الإستدلال النحوي في کتاب سيبويه و أثره في تاريخ النحو: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
(صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR33069J1.jpg | عنوان =الإستدلال النحوي في کتاب سيبويه و...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۸: خط ۲۸:
}}
}}
   
   
'''الاستدلال النحوي في كتاب سيبويه و أثره في تاريخ النحو'''، اثر امان‌الدین محمد حتحات (معاصر)، پژوهشی است پیرامون استدلالات نحوی موجود در «الكتاب» سیبویه و تأثیرات وی در تاریخ نحو، اعم از معاصرین و پسینیان او.
'''الاستدلال النحوي في كتاب سيبويه و أثره في تاريخ النحو'''، اثر [[حتحات، أمان ‌الدین محمد|امان‌الدین محمد حتحات]] (معاصر)، پژوهشی است پیرامون استدلالات نحوی موجود در «[[كتاب سيبويه و يليه تحصيل عين الذهب من معدن جوهر الأدب في علم مجازات العرب|الكتاب]]» [[سیبویه، عمرو بن عثمان|سیبویه]] و تأثیرات وی در تاریخ نحو، اعم از معاصرین و پسینیان او.


نویسنده، سیبویه را از جمله علمایی می‌داند که دارای تأثیر و تأثر زیادی بوده‌اند؛ وی از دانشمندان و اندیشمندانی که پیش از خود بودند، تأثیر پذیرفته و به‌مراتب، تأثیر بسیار بیشتری بر کسانی داشته است که پس از وی، پا به عرصه وجود گذاشته‌اند. به اعتقاد نویسنده، این تأثیر و تأثر، سیبویه را به داشتن روشی خاص و مذهب و آموزه‌ای منحصربه‌فرد در مباحث نحوی، متمایز نمود تا دستیابی او به اهدافش در تقعید و منظم ساختن دستور زبان عربی و تعیین ابعاد آن را آسان نماید<ref>ر.ک: مقدمه، صفحه الف-ب</ref>.
نویسنده، [[سیبویه، عمرو بن عثمان|سیبویه]] را از جمله علمایی می‌داند که دارای تأثیر و تأثر زیادی بوده‌اند؛ وی از دانشمندان و اندیشمندانی که پیش از خود بودند، تأثیر پذیرفته و به‌مراتب، تأثیر بسیار بیشتری بر کسانی داشته است که پس از وی، پا به عرصه وجود گذاشته‌اند. به اعتقاد نویسنده، این تأثیر و تأثر، [[سیبویه، عمرو بن عثمان|سیبویه]] را به داشتن روشی خاص و مذهب و آموزه‌ای منحصربه‌فرد در مباحث نحوی، متمایز نمود تا دستیابی او به اهدافش در تقعید و منظم ساختن دستور زبان عربی و تعیین ابعاد آن را آسان نماید<ref>ر.ک: مقدمه، صفحه الف-ب</ref>.


نویسنده در این کتاب، به دنبال اثبات این نکته است که دکترین و مکتبی که سیبویه تأسیس نمود، صرفا طرح شخصی او نبوده، بلکه مولود عصر وی و همراه با مضامینی از گرایش‌ها، عقاید، اصول دینی و فلسفی و کلامی او بود که ویژگی‌های تفکر او را ترسیم نموده و نبوغ او را تا رسیدن به جایگاه نحوی وی، شکوفا نمود<ref>ر.ک: همان، صفحه ب</ref>.
نویسنده در این کتاب، به دنبال اثبات این نکته است که دکترین و مکتبی که [[سیبویه، عمرو بن عثمان|سیبویه]] تأسیس نمود، صرفا طرح شخصی او نبوده، بلکه مولود عصر وی و همراه با مضامینی از گرایش‌ها، عقاید، اصول دینی و فلسفی و کلامی او بود که ویژگی‌های تفکر او را ترسیم نموده و نبوغ او را تا رسیدن به جایگاه نحوی وی، شکوفا نمود<ref>ر.ک: همان، صفحه ب</ref>.


وی معتقد است سیبویه تحت تأثیر عوامل متعددی قرار گرفت که شخصیت او را در استنباط نحوی ترسیم کرد که از جمله مهم‌ترین آنها، متأثر گردیدن وی از نحات و فقها می‌باشد و این همان چیزی است که اهمیت کتاب حاضر را نشان می‌دهد. این کتاب، نشان‌دهنده پیوندی است که بین سیبویه از یک‌سو و علمای فقه از سوی دیگر وجود داشته و نشان‌دهنده تأثر وی از آنها و از طرق استدلال آنهاست. همچنین این کتاب، نگاهی جدید به کتاب سیبویه به‌منظور کشف استدلال نحوی در آن و طرق و انواع و قواعد آن دارد<ref>ر.ک: همان</ref>.
وی معتقد است [[سیبویه، عمرو بن عثمان|سیبویه]] تحت تأثیر عوامل متعددی قرار گرفت که شخصیت او را در استنباط نحوی ترسیم کرد که از جمله مهم‌ترین آنها، متأثر گردیدن وی از نحات و فقها می‌باشد و این همان چیزی است که اهمیت کتاب حاضر را نشان می‌دهد. این کتاب، نشان‌دهنده پیوندی است که بین [[سیبویه، عمرو بن عثمان|سیبویه]] از یک‌سو و علمای فقه از سوی دیگر وجود داشته و نشان‌دهنده تأثر وی از آنها و از طرق استدلال آنهاست. همچنین این کتاب، نگاهی جدید به کتاب [[سیبویه، عمرو بن عثمان|سیبویه]] به‌منظور کشف استدلال نحوی در آن و طرق و انواع و قواعد آن دارد<ref>ر.ک: همان</ref>.


نویسنده در بخشی از کتاب، به بررسی استدلالات نحوی قبل از سیبویه اعم از استدلالات غیر نحویین مانند فقها، متکلمین و منطقیون و نیز استدلالات نحویون و طرق استدلال آنها (سماع، قیاس و علت) پرداخته و به مصادر این استدلال، شامل قرآن، حدیث و نثر و شعر عرب اشاره نموده است<ref>ر.ک: همان</ref>.
نویسنده در بخشی از کتاب، به بررسی استدلالات نحوی قبل از سیبویه اعم از استدلالات غیر نحویین مانند فقها، متکلمین و منطقیون و نیز استدلالات نحویون و طرق استدلال آنها (سماع، قیاس و علت) پرداخته و به مصادر این استدلال، شامل قرآن، حدیث و نثر و شعر عرب اشاره نموده است<ref>ر.ک: همان</ref>.
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش