أجوبة: تفاوت میان نسخه‌ها

    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۶: خط ۲۶:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    '''أجوبة'''، اثر محمد بن سحنون بن سعید تنوخی (م 256ق)، از عالمان فقه، حدیث، تاریخ و رجال است. این اثر فقهی توسط محمد بن سلیمان بن سالم بن قطان (ت 289ق) گردآوری شده و سلیم بن عبدالدائم محمد بشینه آن را تحقیق کرده است.
    '''أجوبة'''، اثر [[ابن سحنون، محمد بن عبدالسلام|محمد بن سحنون بن سعید تنوخی]] (متوفای 256ق)، از عالمان فقه، حدیث، تاریخ و رجال است. این اثر فقهی توسط [[ابن قطان، محمد بن سلیمان|محمد بن سلیمان بن سالم بن قطان]] (ت 289ق) گردآوری شده و [[بشینه، سلیم عبد الدائم|سلیم بن عبدالدائم محمد بشینه]] آن را تحقیق کرده است.


    نوشتار حاضر از آثار تخصصی و ارزشمند در فقه قضا و مشتمل بر پاسخ‌های علمی سحنون در این خصوص است<ref>ر.ک: مقدمه، ص5؛ متن کتاب، ص45</ref>.
    نوشتار حاضر از آثار تخصصی و ارزشمند در فقه قضا و مشتمل بر پاسخ‌های علمی [[ابن سحنون، محمد بن عبدالسلام|سحنون]] در این خصوص است<ref>ر.ک: مقدمه، ص5؛ متن کتاب، ص45</ref>.
    برخی از محققان آن را به سحنون بن سعید نسبت داده‌اند که توسط فرزندش محمد برخی مطالب به آن افزوده شده است و آن را در حقیقت روایت محمد بن سالم از محمد بن سحنون از سحنون دانسته‌اند. نظرات دیگری نیز در این مورد مطرح شده است که محقق اثر به‌تفصیل به آنها اشاره کرده و در یک نتیجه‌گیری کتاب را متعلق به محمد بن سحنون دانسته که مطالبی را نیز از پدر خود در آن نقل کرده است<ref>ر.ک: همان، ص5-7؛ همان، ص58- 62</ref>. این اثر در زمان حیات محمد بن سحنون، توسط محمد بن سالم جمع‌آوری و تنظیم شده است. از این کتاب با عنوان «الجوابات» یا «النوازل» «الجامع» و همچنین «أدب القضاء» نام برده شده است<ref>ر.ک: مقدمه، ص5-7</ref>. فؤاد سزگین از این اثر با عنوان «الرسالة السحنونية» یاد کرده است<ref>ر.ک: سزگین، فؤاد، ص156</ref>.


    روش نویسنده در تمام کتاب، نخست ذکر مسئله از زبان محمد بن سالم، سپس پاسخ آن توسط محمد بن سحنون به‌صورت مستقیم یا با عبارت‌هایی نظیر اختلف العلماء، قال سحنون یا ابن قاسم و... یا به‌صورت جواب به سؤال است. وی در تمام پاسخ‌ها گاهی به ذکر دلیل پرداخته و گاهی نیز تنها به پاسخ اکتفا نموده است<ref>ر.ک: متن کتاب، ص49-50</ref>.
    برخی از محققان آن را به [[ابن سحنون، محمد بن عبدالسلام|سحنون بن سعید]] نسبت داده‌اند که توسط فرزندش محمد برخی مطالب به آن افزوده شده است و آن را در حقیقت روایت محمد بن سالم از [[ابن سحنون، محمد بن عبدالسلام|محمد بن سحنون]] از سحنون دانسته‌اند. نظرات دیگری نیز در این مورد مطرح شده است که محقق اثر به‌تفصیل به آنها اشاره کرده و در یک نتیجه‌گیری کتاب را متعلق به [[ابن سحنون، محمد بن عبدالسلام|محمد بن سحنون]] دانسته که مطالبی را نیز از پدر خود در آن نقل کرده است<ref>ر.ک: همان، ص5-7؛ همان، ص58- 62</ref>. این اثر در زمان حیات [[ابن سحنون، محمد بن عبدالسلام|محمد بن سحنون]]، توسط محمد بن سالم جمع‌آوری و تنظیم شده است. از این کتاب با عنوان «الجوابات» یا «النوازل» «الجامع» و همچنین «أدب القضاء» نام برده شده است<ref>ر.ک: مقدمه، ص5-7</ref>. [[سزگین، فؤاد|فؤاد سزگین]] از این اثر با عنوان «الرسالة السحنونية» یاد کرده است<ref>ر.ک: سزگین، فؤاد، ص156</ref>.
     
    روش نویسنده در تمام کتاب، نخست ذکر مسئله از زبان محمد بن سالم، سپس پاسخ آن توسط [[ابن سحنون، محمد بن عبدالسلام|محمد بن سحنون]] به‌صورت مستقیم یا با عبارت‌هایی نظیر اختلف العلماء، قال [[ابن سحنون، محمد بن عبدالسلام|سحنون]] یا ابن قاسم و... یا به‌صورت جواب به سؤال است. وی در تمام پاسخ‌ها گاهی به ذکر دلیل پرداخته و گاهی نیز تنها به پاسخ اکتفا نموده است<ref>ر.ک: متن کتاب، ص49-50</ref>.


    نویسنده در مواردی به اختلاف نظر علما، اعم از صحابه، تابعان، فقهای مدینه، فقهای مالکی و فقهای مذاهب دیگر در برخی مسائل مورد بحث اشاره کرده و گاهی به ترجیح یکی از اقوال مطرح‌شده، پرداخته است<ref>ر.ک: همان، ص50-51</ref>.
    نویسنده در مواردی به اختلاف نظر علما، اعم از صحابه، تابعان، فقهای مدینه، فقهای مالکی و فقهای مذاهب دیگر در برخی مسائل مورد بحث اشاره کرده و گاهی به ترجیح یکی از اقوال مطرح‌شده، پرداخته است<ref>ر.ک: همان، ص50-51</ref>.