روش ارشاد نسل جوان: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۴۴: خط ۴۴:


    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
    [[رده:اسلام، عرفان، غیره]]
    [[رده:کلام و عقاید]]
    [[رده:اسلام و علوم و عقاید جدید، تجدید حیات فکری، جنبش‌های اصلاح‌طلبانه]]
    [[رده:اسلام و مسائل اجتماعی، اسلام و مسائل اقتصاد]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 اردیبهشت 1402]]
    [[رده:فاقد اتوماسیون]]
    [[رده:فاقد اتوماسیون]]

    نسخهٔ ‏۲۹ آوریل ۲۰۲۳، ساعت ۲۲:۲۳

    روش ارشاد نسل جوان
    روش ارشاد نسل جوان
    پدیدآورانارفع، سید کاظم
    ناشرموسسه تحقیقاتی انتشاراتی فیض کاشانی
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1376ش
    چاپدوم
    زبانفارسی

    روش ارشاد نسل جوان، اثر سید کاظم ارفع، کتابی است که به جهت یاری رساندن دست اندرکاران تعلیم و تربیت نگاشته شده است.

    ترس از کف رفتن ایمان و اخلاق نسل جوان - که به قول نویسنده نباید چندان نگران دانش و اقتصادشان بود - نگارنده را وا داشته، با نگارش این اثر، دست اندرکاران تعلیم و تربیت را در تربیت دینی - اخلاقی جوانان یاری کند. از دید نگارنده یکی از روش‌های آشنایی جوانان با دین و اخلاق، ارشاد آنهاست. این است که به شرح برخی روش‌های ارشاد پرداخته است. روش نویسنده خطابی - اقناعی است که وی گاه از داستان‌های دینی و اخلاقی برای تفهیم بهتر مطالب بهره برده است. با این حال استناد و تکیه او بر قرآن و حدیث است.

    نویسنده نخست به شرح روش درست گوشزد کردن گناه و لغزش به جوان اشاره می‌کند و تأکید دارد که باید از تصریح به موضع خودداری کرد و از اشاره و کنایه مناسب سود برده، پس از این به عوامل اصلی لغزش جوان می‌پردازد. مانند: سستی مبانی اخلاقی خانواده و دوستان و همنشینان بد، سپس به لزوم و اهمیت پاکیزگی و اخلاقی بودن محیط‌های آموزشی و تأثیر آن در پرورش اخلاقی جوان اشارت می‌کند و یادآور می‌شود که این پاکیزگی بیشتر در شخصیت مربیان تجلی دارد.

    نگارنده در ادامه از اصل محبت و نرمخویی در برخورد با اشتباه جوان می‌گوید و بر سیره جناب پیامبر(ص) ادر این زمینه اشاره می‌کند. ناهنجاری‌های رفتاری جوانان که به جنون جوانی معروف شده است مطلب بعدی است. نویسنده در این بحث به رشد عقلی جوان و مسائلی در این باره می‌پردازد. پس از آن از چگونگی برخورد با تقلید کورکورانه در جوانان یاد می‌کند و به آزادگی و ارزش آن می‌پردازد. سپس به اهمیت و باستگی پاسخ درخور به احساسات مذهبی جوانان و پرورش حیا و عفاف در آن‌ها اشاره می‌کند.

    آنگاه راه در مان بدزبانی و لودگی و عزیز به جهت بودن جوانان را می‌آورد. بعد به نادرستی تنبیه بدنی جوان و کودک از نگاه اسالم می‌پردازد و یادآور می‌شود که اسلام تنبیه اخلاقی را پیشناد می‌کند سپس از زیان‌های تنبیه بدنی می‌گوید. تفاوت ارشاد دختران و پسران، چگونگی درمان تنبلی جوانان و اخلاق در ورزش، دیگر بحث‌های کتاب است[۱].

    پانویس

    1. رفیعی، بهروز، ص136

    منابع مقاله

    رفیعی، بهروز؛ اخلاق، عرفان و تصوف اسلامی: کتاب‌شناسی توصیفی و موضوعی، تهران، انتشارات بین‌المللی هدی، چاپ یکم، 1377ش.

    وابسته‌ها