القيروانية: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - ' ]]' به ']]')
    برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
    جز (جایگزینی متن - '↵↵ ' به ' ')
    برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
     
    خط ۶۶: خط ۶۶:
    [[العقيدة السفارينية]]
    [[العقيدة السفارينية]]


    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]

    نسخهٔ کنونی تا ‏۶ سپتامبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۱:۲۹

    متن العقيدة الطحاوية و يليه متن القيروانية و يليه العقيدة السفارينية (نظم الدرة المضية في عقد أهل الفرقة المرضية)
    القيروانية
    پدیدآورانطحاوی، احمد بن محمد (نویسنده)

    ابن ابی‌زید، عبدالله بن عبدالرحمن (نویسنده)

    سفارینی، محمد بن احمد (نویسنده)
    عنوان‌های دیگرالعقيده السفارينيه: نظم الدره المضيه في عقد اهل الفرقه المرضيه
    ناشردار الصميعي
    مکان نشرعربستان
    چاپ2
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    القيروانية اثر ابن ابوزید قیروانی این رساله به همراه دو رساله دیگر در مجموعه‌ای به نام متن العقيدة الطحاوية و يليه متن القيروانية و يليه العقيدة السفارينية (نظم الدرة المضية في عقد أهل الفرقة المرضية) به چاپ رسیده، نویسندگان این اثرها چیزهایی را که از نظر بزرگان آنان، به‌لحاظ زبانی باید به آنها اقرار کرد و به‌صورت قلبی باورشان داشت و با اعمال و جوارح انجامشان داد، بیان کرده‌اند. هر سه کتاب، مربوط به عقاید اهل سنت است.

    ساختار

    رساله «القيروانية»، دارای یک مقدمه و بیان محتوای مطالب در واجباتی که باید به آنها معتقد بود و اقرار کرد، است.

    گزارش محتوا

    رساله دوم دارای یک مقدمه و متن است. همان گونه که ابومحمد عبدالله بن ابی‌زید قیروانی پس از حمد الهی در مقدمه بیان می‌دارد، این رساله را به درخواست کسی نوشته است: «فإنك سألتنیأن أكتب لك جملة مختصرة من واجب أمور الديانة مما تنطق به الألسنة و تعتقده القلوب و تعمله الجوارح و ما يتصل بالواجب من ذلك من السنن من مؤكدها و نوافلها و رغائبها و شيء من الآداب منها و جمل من أصول الفقه و فنونه علی مذهب الإمام مالك بن أنس (رحمه‌الله تعالی) و طريقته، مع ما سهل سبيل ما أشكل من ذلك من تفسير الراسخين و بيان المتفقهين، لما رغبت فيه من تعليم ذلك للولدان كما تعلمهم حروف القرآن، ليسبق إلی قلوبهم من فهم دين الله و شرائعه ما ترجی لهم بركته و تحمد لهم عاقبته، فأجبتك إلی ذلك لما رجوته لنفسي و لك من ثواب من علم دين الله أو دعا إليه» (خواستی، مختصری درباره واجبات دینیِ زبانی، قلبی و جوارحی، برخی مستحبات و آداب دینی و برخی قواعد و اصول فقه بر مذهب مالک بن انس برایت بنویسم و موارد مشکل آن را با تفاسیر علما و بیان فقیهان روشن سازم؛ زیرا می‌خواستی این امور را هم مانند آموزش قرآن، به فرزندانت بیاموزی تا به‌واسطه فهم دین خدا برکت الهی بر آنان نازل شده و عاقبتشان به خیر شود. من نیز به امید دریافت ثواب الهی برای خودم و تو، اجابتت کردم)[۱].

    در روایت آمده: کودکانتان را در هفت‎ سالگی به خواندن نماز امر کنید و در ده‎ سالگی برای نخواندنش آنان را تنبیه کنید و رختخواب‌هایشان را جدا پهن کنید. به نظر نویسنده، همان طور که این کارها لازم است، باید واجبات را قبل از بلوغ به آنان آموخت تا در هنگام بلوغ قلبشان برای این امر آمادگی داشته و اعضایشان به انجام فرائض عادت کرده باشد؛ چراکه الله سبحانه و تعالی، اعمالی اعتقادی بر قلب واجب کرده و اعمالی جوارحی بر اعضا. وی این امور را به‌صورت باب، باب، شرح می‌دهد تا فهمش برای آموزنده، آسان باشد[۲].

    وضعیت کتاب

    فهرست مطالب هر سه رساله، در انتهای کتاب ذکر شده است.[۳].

    مطالب دو رساله اول، منثور و رساله سوم منظوم است. فقط رساله اول دارای پاورقی است و آن‌هم به‌جز ذکر موارد اختلاف نسخ در چند مورد، چیز دیگری ندارد.

    پانویس

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها