کلیات دوازده جلدی صامت: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
جز (جایگزینی متن - 'ه‎ها' به 'ه‎‌‌ها')
برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۴: خط ۲۴:
| پیش از =  
| پیش از =  
}}
}}
'''کلیات دوازده جلدی صامت'''، اثر محمدباقر صامت بروجردی (1260-1331ق)، یکی از شاعران مذهبی و مدیحه‌سرایان قرن سیزدهم و چهاردهم ایران، مجموعه‌ای است از مناقب، مدایح، مصائب و مراثی اهل‌بیت(ع) به‌انضمام روایات و حکایات و نصایح.
'''کلیات دوازده جلدی صامت'''، اثر [[صامت بروجردی، محمدباقر|محمدباقر صامت بروجردی]] (1260-1331ق)، یکی از شاعران مذهبی و مدیحه‌سرایان قرن سیزدهم و چهاردهم ایران، مجموعه‌ای است از مناقب، مدایح، مصائب و مراثی اهل‌بیت(ع) به‌انضمام روایات و حکایات و نصایح.


در این کتاب، نخست اشعاری درباره مدح امیرالمؤمنین و فضایل آن امام و همچنین مراثی ایشان ذکر شده و سپس اشعاری در مورد مصایب امام حسین(ع) و واقعه کربلا به‌صورت نوحه و مرثیه ذکر گردیده که زبان حال زینب(س)، کودکان امام حسین، زبان حال شیعیان و شرح احوال و کیفیت شهادت حضرت عباس(ع)، امام حسین(ع)، علی ‎اصغر(ع)، علی ‎اکبر(ع)، قاسم بن الحسن(ع)، مسلم بن عقیل و فرزندانش، حالات امام سجاد(ع) و زینب(س)، داستان اسیری خاندان امام حسین(ع) و توصیف عطش فرزندان امام حسین(ع) و رنج‎ها و غم‎های آنان در این نوحه‎‌‌ها و مراثی منعکس گردیده است.
در این کتاب، نخست اشعاری درباره مدح امیرالمؤمنین و فضایل آن امام و همچنین مراثی ایشان ذکر شده و سپس اشعاری در مورد مصایب امام حسین(ع) و واقعه کربلا به‌صورت نوحه و مرثیه ذکر گردیده که زبان حال زینب(س)، کودکان امام حسین، زبان حال شیعیان و شرح احوال و کیفیت شهادت حضرت عباس(ع)، امام حسین(ع)، علی ‎اصغر(ع)، علی ‎اکبر(ع)، قاسم بن الحسن(ع)، مسلم بن عقیل و فرزندانش، حالات [[امام سجاد علیه‌السلام|امام سجاد(ع)]] و زینب(س)، داستان اسیری خاندان امام حسین(ع) و توصیف عطش فرزندان امام حسین(ع) و رنج‎ها و غم‎های آنان در این نوحه‎‌‌ها و مراثی منعکس گردیده است.


پیرامون سبک شعرى صامت، باید به این نکته اشاره نمود که وی داراى طبعى رسا و توانا بوده و رویکرد جدى او به مقوله‌هایى که در شعر آیینى مطرح است، آثار منظوم او را منزلتى خاص بخشیده است و مراثى و مناقب او از دیرباز مورد عنایت شیفتگان و ستایشگران اهل‌بیت(ع) بوده است. وى از شیوه کلامى سبک عراقى در سرودن آثارش سود جسته است<ref>ر.ک: مجاهدی، محمدعلی، ص470</ref>.
پیرامون سبک شعرى [[صامت بروجردی، محمدباقر|صامت]]، باید به این نکته اشاره نمود که وی داراى طبعى رسا و توانا بوده و رویکرد جدى او به مقوله‌هایى که در شعر آیینى مطرح است، آثار منظوم او را منزلتى خاص بخشیده است و مراثى و مناقب او از دیرباز مورد عنایت شیفتگان و ستایشگران اهل‌بیت(ع) بوده است. وى از شیوه کلامى سبک عراقى در سرودن آثارش سود جسته است<ref>ر.ک: مجاهدی، محمدعلی، ص470</ref>.


منظومه‌هاى آیینى صامت، خصوصا مراثى عاشورایى او در سده اخیر بازتاب چشمگیرى در محافل دینى و هیئت‌هاى مذهبى داشته و ستایشگران اهل‌بیت(ع) با قرائت آثار ماتمى او، نام و یادش را زنده نگاه داشته‌اند. او را باید از پیش‌گامان شعر آیینى در یک‌صد ساله اخیر دانست<ref>ر.ک: همان</ref>.
منظومه‌هاى آیینى [[صامت بروجردی، محمدباقر|صامت]]، خصوصا مراثى عاشورایى او در سده اخیر بازتاب چشمگیرى در محافل دینى و هیئت‌هاى مذهبى داشته و ستایشگران اهل‌بیت(ع) با قرائت آثار ماتمى او، نام و یادش را زنده نگاه داشته‌اند. او را باید از پیش‌گامان شعر آیینى در یک‌صد ساله اخیر دانست<ref>ر.ک: همان</ref>.


اثر حاضر بارها به چاپ رسیده و حاوى انواع قالب‌هاى شعرى در موضوعات آیینى است. غزلیات او نیز حال و هواى خاص به خود دارد. براى نمونه منتخبى از آثار ماتمى او را مرور مى‌کنیم:
اثر حاضر بارها به چاپ رسیده و حاوى انواع قالب‌هاى شعرى در موضوعات آیینى است. غزلیات او نیز حال و هواى خاص به خود دارد. براى نمونه منتخبى از آثار ماتمى او را مرور مى‌کنیم: