منهاج الدكان و دستور الأعيان في أعمال و تراكيب الأدوية النافعة للأبدان: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - 'نامه‏ها' به 'نامه‏‌ها')
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۳۷: خط ۳۷:
    </div>
    </div>


     
    '''منهاج الدکان و دستور الأعیان في أعمال و تراكیب الأدویة النافعة للأبدان''' تنها اثر بر جاى مانده از داود بن ابى‌نصر حفاظ معروف به كوهين عطار هارونى از علماى قرن هفتم هجرى است كه به سال 658ق (1360م) به رشته تحرير درآمده است. وى در مقدمه كتاب به انگيزه تأليف اين اثر پرداخته و مى‌گويد الدستور المارستانى تألیف شيخ سديد بن بيان هم -با وجود قدرت و توان علمى مؤلف آن- چندان سودمند نيست از اين‌رو قصد نموده است دست به تأليف اثرى جامع و در عين حال مختصر در موضوع داروسازى بزند.
    ==معرفى اجمالى==
     
     
    «منهج الدكان و دستور الاعيان» تنها اثر بر جاى مانده از داود بن ابى‌نصر حفاظ معروف به كوهين عطار هارونى از علماى قرن هفتم هجرى است كه به سال 658ق (1360م) به رشته تحرير درآمده است. وى در مقدمه كتاب به انگيزه تأليف اين اثر پرداخته و مى‌گويد الدستور المارستانى تألیف شيخ سديد بن بيان هم -با وجود قدرت و توان علمى مؤلف آن- چندان سودمند نيست از اين‌رو قصد نموده است دست به تأليف اثرى جامع و در عين حال مختصر در موضوع داروسازى بزند.


    ==ساختار==
    ==ساختار==

    نسخهٔ ‏۲۲ اوت ۲۰۱۷، ساعت ۱۷:۵۵

    منهاج الدکان و دستور الأعیان في أعمال و تراكیب الأدویة النافعة للأبدان
    نام کتاب منهاج الدکان و دستور الأعیان في أعمال و تراكیب الأدویة النافعة للأبدان
    نام های دیگر کتاب کتاب منهاج الدکان و دستور الاعیان
    پدیدآورندگان عطار اسرائیلی, داود بن ابی‌نصر (نويسنده)
    زبان عربی
    کد کنگره ‏R‎‏ ‎‏128‎‏/‎‏3‎‏ ‎‏/‎‏ع‎‏6‎‏م‎‏9‎‏
    موضوع دارو نامه‏‌ها - متون قدیمی تا قرن 14

    مواد غذایی - مصارف درمانی - متون قدیمی تا قرن 14

    ناشر دانشگاه علوم پزشكی ايران، موسسه مطالعات تاريخ پزشکی، طب اسلامی و مکمل
    مکان نشر تهران - ایران
    سال نشر 1383 هـ.ش
    کد اتوماسیون AUTOMATIONCODE12513AUTOMATIONCODE

    منهاج الدکان و دستور الأعیان في أعمال و تراكیب الأدویة النافعة للأبدان تنها اثر بر جاى مانده از داود بن ابى‌نصر حفاظ معروف به كوهين عطار هارونى از علماى قرن هفتم هجرى است كه به سال 658ق (1360م) به رشته تحرير درآمده است. وى در مقدمه كتاب به انگيزه تأليف اين اثر پرداخته و مى‌گويد الدستور المارستانى تألیف شيخ سديد بن بيان هم -با وجود قدرت و توان علمى مؤلف آن- چندان سودمند نيست از اين‌رو قصد نموده است دست به تأليف اثرى جامع و در عين حال مختصر در موضوع داروسازى بزند.

    ساختار

    كتاب در بيست‌وپنج باب تدوين يافته كه عناوين مطالب در ابواب بيست، بيست‌ويك و بيست‌ودو به ترتيب حروف الفبا تدوين شده است.

    اين اثر آن‌گونه كه مؤلف آن بيان مى‌كند برگرفته از قرابادين‌هاى مهم زمان او يعنى كتاب ارشاد، كتاب الملكى (كامل الصناعه الطيبه)، المنهاج و قرابادين ابن تلميذ و كتاب الدستور و غيره مى‌باشد.

    گزارش محتوا

    كتاب منهاج الدكان را بايد از جمله مهم‌ترين و معتبرترين قرابادينها دانست كه پس از تأليف، بسيار مورد توجه قرار گرفته است. نگاهى به بخش قرابادين تحفه حكيم مؤمن و نيز كتاب قرابادين كبير حكيم عقيلى خراسانى مؤيد و شاهد اين مدعا است.

    از سوى ديگر و با وجود جامعيت آن، نگاشته‌اى مختصر نسبت به بسيارى از كتاب‌هاى قرابادين ديگر است كه اين نيز امتيازى غيرقابل انكار براى اين اثر به‌شمار مى‌رود.

    در كتاب يك نظم منطقى، ساده‌نويسى و توجه كامل به جنبه‌هاى كاربردى، انواع اشكال دارويى، داروهاى جايگزين، اسامى داروهاى مفرده (كه بعضاً براى داروسازان زمان او ناشناخته و يا مورد اختلاف بوده است)، اوزان و مقادير، توصيه‌هاى سودمند، چگونگى جمع‌آورى و نگهدارى داروهاى مفرده و عمر مفيد آنها، و بالاخره نحوه كنترل كيفيت داروهاى مفرده و مركب ديده مى‌شود كه آن را كاملاً ممتايز مى‌سازد.

    وضعيت كتاب

    كتاب منهاج الدكان و دستور الأعيان را حسن حسن ابراهيم الحموى تصحيح و تحقيق و منتشر نموده است.

    افست اين اثر را موسسه مطالعات تاريخ پزشكى، طب اسلامى و مكمل دانشگاه علوم پزشكى ايران با ديباچه‌اى به قلم دكتر محمد مهدى اصفهانى در معرفى اين اثر و مؤلف آن در تير ماه 1383ش منتشر ساخته است.

    منابع مقاله

    مقدمه و متن كتاب


    پیوندها