مجالس ثعلب: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۵: خط ۲۵:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    '''مجالس ثعلب'''، اثری از [[ثعلب، احمد بن یحیی|ابوالعباس احمد بن یحیی ثعلب]] (200-291ق)، از عالمان مشهور در ادبیات، نحو و لغت است. این اثر توسط عبدالسلام محمد هارون تحقیق شده است.
    '''مجالس ثعلب'''، اثری از [[ثعلب، احمد بن یحیی|ابوالعباس احمد بن یحیی ثعلب]] (200-291ق)، از عالمان مشهور در ادبیات، نحو و لغت است. این اثر توسط [[هارون، عبدالسلام محمد|عبدالسلام محمد هارون]] تحقیق شده است.


    نوشتار حاضر، مشتمل بر مطالبی در نحو، لغت، اخبار، معانی قرآن، شعر و... است<ref>ر.ک: ابن ندیم، محمد بن اسحاق،‏ ص111؛ بوسنینه، منجى، ج‏4، ص824</ref>. این کتاب توسط برخی از علما مانند ابوبکر بن انباری، ابوعبدالله یزیدی، ابوعمر زاهد، ابن درستویه و ابن مقسم روایت شده است. نوشتار حاضر بر اساس نسخه‌ای با روایت ابن مقسم از کتاب یادشده است<ref>ر.ک: مقدمه، ج1، ص24</ref>.
    نوشتار حاضر، مشتمل بر مطالبی در نحو، لغت، اخبار، معانی قرآن، شعر و... است<ref>ر.ک: ابن ندیم، محمد بن اسحاق،‏ ص111؛ بوسنینه، منجى، ج‏4، ص824</ref>. این کتاب توسط برخی از علما مانند [[ابن انباری، محمد بن قاسم|ابوبکر بن انباری]]، [[ابوعبدالله یزیدی]]، [[ابوعمر زاهد]]، [[ابن درستویه]] و [[ابن‌ مقسم، ابوبکر محمد بن‌ حسن‌ بن‌ یعقوب‌ عطار|ابن مقسم]] روایت شده است. نوشتار حاضر بر اساس نسخه‌ای با روایت ابن مقسم از کتاب یادشده است<ref>ر.ک: مقدمه، ج1، ص24</ref>.


    در برخی از منابع از این کتاب با عنوان «مجالسات ثعلب»<ref>ر.ک: همان، ص23</ref> یا «أمالي ثعلب» نام برده شده است که نویسنده بر برخی افراد نظیر [[ابن انباری، محمد بن قاسم|ابوبکر بن انباری]] و [[ابن درستویه]] و... املا کرده است<ref>ر.ک: همان؛ ابن ندیم، محمد بن اسحاق، ‏ص111؛ بوسنینه، منجى، ج‏4، ص824</ref>.
    در برخی از منابع از این کتاب با عنوان «مجالسات ثعلب»<ref>ر.ک: همان، ص23</ref> یا «أمالي ثعلب» نام برده شده است که نویسنده بر برخی افراد نظیر [[ابن انباری، محمد بن قاسم|ابوبکر بن انباری]] و [[ابن درستویه]] و... املا کرده است<ref>ر.ک: همان؛ ابن ندیم، محمد بن اسحاق، ‏ص111؛ بوسنینه، منجى، ج‏4، ص824</ref>.

    نسخهٔ ‏۲۲ مارس ۲۰۲۴، ساعت ۲۱:۴۵

    مجالس ثعلب
    مجالس ثعلب
    پدیدآورانثعلب، احمد بن یحیی (نويسنده) هارون، عبد السلام محمد‎ (محقق)
    ناشردار المعارف
    مکان نشرمصر - قاهره
    سال نشر2006م
    چاپ6
    شابک-
    زبانعربی
    تعداد جلد2
    کد کنگره
    /ث7م3 6071 PJ
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مجالس ثعلب، اثری از ابوالعباس احمد بن یحیی ثعلب (200-291ق)، از عالمان مشهور در ادبیات، نحو و لغت است. این اثر توسط عبدالسلام محمد هارون تحقیق شده است.

    نوشتار حاضر، مشتمل بر مطالبی در نحو، لغت، اخبار، معانی قرآن، شعر و... است[۱]. این کتاب توسط برخی از علما مانند ابوبکر بن انباری، ابوعبدالله یزیدی، ابوعمر زاهد، ابن درستویه و ابن مقسم روایت شده است. نوشتار حاضر بر اساس نسخه‌ای با روایت ابن مقسم از کتاب یادشده است[۲].

    در برخی از منابع از این کتاب با عنوان «مجالسات ثعلب»[۳] یا «أمالي ثعلب» نام برده شده است که نویسنده بر برخی افراد نظیر ابوبکر بن انباری و ابن درستویه و... املا کرده است[۴].

    مطالب کتاب در دوازده جزء ترتیب یافته است و مشتمل بر گونه‌های مختلفی از دانش زبان عربی و همچنین متضمن بسیاری از حکایات و مسائل نحوی است که نویسنده آنها را بر اساس دیدگاه نحوی مکتب کوفه مطرح کرده است. وی در مواردی نیز برخی از آراء نحوی مکتب بصره را ذکر کرده و به نقد و بررسی و تضعیف و یا رد آنها پرداخته است[۵]. وی همچنین به ذکر برخی از آیات قرآن و احادیث پرداخته و اقوال علما و لغویان را پیرامون آنها مطرح کرده و ضمن بررسی و نقد سخنان آنها نظر خود را نیز ذکر نموده است[۶]. در این نسخه از اثر اضافاتی بر متن اصلی وجود دارد که برخی از آنها متعلق به راوی اثر، یعنی ابن مقسم و برخی نیز متعلق به نویسندگان دیگر بوده و در جای خود به این‌گونه موارد توجه داده شده است[۷].

    لازم به ذکر است بخش‌هایی از امالی ثعلب که در برخی آثار نظیر کتاب المزهر و شرح شواهد مغنی نوشته سیوطی، خزانة الأدب بغدادی، لسان العرب، امالی ابوعلی قالی، المؤتلف و المختلف آمدی، إرشاد الأريب یاقوت و تثقيف اللسان ابن مکی یافت شده و این نسخه فاقد آن بوده، توسط محقق به آخر کتاب افزوده شده است[۸].

    این کتاب از کتاب‌های مهم و ارزشمند در علوم مختلف عربی قلمداد شده است و پس از کتاب «معاني القرآن» فراء (متوفای207ق)، از مهم‌ترین کتاب‌هایی دانسته شده که اساس مکتب نحوی بر آن استوار شده است[۹].

    محقق، شمارگان صفحات چاپ اول را به جهت استفاده از آن در حاشیه صفحات این نسخه و در میان علامت ] [ قرار داده است[۱۰]. وی همچنین ضمن معرفی برخی از شخصیت‌ها که نام آنها در کتاب آمده و توضیح و بیان معنای برخی از واژگان در پاورقی کتاب، به اختلاف برخی عبارت‌های نسخه حاضر با سایر نسخه‌‌ها نیز پرداخته است[۱۱].

    پانویس

    1. ر.ک: ابن ندیم، محمد بن اسحاق،‏ ص111؛ بوسنینه، منجى، ج‏4، ص824
    2. ر.ک: مقدمه، ج1، ص24
    3. ر.ک: همان، ص23
    4. ر.ک: همان؛ ابن ندیم، محمد بن اسحاق، ‏ص111؛ بوسنینه، منجى، ج‏4، ص824
    5. ر.ک: مقدمه، ج1، ص24؛ مصطفی، سعدالدین، ص٧٧٨
    6. ر.ک: مقدمه، ج1، ص24
    7. ر.ک: همان، ص25
    8. ر.ک: همان، ص27؛ متن کتاب، ج2، ص733-747
    9. ر.ک: مصطفی، سعدالدین، ص٧٧٨
    10. ر.ک: مقدمه، ج1، ص28
    11. ر.ک: متن کتاب، همان، ص3، 7 و 12

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب.
    2. بوسنینه، منجى‏، «موسوعة أعلام العلماء و الأدباء العرب و المسلمين»، تونس، جامعة الدول العربية، المنظمة العربية للتربية و الثقافة و العلوم، 1425ق، چاپ اول.‏
    3. ابن ندیم، محمد بن اسحاق، «الفهرست»، بیروت، دارالمعرفة، بی‌تا، چاپ اول.
    4. مصطفی، سعدالدین، «التوجيه النحوي لمسائل خلافية في مجالس ثعلب»، نشریه المجمع اللغة العربية بدمشق، رجب 1430 - شماره 3:

    https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/1242234/


    وابسته‌ها