نهاية الوصول إلى علم الأصول: تفاوت میان نسخه‌ها

جز (جایگزینی متن - 'علیهم السلام ' به 'علیهم‌السلام ')
جز (جایگزینی متن - 'علیهم السلام' به 'علیهم‌السلام')
برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
 
(۳ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱۲: خط ۱۲:
| موضوع =
| موضوع =
|ناشر  
|ناشر  
| ناشر = مؤسسة آل البیت (علیهم السلام) لإحیاء التراث
| ناشر = مؤسسة آل البیت (علیهم‌السلام) لإحیاء التراث
| مکان نشر = ایران - قم
| مکان نشر = ایران - قم
| سال نشر = 1431ق - 1435ق
| سال نشر = 1431ق - 1435ق
خط ۲۵: خط ۲۵:
| پیش از =  
| پیش از =  
}}
}}
'''نهاية الوصول إلى علم الأصول'''، نوشته جمال‌الدین، ابومنصور، حسن بن یوسف بن على بن مطهر حلى (647-726 ق)، ملقب به علامه حلى، فقیه، اصولی و متکلم شیعی امامی، کتابی است جامع مطالب اصولیان گذشته، حاوی دریافت‌های علمی متأخران و اضافات نفیسی که متقدمان ذکر نکرده‌اند، به زبان عربی و در سه جلد که با تحقیق مؤسسه آل‌البیت، عرضه شده است.
'''نهاية الوصول إلى علم الأصول'''، نوشته [[حلی، حسن بن یوسف|جمال‌الدین، ابومنصور، حسن بن یوسف بن على بن مطهر حلى]] (647-726 ق)، ملقب به [[حلی، حسن بن یوسف|علامه حلى]]، فقیه، اصولی و متکلم شیعی امامی، کتابی است جامع مطالب اصولیان گذشته، حاوی دریافت‌های علمی متأخران و اضافات نفیسی که متقدمان ذکر نکرده‌اند، به زبان عربی و در سه جلد که با تحقیق مؤسسه آل‌البیت، عرضه شده است.


این اثر، به درخواست فرزند علامه - فخرالمحققین، محمد بن حسن بن مطهر حلى (6۸۲ -771ق) - از پدرش، تألیف شده است<ref>ر.ک: مقدمه مؤلف، ج1، ص54-55</ref>.
این اثر، به درخواست فرزند علامه - فخرالمحققین، [[فخرالمحققین، محمد بن حسن|محمد بن حسن بن مطهر حلى]] (6۸۲ -771ق) - از پدرش، تألیف شده است<ref>ر.ک: مقدمه مؤلف، ج1، ص54-55</ref>.


در مقدمه تحقیق، مطالبی درباره سه موضوع، بیان شده است:
در مقدمه تحقیق، مطالبی درباره سه موضوع، بیان شده است:
خط ۳۷: خط ۳۷:


==ویژگی‌ها==
==ویژگی‌ها==
# این کتاب، قدمی علمی و پیش‌برنده و مشارکتی مخصوص و آماده‌سازی‌ای است که علامه حلی برداشته تا علم اصول شیعی بتواند به مراحل تکاملی خود در زمان شیخ انصاری (۱۲۱۴-۱۲۸۱ق) برسد<ref>ر.ک: همان، ص31</ref>.
# این کتاب، قدمی علمی و پیش‌برنده و مشارکتی مخصوص و آماده‌سازی‌ای است که علامه حلی برداشته تا علم اصول شیعی بتواند به مراحل تکاملی خود در زمان [[انصاری، مرتضی بن محمدامین|شیخ انصاری]] (۱۲۱۴-۱۲۸۱ق) برسد<ref>ر.ک: همان، ص31</ref>.
# علامه، آراء و اقوال علما را با روحیه علمی بالا و خالی از تعصب و عدم تحمل، بررسی می‌کند.
# [[حلی، حسن بن یوسف|علامه]]، آراء و اقوال علما را با روحیه علمی بالا و خالی از تعصب و عدم تحمل، بررسی می‌کند.
# وی، گاهی نظرات برگزیده خود را در خلال عنوان بحث و گاهی در آخر، بیان می‌کند.
# وی، گاهی نظرات برگزیده خود را در خلال عنوان بحث و گاهی در آخر، بیان می‌کند.
# خلاقیت، نظم، مقایسه صادقانه، گفتگوی هدفمند، ویژگی‌های یک نویسنده روشنفکر، جامعیت و عمق، اموری است که هنگام تحقیق و بررسی این اثر، درک می‌شود<ref>ر.ک: همان، ص32</ref>.
# خلاقیت، نظم، مقایسه صادقانه، گفتگوی هدفمند، ویژگی‌های یک نویسنده روشنفکر، جامعیت و عمق، اموری است که هنگام تحقیق و بررسی این اثر، درک می‌شود<ref>ر.ک: همان، ص32</ref>.


==گزارش محتوا و ساختار==
==گزارش محتوا و ساختار==
مؤلف پس از حرکت به سمت «ماهية علم أصول الفقه» منتقل می‌شود به مبحث «اللغات» و گرد «كيفية الاستدلال بخطاب الله تعالی» به پرواز درمی‌آید، پس در «الأمر و النهي» فرود می‌آید و سپس متوجه هدف «العموم و الخصوص» و بعد از آن، «باقي الصفات الدلالة » و «الأفعال» می‌شود و به‌ دنبال آن «النسخ» و «الإجماع»، قبل از «الخبر» و «القياس» می‌آید و پس از اینها، «الاستدلال» را طلب می‌کند و مسک ختام کتاب را «الاجتهاد و التقليد و التعادل و التراجيح» قرار می‌دهد؛ اینها، سیزده مقصد اصلی است که در خلال آنها، فصل‌ها، بحث‌ها، مطالب، مسائل، فروع، پی‌نوشت‌ها و تنبیهات آمده است<ref>ر.ک: همان، ص32</ref>.
مؤلف پس از حرکت به سمت «ماهية علم أصول الفقه» منتقل می‌شود به مبحث «اللغات» و گرد «كيفية الاستدلال بخطاب الله تعالی» به پرواز درمی‌آید، پس در «الأمر و النهي» فرود می‌آید و سپس متوجه هدف «العموم و الخصوص» و بعد از آن، «باقي الصفات الدلالة»  و «الأفعال» می‌شود و به‌ دنبال آن «النسخ» و «الإجماع»، قبل از «الخبر» و «القياس» می‌آید و پس از اینها، «الاستدلال» را طلب می‌کند و مسک ختام کتاب را «الاجتهاد و التقليد و التعادل و التراجيح» قرار می‌دهد؛ اینها، سیزده مقصد اصلی است که در خلال آنها، فصل‌ها، بحث‌ها، مطالب، مسائل، فروع، پی‌نوشت‌ها و تنبیهات آمده است<ref>ر.ک: همان، ص32</ref>.


==پانویس==
==پانویس==
خط ۵۶: خط ۵۶:


[[رده:کتاب‌شناسی]]
[[رده:کتاب‌شناسی]]
[[رده:اسلام، عرفان، غیره]]
[[رده: فقه و اصول]]
[[رده:اصول فقه (آثارکلی)]]
[[رده:اصول فقه شیعه]]


[[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
[[رده:مقالات بازبینی شده2 اردیبهشت 1402]]
[[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ اردیبهشت 1402 توسط سید مصطفی حسینی]]
[[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ اردیبهشت 1402 توسط سید مصطفی حسینی]]
[[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ اردیبهشت 1402 توسط محسن عزیزی]]
[[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ اردیبهشت 1402 توسط محسن عزیزی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۷ ژوئن ۲۰۲۳، ساعت ۰۷:۰۷

نهاية الوصول إلى علم الأصول، نوشته جمال‌الدین، ابومنصور، حسن بن یوسف بن على بن مطهر حلى (647-726 ق)، ملقب به علامه حلى، فقیه، اصولی و متکلم شیعی امامی، کتابی است جامع مطالب اصولیان گذشته، حاوی دریافت‌های علمی متأخران و اضافات نفیسی که متقدمان ذکر نکرده‌اند، به زبان عربی و در سه جلد که با تحقیق مؤسسه آل‌البیت، عرضه شده است.

نهاية الوصول إلى علم الأصول
نهاية الوصول إلى علم الأصول
پدیدآورانعلامه حلی، حسن بن یوسف (نويسنده) مؤسسة آل البیت علیهم‌السلام لاحیاء التراث (سایر)
ناشرمؤسسة آل البیت (علیهم‌السلام) لإحیاء التراث
مکان نشرایران - قم
سال نشر1431ق - 1435ق
چاپ1
زبانعربی
تعداد جلد3
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

این اثر، به درخواست فرزند علامه - فخرالمحققین، محمد بن حسن بن مطهر حلى (6۸۲ -771ق) - از پدرش، تألیف شده است[۱].

در مقدمه تحقیق، مطالبی درباره سه موضوع، بیان شده است:

  1. مؤسس علم اصول؛
  2. آیا معالم و شخصیت علم اصول شیعی، از علم اصول اهل ‌سنت، گرفته ‌شده است؟
  3. مراحل تکامل علم اصول شیعی[۲].

همچنین، کار اصلاح متن و مستندسازی آن و حاشیه‌نویسی و توضیحات، توسط لجنه‌های تحقیقی مؤسسه آل‌البیت انجام گرفته است و در مقدمه یادشده مفصلا از آن سخن رفته است[۳].

ویژگی‌ها

  1. این کتاب، قدمی علمی و پیش‌برنده و مشارکتی مخصوص و آماده‌سازی‌ای است که علامه حلی برداشته تا علم اصول شیعی بتواند به مراحل تکاملی خود در زمان شیخ انصاری (۱۲۱۴-۱۲۸۱ق) برسد[۴].
  2. علامه، آراء و اقوال علما را با روحیه علمی بالا و خالی از تعصب و عدم تحمل، بررسی می‌کند.
  3. وی، گاهی نظرات برگزیده خود را در خلال عنوان بحث و گاهی در آخر، بیان می‌کند.
  4. خلاقیت، نظم، مقایسه صادقانه، گفتگوی هدفمند، ویژگی‌های یک نویسنده روشنفکر، جامعیت و عمق، اموری است که هنگام تحقیق و بررسی این اثر، درک می‌شود[۵].

گزارش محتوا و ساختار

مؤلف پس از حرکت به سمت «ماهية علم أصول الفقه» منتقل می‌شود به مبحث «اللغات» و گرد «كيفية الاستدلال بخطاب الله تعالی» به پرواز درمی‌آید، پس در «الأمر و النهي» فرود می‌آید و سپس متوجه هدف «العموم و الخصوص» و بعد از آن، «باقي الصفات الدلالة» و «الأفعال» می‌شود و به‌ دنبال آن «النسخ» و «الإجماع»، قبل از «الخبر» و «القياس» می‌آید و پس از اینها، «الاستدلال» را طلب می‌کند و مسک ختام کتاب را «الاجتهاد و التقليد و التعادل و التراجيح» قرار می‌دهد؛ اینها، سیزده مقصد اصلی است که در خلال آنها، فصل‌ها، بحث‌ها، مطالب، مسائل، فروع، پی‌نوشت‌ها و تنبیهات آمده است[۶].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه مؤلف، ج1، ص54-55
  2. ر.ک: مقدمه تحقیق، همان، ص7
  3. ر.ک: همان، ص37-38
  4. ر.ک: همان، ص31
  5. ر.ک: همان، ص32
  6. ر.ک: همان، ص32

منابع مقاله

مقدمه تحقیق و مقدمه مؤلف.


وابسته‌ها