ابن ابی‌زرع، علی بن عبدالله: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۳۱: خط ۳۱:
</div>
</div>


'''ابن ابى‌زَرْع، ابوالحسن على بن عبدالله يا على بن محمد بن احمد بن عمر فاسى'''، مورخ مغربى (د پس‌از 726ق1326/م). از احوال او همين قدر مى‌دانيم كه در فاس به توثيق و ارزيابى احاديث اشتغال داشت و در آن كار وى را به عدل ستوده‌اند.
'''ابن ابی زرع'''، ابوالحسن على بن عبدالله یا على بن محمد بن احمد بن عمر فاسى، مورخ مغربى (متوفی پس از 726).
==تولد و وفات==
درباره تولد و وفات او اطلاعی در دست نیست.


از جمله تأليفات او، کتاب «الانيس المطرب روض القرطاس في اخبار ملوك المغرب و تاريخ مدينة الفاس»، «الذخيرة السنية في تاريخ دولة المرينية» و نيز «ازهار البستان في اخبار الزّمان»، يا به ضبط حاجى خليفه، «زهرة البستان في اخبار الزمان» است كه خود از کتاب اخير با صفت کتاب بزرگ ياد كرده است.
از احوال او همین‌قدر می‌دانیم که در فاس به توثیق و ارزیابى احادیث اشتغال داشت و در آن کار وی را به عدل ستوده‌اند.
 
==آثار==
اثر معروف و موجود او «الأنیس المطرب بروض القرطاس في أخبار ملوک المغرب و تاریخ مدینة فاس» است که به قرطاس نیز شهرت دارد. گروهى بر این عقیده‌اند که قرطاس مصحّف فرطاس است و آن نام باغى است در فاس که گفته شده زیری بن عطیة المغراوی فرمانروای مغرب در سدة 4ق به دست خود آن را احداث کرده بوده است. قرطاس عموماً در تاریخ مغرب و خصوصاً در تاریخ شهر فاس نوشته شده است و رخدادهای دوران حکومت دولت‌های ادریسى حسنى، زناته، مرابطین، موحدین و مرینیین را، از سده 2ق /8م تا 726ق یعنى روزگار سلطان ابوسعید عثمان بن یعقوب مرینى، دربر دارد. ... گروهى تألیف قرطاس را به صالح بن عبدالحلیم نسبت داده‌اند، و برخى نیز از دو تألیف به نام قرطاس یادکرده‌اند که پذیرفته نیست
 
از دیگر تألیفات ابن ابى زرع کتاب «الذخیرة السنیة في تاريخ دولة المرینیة» و نیز «أزهار البستان في أخبار الزّمان»، یا به ضبط حاجى خلیفه «زهرة البستان في أخبار الزمان» است که خود از کتاب اخیر با صفت کتاب بزرگ یاد کرده است<ref>فکرت، محمدآصف، ج2، ص656</ref>.
 
==پانویس ==
<references/>
 
==منابع مقاله==
فکرت، محمدآصف، دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، زیر نظر کاظم موسوی بجنوردی، تهران، مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، چاپ دوم، 1374




۶۱٬۱۸۹

ویرایش