الهدایة علی مذهب الإمام أبی عبدالله أحمد بن محمد بن حنبل الشیباني: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۶: خط ۲۶:
| پیش از =  
| پیش از =  
}}
}}
'''الهدایة علی مذهب الإمام أبی عبدالله أحمد بن محمد بن حنبل الشیباني'''، اثر ابوالخطاب محفوظ بن احمد بن حسن کلوذانی (432- 510ق)، کتابی است در فقه حنبلی که با تحقیق عبداللطیف همیم و ماهر یاسین فحل، منتشر شده است.
'''الهدایة علی مذهب الإمام أبی عبدالله أحمد بن محمد بن حنبل الشیباني'''، اثر [[کلوذانی، محفوظ بن احمد|ابوالخطاب محفوظ بن احمد بن حسن کلوذانی]] (432- 510ق)، کتابی است در فقه حنبلی که با تحقیق [[همیم، عبداللطیف|عبداللطیف همیم]] و [[فحل، ماهر ياسين|ماهر یاسین فحل]]، منتشر شده است.


فقهای متقدم در تقسیم و ترتیب ابواب فقه، اختلاف چندانی نداشته و اکثراً ابواب فقهی را بر اساس الگوی واحدی که در کتب خود، از آن پیروی می‌‎کردند، تقسیم کرده و بر همان سبک، ترتیب داده‌اند. ابوالخطاب کلوذانی نیز این رویکرد و الگو را دنبال نموده و کتاب خویش را با باب طهارت آغاز و به دنبال آن، سایر ابواب فقهی، اعم از نماز، زکات، حج و... را آورده است<ref>مقدمه، ص19- 20</ref>.
فقهای متقدم در تقسیم و ترتیب ابواب فقه، اختلاف چندانی نداشته و اکثراً ابواب فقهی را بر اساس الگوی واحدی که در کتب خود، از آن پیروی می‌‎کردند، تقسیم کرده و بر همان سبک، ترتیب داده‌اند. [[کلوذانی، محفوظ بن احمد|ابوالخطاب کلوذانی]] نیز این رویکرد و الگو را دنبال نموده و کتاب خویش را با باب طهارت آغاز و به دنبال آن، سایر ابواب فقهی، اعم از نماز، زکات، حج و... را آورده است<ref>مقدمه، ص19- 20</ref>.


کلوذانی در مقدمه کتاب خویش، به رویکرد خود در کتاب اشاره نکرده و شیوه نگارش مطالب را توضیح نداده است. تنها چیزی که در مقدمه او یافت می‌شود، خطبه کوتاهی است که در آن، خداوند را حمد و ثنا کرده و بر رسول و خاندانش صلوات فرستاده و سپس، به علت و انگیزه تألیف کتاب، اشاره نموده و چنین گفته است: «این کتاب مختصری است که در آن، به برخی از اصول عقاید امام ابوعبدالله احمد بن محمد بن حنبل شیبانی اشاره کردم... تا مایه هدایتی باشد برای مبتدیان و یادآوری باشد برای متخصصان»<ref>همان، ص20</ref>.
[[کلوذانی، محفوظ بن احمد|کلوذانی]] در مقدمه کتاب خویش، به رویکرد خود در کتاب اشاره نکرده و شیوه نگارش مطالب را توضیح نداده است. تنها چیزی که در مقدمه او یافت می‌شود، خطبه کوتاهی است که در آن، خداوند را حمد و ثنا کرده و بر رسول و خاندانش صلوات فرستاده و سپس، به علت و انگیزه تألیف کتاب، اشاره نموده و چنین گفته است: «این کتاب مختصری است که در آن، به برخی از اصول عقاید [[ابن حنبل، احمد بن محمد|امام ابوعبدالله احمد بن محمد بن حنبل شیبانی]] اشاره کردم... تا مایه هدایتی باشد برای مبتدیان و یادآوری باشد برای متخصصان»<ref>همان، ص20</ref>.


با این حال، محقق کتاب، پس از بررسی و تحقیق، توانسته است برخی از ویژگی‌ها و اصول شیوه و سبک نگارشی وی را متذکر شود:
با این حال، محقق کتاب، پس از بررسی و تحقیق، توانسته است برخی از ویژگی‌ها و اصول شیوه و سبک نگارشی وی را متذکر شود: