دقائق لغة القرآن في تفسير ابن جرير الطبري: تفاوت میان نسخه‌ها

    جز (جایگزینی متن - 'ه‎ها' به 'ه‌‎ها')
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۴: خط ۲۴:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    '''دقائق لغة القرآن الكريم في تفسير ابن جرير الطبري'''، گردآوری و تألیف عبدالرحمن عمیره (معاصر)، مشتمل بر دقائق و لطائف لغت قرآن کریم ذکرشده در تفسیر ابن جریر طبری است.
    '''دقائق لغة القرآن الكريم في تفسير ابن جرير الطبري'''، گردآوری و تألیف [[عمیره، عبد الرحمن|عبدالرحمن عمیره]] (معاصر)، مشتمل بر دقائق و لطائف لغت قرآن کریم ذکرشده در [[جامع البيان في تفسير القرآن (تفسير الطبري)|تفسیر ابن جریر طبری]] است.


    «جامع البيان عن تأويل آي القرآن» محمد بن جریر طبری، از جمله آثار ارزشمندی است که به گفته صاحب الإتقان از اجل و اعظم تفاسیر است. نویسنده در مقدمه با تعبیر «و لقد كانت لنا سياحة في هذا الكتاب... فأعجبني ما فيه من الدرر اللغوية و الخلافات الجوهرية»، شگفتی خود را از تفسیر طبری ابراز داشته است. سپس هدفش از نگارش این کتاب را گردآوری شواهد شعری متقدمین و دشواری‌های لغوی در تفسیر طبری دانسته است تا به‌راحتی مورد استفاده کسانی قرار گیرد که فرصت تعمق در بطون این موسوعات و استخراج این درر را ندارند<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ج1، صفحه ب</ref>‏.
    «[[تفسير الطبري، جامع البيان عن تأويل آي القرآن|جامع البيان عن تأويل آي القرآن]]» [[طبری، محمد بن جریر بن یزید|محمد بن جریر طبری]]، از جمله آثار ارزشمندی است که به گفته [[سیوطی، عبدالرحمن بن ابی‌بکر|صاحب الإتقان]] از اجل و اعظم تفاسیر است. نویسنده در مقدمه با تعبیر «و لقد كانت لنا سياحة في هذا الكتاب... فأعجبني ما فيه من الدرر اللغوية و الخلافات الجوهرية»، شگفتی خود را از [[جامع البيان في تفسير القرآن (تفسير الطبري)|تفسیر طبری]] ابراز داشته است. سپس هدفش از نگارش این کتاب را گردآوری شواهد شعری متقدمین و دشواری‌های لغوی در تفسیر طبری دانسته است تا به‌راحتی مورد استفاده کسانی قرار گیرد که فرصت تعمق در بطون این موسوعات و استخراج این درر را ندارند<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ج1، صفحه ب</ref>‏.


    در مقدمه کتاب، شرح حال محمد بن جریر طبری ذکر شده و هفت اثر مشهور او به‌اختصار معرفی شده است<ref>ر.ک: همان، صفحه ج - ع</ref>‏.
    در مقدمه کتاب، شرح حال [[طبری، محمد بن جریر بن یزید|محمد بن جریر طبری]] ذکر شده و هفت اثر مشهور او به‌اختصار معرفی شده است<ref>ر.ک: همان، صفحه ج - ع</ref>‏.


    از جمله الفاظی که طبری در رابطه با آن سخن گفته لفظ «الرحمن» است. بعضی از افراد کم‌اطلاع چنین گمان کرده‌اند که عرب «رحمن» را نمی‌شناخته و این لفظ در زبان عرب وجود نداشته و به همین جهت مشرکین به نبی(ص) گفتند: '''و ما الرحمن أنسجد لما تأمرنا''' (فرقان: 60) و این اسم را انکار کردند. وی سپس با مدد از آیات قرآن کریم و شواهد شعری به بررسی این موضوع می‌پردازد و آن را نقد می‌نماید<ref>ر.ک: متن کتاب، همان، ص315-314</ref>‏.
    از جمله الفاظی که [[طبری، محمد بن جریر بن یزید|طبری]] در رابطه با آن سخن گفته لفظ «الرحمن» است. بعضی از افراد کم‌اطلاع چنین گمان کرده‌اند که عرب «رحمن» را نمی‌شناخته و این لفظ در زبان عرب وجود نداشته و به همین جهت مشرکین به نبی(ص) گفتند: '''و ما الرحمن أنسجد لما تأمرنا''' (فرقان: 60) و این اسم را انکار کردند. وی سپس با مدد از آیات قرآن کریم و شواهد شعری به بررسی این موضوع می‌پردازد و آن را نقد می‌نماید<ref>ر.ک: متن کتاب، همان، ص315-314</ref>‏.


    یا اینکه در رابطه با «ام الکتاب» ابتدا آیه 7 سوره آل ‌عمران ذکر شده است. سپس ام الکتاب همان آیات محکمات دانسته شده است. سپس به این نکته ظریف اشاره شده که همه آیات محکمات، ام الکتاب است، نه اینکه هر آیه از آن ام الکتاب باشد؛ چراکه در این صورت می‌فرمود: «هنّ أمهات الكتاب»<ref>ر.ک: همان، ص108</ref>‏.
    یا اینکه در رابطه با «ام الکتاب» ابتدا آیه 7 سوره آل ‌عمران ذکر شده است. سپس ام الکتاب همان آیات محکمات دانسته شده است. سپس به این نکته ظریف اشاره شده که همه آیات محکمات، ام الکتاب است، نه اینکه هر آیه از آن ام الکتاب باشد؛ چراکه در این صورت می‌فرمود: «هنّ أمهات الكتاب»<ref>ر.ک: همان، ص108</ref>‏.