صنعانی، عبدالرزاق بن همام: تفاوت میان نسخه‌ها

هیچ تغییری در اندازه به وجود نیامده‌ است. ،  ‏۶ سپتامبر ۲۰۱۹
جز
جایگزینی متن - 'ه‎گ' به 'ه‌گ'
جز (جایگزینی متن - 'ی‎گ' به 'ی‌گ')
جز (جایگزینی متن - 'ه‎گ' به 'ه‌گ')
خط ۴۵: خط ۴۵:
'''عبدالرزاق بن همام صنعانی''' (حدود 126-211ق) عالم، مفسر، محدث و از بزرگان اهل تسنن و مورد مراجعه ائمه اهل سنت در یمن.
'''عبدالرزاق بن همام صنعانی''' (حدود 126-211ق) عالم، مفسر، محدث و از بزرگان اهل تسنن و مورد مراجعه ائمه اهل سنت در یمن.


وی از بزرگان علمای دوران خودش علم آموخت. عبدالرزاق از افراد زیادی نقل حدیث کرد. او از شاگردان خصوصی معمر بود و هفت سال پیش وی شاگردی کرد. برخی درباره وی احتمال تشیع داده‌اند ولی آنچه درباره وی مسلم است این است که [[امام على(ع)|امیرالمؤمنین علی(ع)]] را بر سایر خلفای سه‎گانه ترجیح می‌داد؛ او دراین‎باره می‌نویسد: وقتی شرح صدر یافتم که علی را بر ابوبکر و عمر راجح دانستم. از آثارش می‌توان الجامع الکبیر، المصنف (که برخی آن را همان الجامع الکبیر دانسته‌اند) را نام برد.
وی از بزرگان علمای دوران خودش علم آموخت. عبدالرزاق از افراد زیادی نقل حدیث کرد. او از شاگردان خصوصی معمر بود و هفت سال پیش وی شاگردی کرد. برخی درباره وی احتمال تشیع داده‌اند ولی آنچه درباره وی مسلم است این است که [[امام على(ع)|امیرالمؤمنین علی(ع)]] را بر سایر خلفای سه‌گانه ترجیح می‌داد؛ او دراین‎باره می‌نویسد: وقتی شرح صدر یافتم که علی را بر ابوبکر و عمر راجح دانستم. از آثارش می‌توان الجامع الکبیر، المصنف (که برخی آن را همان الجامع الکبیر دانسته‌اند) را نام برد.


== ولادت ==
== ولادت ==
خط ۹۳: خط ۹۳:


== تشیع عبدالرزاق ==
== تشیع عبدالرزاق ==
سلمة بن شبیب می‌گوید: شنیدم که عبدالرزاق می‌گفت: والله ما انشرح صدری قط أن أفضل علیا علی ابی بکر و عمر، رحم الله ابا بکر، و عمر و عثمان، من لم یحبهم فما هو مؤمن و أوثق اعمالی حبی ایاهم؛ یعنی به خدا قسم که شرح صدر نیافتم مگر زمانی که علی را بر ابوبکر و عمر برتری دادم و از آن‎ها برتر دانستم. البته خدا ابوبکر و عمر و عثمان را بیامرزد و هرکه آنان را دوست ندارد مؤمن نیست و بهترین اعمال من محبتم نسبت به آنان است.<ref>ر.ک: همان، ص10</ref> همچنین عبدالرزاق از کسانی است که بر سکوتش در تفضیل بعد از ابوبکر و عمر مورد عتاب قرار گرفت....<ref>ر.ک: همان</ref> به‎هرحال این معنی از تفضیل علی(ع) بر دیگر خلفا و محبت به آن حضرت، با معنی شیعه اصطلاحی که جانشینی پس از پیامبر(ص) را به انتساب و منحصر در امیرالمؤمنین علی(ع) و پس از ایشان در فرزندان آن حضرت(ع) می‌دانند، متفاوت است.<ref>ر.ک: همان، ص9</ref> البته ممکن است کسی احتمال تقیه را هم در این مورد برای عبدالرزاق بدهد ولی در کل آنچه مسلم است، ارادت او به امیرالمؤمنین علی(ع) و تفضیل ایشان بر خلفای سه‎گانه است. والله اعلم.
سلمة بن شبیب می‌گوید: شنیدم که عبدالرزاق می‌گفت: والله ما انشرح صدری قط أن أفضل علیا علی ابی بکر و عمر، رحم الله ابا بکر، و عمر و عثمان، من لم یحبهم فما هو مؤمن و أوثق اعمالی حبی ایاهم؛ یعنی به خدا قسم که شرح صدر نیافتم مگر زمانی که علی را بر ابوبکر و عمر برتری دادم و از آن‎ها برتر دانستم. البته خدا ابوبکر و عمر و عثمان را بیامرزد و هرکه آنان را دوست ندارد مؤمن نیست و بهترین اعمال من محبتم نسبت به آنان است.<ref>ر.ک: همان، ص10</ref> همچنین عبدالرزاق از کسانی است که بر سکوتش در تفضیل بعد از ابوبکر و عمر مورد عتاب قرار گرفت....<ref>ر.ک: همان</ref> به‎هرحال این معنی از تفضیل علی(ع) بر دیگر خلفا و محبت به آن حضرت، با معنی شیعه اصطلاحی که جانشینی پس از پیامبر(ص) را به انتساب و منحصر در امیرالمؤمنین علی(ع) و پس از ایشان در فرزندان آن حضرت(ع) می‌دانند، متفاوت است.<ref>ر.ک: همان، ص9</ref> البته ممکن است کسی احتمال تقیه را هم در این مورد برای عبدالرزاق بدهد ولی در کل آنچه مسلم است، ارادت او به امیرالمؤمنین علی(ع) و تفضیل ایشان بر خلفای سه‌گانه است. والله اعلم.


== وفات ==
== وفات ==
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش