الگو:صفحهٔ اصلی/مقالهٔ برگزیده اول: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
     
    (۱۰۷ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشد)
    خط ۱: خط ۱:
    [[پرونده:NUR00921J1.jpg|بی‌قاب|چپ|تحقیق درباره اول اربعین حضرت سيدالشهداء(ع)|175px]]
    [[پرونده:NUR13690J1.jpg|بی‌قاب|چپ|گزارش لحظه به لحظه از میلاد نور|175px]]


    '''تحقیق درباره اول اربعین حضرت سيدالشهداء(ع)'''، تألیف [[قاضی طباطبایی، محمدعلی|سید محمدعلی قاضی طباطبایی]]، تحقیقی است درباره نخستین اربعین حضرت سيدالشهداء(ع) که نویسنده در آن به بررسی اقوال گوناگون درباره این مسئله پرداخته که آیا کاروان کربلا در بازگشت از شام، توانسته است خود را در اولین اربعین شهدای کربلا به صحرای تفتیده کربلا برساند یا نه؟
    '''گزارش لحظه به لحظه از ميلاد نور''' نوشته، [[مهدی‌پور، علی‌‌اکبر|على‌اكبر مهدى پور]] مى‌باشد.
    نویسنده با بهره‌گيرى از منابع معتبر اسلامى، نخست به ماجراى خواستگارى نرگس خاتون در عالم خواب و اسلام آوردن و پيوستن او به خانواده امام هادى(ع) اشاره كرده و سپس به کیفیت ولادت حضرت پرداخته و از زبان حكيمه خاتون، دختر امام جواد(ع) و خواهر امام هادى(ع)، عمّه [[امام حسن عسکری(ع)]] تولد ايشان و حوادثى را كه در آن هنگام رخ داده، بازگو نموده است.


    نویسنده در ضمن بررسی مطلب مزبور، از موضوعات مختلف تاریخی، اجتماعی، سیاسی، علمی، فقهی و... سخن به میان آورده است.
    نویسنده در قسمت اول با نگرشى ادبى به جريان ولادت امام عصر(عج) به طور مختصر پرداخته است. و تاريخ تولد شگفت انگيزترين انسان را 15 شعبان 255 هجرى ثبت نموده است و لحظاتى بعد غيبت 74 ساله او كه غيبت صغرى ناميده مى‌شود، آغاز مى‌شود و دستى نيرومند در آستين غيبت فرو مى‌رود.


    در مقدمه ضمن اشاره به موضوع کتاب، این نکته بیان شده است که: «در میان شیعه روز اربعین سيدالشهداء(ع) که روز بیستم صفر است، شهرت بسیار دارد و عموماًآن روز را روز ورود اهل‌بیت(ع) پس از خلاصی از اسارت شام به کربلا می‌دانند و از ائمه اهل‌بیت(ع) زیارت مخصوصی برای آن روز وارد شده و از علمای امامیه تا قرن هفتم هجری شبهه و اشکالی در این موضوع دیده نشده است و اول کسی که شبهه کرده غیر از سید اجل اعظم [[ابن طاووس، علی بن موسی|سید رضی‌الدین علی بن طاووس حسنی]] (قدس‌سره) در کتاب [[الإقبال بالأعمال الحسنة فيما يعمل مرة في السنة|اقبال]] سراغ نداریم»
    دو قسمت بعدى (پيوند نور گزارش نور) گوشه‌اى از شرح احوال، مقامات و زندگى نرجس خاتون مادر امام زمان(ع) بيان مى‌شود. نگارنده در اين قسمت، تكيه بر روايات دارد و اسناد آن‌ها را مورد بررسى و كنكاش قرار مى‌دهد. ابتدا اسامى و القاب گرامى نرجس خاتون؛ از جمله مليكه، حكيمه، نرجس، سوسن، مريم، ريحانه، خمط، صقيل ذكر مى‌شود و معنا و مفهوم هر كدام و نسبت به بانو مورد بررسى قرار مى‌گيرد. در ادامه شرح زندگى مادر امام زمان(ع) به روايت بشر بن سليمان كه از اصحاب و ارادتمندان امام هادى(ع) و امام عسکرى(ع) به تصوير كشيده مى‌شود. و در اين روايت از هنگام به هم خوردن غير طبيعى مراسم عقدوى و كاخ قيصر روم آغاز و با خواستگارى رسول اكرم(ص) و ائمه(ع) و حضرت عيسى(ع) و حواريون در عالم خواب از او و تشرفش به اسلام و جاى گرفتن در ميان اسيران مسلمان كه از روم به بغداد حركت داده مى‌شوند، ادامه مى‌يابد. آنگاه با خريد او توسط پيك امام هادى(ع) كه همان بشر بن سليمان مى‌باشند، براى خريد كنيزى با ويژگى‌هاى خاص پرداخته مى‌شود. و در ادامه نگارنده با توجه به برخى روايات نرجس خاتون را فرزند يشوعا فرزند قيصر روم معرفى كرده كه از جانب مادرى يكى از نوادگان شمعون وصى حضرت عيسى(ع) است، مطرح مى‌كند.<span id="mp-more">[[گزارش لحظه به لحظه از میلاد نور|'''ادامه ...''']]</span>
     
    یکی از شبهات موجود در حوزه تاریخ اسلام، این است که آیا کاروان اسرای کربلا و خاندان مطهر حضرت سيدالشهداء(ع) در بازگشت از شام، در نخستین اربعین شهدای کربلا به صحرای تفتیده نینوا بازگشته‌اند یا نه؟ در بیان اهمیت این بحث تاریخی، همین بس که نخستین بار دو تن از علمای طراز اول شیعه، [[ابن طاووس، علی بن موسی|سید بن طاووس]] در کتاب مشهور خود به نام «[[اللهوف علی قتلي الطفوف|اللهوف علی قتلی الطفوف]]» و [[نوری، حسین بن محمدتقی|محدث نوری]] در کتاب «[[لؤلؤ و مرجان در شرط پله اول و دوم منبر روضه‌خوانان|لؤلؤ و مرجان]]» در درستی مسئله ورود کاروان عاشورا در نخستین اربعین به سرزمین کربلا دچار تردید و ارائه شبهه شدند. بعدها این تردید به آثار شفاهی و کتبی شاگردان آن دو عالم برجسته راه یافت و بدین‌گونه مدخل مهمی در کتب دینی شیعه و حتی سنی برای بحث به وجود آمد...<span id="mp-more">[[تحقیق درباره اول اربعین حضرت سيدالشهداء(ع)|'''ادامه ...''']]</span>

    نسخهٔ کنونی تا ‏۱۳ فوریهٔ ۲۰۲۵، ساعت ۱۱:۵۲

    گزارش لحظه به لحظه از میلاد نور

    گزارش لحظه به لحظه از ميلاد نور نوشته، على‌اكبر مهدى پور مى‌باشد. نویسنده با بهره‌گيرى از منابع معتبر اسلامى، نخست به ماجراى خواستگارى نرگس خاتون در عالم خواب و اسلام آوردن و پيوستن او به خانواده امام هادى(ع) اشاره كرده و سپس به کیفیت ولادت حضرت پرداخته و از زبان حكيمه خاتون، دختر امام جواد(ع) و خواهر امام هادى(ع)، عمّه امام حسن عسکری(ع) تولد ايشان و حوادثى را كه در آن هنگام رخ داده، بازگو نموده است.

    نویسنده در قسمت اول با نگرشى ادبى به جريان ولادت امام عصر(عج) به طور مختصر پرداخته است. و تاريخ تولد شگفت انگيزترين انسان را 15 شعبان 255 هجرى ثبت نموده است و لحظاتى بعد غيبت 74 ساله او كه غيبت صغرى ناميده مى‌شود، آغاز مى‌شود و دستى نيرومند در آستين غيبت فرو مى‌رود.

    دو قسمت بعدى (پيوند نور گزارش نور) گوشه‌اى از شرح احوال، مقامات و زندگى نرجس خاتون مادر امام زمان(ع) بيان مى‌شود. نگارنده در اين قسمت، تكيه بر روايات دارد و اسناد آن‌ها را مورد بررسى و كنكاش قرار مى‌دهد. ابتدا اسامى و القاب گرامى نرجس خاتون؛ از جمله مليكه، حكيمه، نرجس، سوسن، مريم، ريحانه، خمط، صقيل ذكر مى‌شود و معنا و مفهوم هر كدام و نسبت به بانو مورد بررسى قرار مى‌گيرد. در ادامه شرح زندگى مادر امام زمان(ع) به روايت بشر بن سليمان كه از اصحاب و ارادتمندان امام هادى(ع) و امام عسکرى(ع) به تصوير كشيده مى‌شود. و در اين روايت از هنگام به هم خوردن غير طبيعى مراسم عقدوى و كاخ قيصر روم آغاز و با خواستگارى رسول اكرم(ص) و ائمه(ع) و حضرت عيسى(ع) و حواريون در عالم خواب از او و تشرفش به اسلام و جاى گرفتن در ميان اسيران مسلمان كه از روم به بغداد حركت داده مى‌شوند، ادامه مى‌يابد. آنگاه با خريد او توسط پيك امام هادى(ع) كه همان بشر بن سليمان مى‌باشند، براى خريد كنيزى با ويژگى‌هاى خاص پرداخته مى‌شود. و در ادامه نگارنده با توجه به برخى روايات نرجس خاتون را فرزند يشوعا فرزند قيصر روم معرفى كرده كه از جانب مادرى يكى از نوادگان شمعون وصى حضرت عيسى(ع) است، مطرح مى‌كند.ادامه ...