پس شايسته است كه رفتار و گفتار ايشان بهعنوان سرمشق و درس زندگى و قيام و حركت قرار داده شود (ر. ك.: مقدمه كتاب، ص الف - يب).
- پديدآورندگان براى به دست آوردن مجموعه كاملى از آثار و روايات حضرت امام حسين(ع)، جلساتى را برگزار كرده و در طى آن فهرستى از كتابها و منابعى كه احتمال مىرفته مطلبى از آن امام بزرگوار(ع) در آنجا نقل شده باشد، فراهم نمودهاند و در تنظيم اين فهرست به منابع حديث، تاريخ، تفسير و فقه در نزد شيعه و سنى مراجعه و نظر كرده و در اين مسير از راهنمايى برخى از خبرگان و كتابشناسان و مراكز پژوهشى استفاده كردهاند (همان).
- پديدآورندگان، اسامى هفت كتاب از كتابهايى را كه تاكنون براى گردآورى سخنان حضرت امام حسين(ع) نوشته شده، ذكر كرده (مانند «سخنان حسين(ع) از مدينه تا كربلا»، تأليف محمدصادق نجمى و «أدب الحسين و حماسته»، نوشته احمد صابرى همدانى) و يادآور شدهاند كه كوشش اين نويسندگان مشكور است، ولى آنان موفق نشدهاند كه همه سخنان حضرت امام حسين(ع) را جمع كنند (همان).