الگو:صفحهٔ اصلی/مقالهٔ برگزیده اول: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۱: خط ۱:
    [[پرونده:NUR11362J1.jpg|بی‌قاب|چپ|تاريخ الأندلس من الفتح حتی السقوط من خلال مخطوط|175px]]
    [[پرونده:NUR00786.jpg|بی‌قاب|چپ|امام جعفر صادق علیه‌السلام|175px]]


    '''تاريخ الأندلس من الفتح حتی السقوط من خلال مخطوط''' تألیف [[اسماعیل بن ابراهیم|سید اسماعیل بن ابراهیم]] (1237-1165ق) به زبان عربى است. و مشتمل بر بیان تاریخ اندلس از زمان فتح مسلمین تا سقوط آن است. کتاب، در سال 1187ق تألیف گردیده است.
    '''ابوعبدالله جعفر بن محمد بن على بن الحسین بن على بن ابى‌طالب علیهم‌السلام''' (83-148ق)، معروف به امام جعفر صادق علیه‌السلام، رئیس مذهب جعفری و ششمین پیشوای شیعیان جهان است.  


    نویسنده با مشاهده برخى اشتباهات تاریخى در کتاب [[نفح الطیب من غصن الأندلس الرطیب|نفح الطیب]] مقرى تصمیم به نگارش اثرى پیرامون تاریخ اندلس گرفته و به گفته خود در آن کیفیت غلبه و استیلاى دولت عباسى بر این جزیره، کیفیت غلبه سایر دولت‌هاى اسلامى و ترتیب زمانى دولت‌هاى متداولى که بر این جزیره حکومت کرده‌اند را از ابتدا تا پایان، بیان کرده است.
    فقه شیعه امامیه که به فقه جعفرى مشهور است، منسوب به حضرت صادق(ع) است. زیرا قسمت عمده احکام فقه اسلامى بر طبق مذهب شیعه امامیه از آن حضرت است و آن اندازه که از آن حضرت نقل شده است از هیچیک از اهل‌بیت(ع) نقل نگردیده است.اصحاب حدیث، اسامى راویان ثقه را که از او روایت کرده‌اند به 4000 شخص بالغ دانسته‌اند. در نیمه اول قرن دوم هجرى فقهاى طراز اولى مانند [[ابن حیون، نعمان بن محمد|ابوحنیفه]] و امام مالک بن انس و اوزاعى و محدثان بزرگى مانند سفیان ثورى و شعبة بن الحجاج و سلیمان بن مهران اعمش ظهور کردند. در این دوره است که فقه اسلامى به معنى امروزى آن تولد یافته و رو به رشد نهاده است و نیز این دوره عصر شکوفایى حدیث و ظهور مسائل و مباحث کلامى مهم در بصره و کوفه بوده است.


    مطالب کتاب، حاوى بیان تاریخ اندلس از زمان فتح تا زمان سقوط آن است. مطالب، به ترتیب زمان حکومت دولت‌ها و ملوک بر اندلس ذکر شده است که این مطلب یکى از ویژگی‌هاى کتاب به شمار مى‌رود.
    حضرت صادق(ع) در این دوره در محیط مدینه که محل ظهور تابعین و محدثان و راویان و فقهاى بزرگ بود رشد کرد اما منبع علم او در فقه نه «تابعان» و نه «محدثان» و نه «فقها»ى آن عصر بودند، بلکه او تنها از یک طریق که اعلا و اوثق و اتقن طرق بود نقل مى‌کرد. وى از پدرش امام محمد باقر(ع) و او از پدرش على بن الحسین(ع) و او از پدرش حسین بن على(ع) و او از پدرش على بن ابى‌طالب(ع) و او هم از رسول(ص) خدا نقل مى‌نمود. این طریق عالى در صورتى است که ما با اهل سنت مماشات کنیم و به زبان و اصطلاح ایشان سخن بگوییم و گر نه بر طبق مبانى اعتقادى شیعه امامیه علوم ائمه اثنی‌عشر(ع) علم لدنى و از جانب خداست و این ائمه بزرگوار در مواردى که روایتى از آباء طاهرین خود نداشته باشند، خود منبع فیاض مستقیم احکام الهى هستند و حاجتى به «حدثنا» و نظائر آن ندارند. <span id="mp-more"> [[امام جعفر صادق علیه‌السلام|'''ادامه ...''']]
     
    نویسنده مطالب کتاب را با این مطلب آغاز مى‌کند که اولین فردى که داخل در اندلس شده و بر این جزیره فائق آمده است سردار سپاه حکومت اموى، طارق بن زیاد بوده که در زمان خلافت عبدالملک بن مروان این واقعه رخ داده است.
     
    همچنین اولین فردى که از بنى‌امیه بر اندلس حکومت کرد عبدالرحمن معاویه بن هشام فرزند عبدالملک مروان بوده است.
     
    در ادامه، پیرامون دولت‌هاى بنى‌امیه، عباسى، فاطمیون، آل حمود و ملوک و طوایفى که بر این سرزمین حکومت کردند سخن مى‌گوید و نکات ضعف و قوت هر دولت، تاریخ حکومت آنان و زمان سقوط آنان را ذکر مى‌نماید و شرح و توضیح مى‌دهد. <span id="mp-more"> [[تاريخ الأندلس من الفتح حتی السقوط من خلال مخطوط|'''ادامه ...''']]
    </span>
    </span>

    نسخهٔ ‏۱۲ مهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۲۰:۰۷

    امام جعفر صادق علیه‌السلام

    ابوعبدالله جعفر بن محمد بن على بن الحسین بن على بن ابى‌طالب علیهم‌السلام (83-148ق)، معروف به امام جعفر صادق علیه‌السلام، رئیس مذهب جعفری و ششمین پیشوای شیعیان جهان است.

    فقه شیعه امامیه که به فقه جعفرى مشهور است، منسوب به حضرت صادق(ع) است. زیرا قسمت عمده احکام فقه اسلامى بر طبق مذهب شیعه امامیه از آن حضرت است و آن اندازه که از آن حضرت نقل شده است از هیچیک از اهل‌بیت(ع) نقل نگردیده است.اصحاب حدیث، اسامى راویان ثقه را که از او روایت کرده‌اند به 4000 شخص بالغ دانسته‌اند. در نیمه اول قرن دوم هجرى فقهاى طراز اولى مانند ابوحنیفه و امام مالک بن انس و اوزاعى و محدثان بزرگى مانند سفیان ثورى و شعبة بن الحجاج و سلیمان بن مهران اعمش ظهور کردند. در این دوره است که فقه اسلامى به معنى امروزى آن تولد یافته و رو به رشد نهاده است و نیز این دوره عصر شکوفایى حدیث و ظهور مسائل و مباحث کلامى مهم در بصره و کوفه بوده است.

    حضرت صادق(ع) در این دوره در محیط مدینه که محل ظهور تابعین و محدثان و راویان و فقهاى بزرگ بود رشد کرد اما منبع علم او در فقه نه «تابعان» و نه «محدثان» و نه «فقها»ى آن عصر بودند، بلکه او تنها از یک طریق که اعلا و اوثق و اتقن طرق بود نقل مى‌کرد. وى از پدرش امام محمد باقر(ع) و او از پدرش على بن الحسین(ع) و او از پدرش حسین بن على(ع) و او از پدرش على بن ابى‌طالب(ع) و او هم از رسول(ص) خدا نقل مى‌نمود. این طریق عالى در صورتى است که ما با اهل سنت مماشات کنیم و به زبان و اصطلاح ایشان سخن بگوییم و گر نه بر طبق مبانى اعتقادى شیعه امامیه علوم ائمه اثنی‌عشر(ع) علم لدنى و از جانب خداست و این ائمه بزرگوار در مواردى که روایتى از آباء طاهرین خود نداشته باشند، خود منبع فیاض مستقیم احکام الهى هستند و حاجتى به «حدثنا» و نظائر آن ندارند. ادامه ...