گیاهان دارویی در قرآن: تفاوت میان نسخه‌ها

جز (جایگزینی متن - 'ه‎ت' به 'ه‌ت')
 
(۹ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۲۱: خط ۲۱:
| شابک =964-94423-4-0
| شابک =964-94423-4-0
| تعداد جلد =1
| تعداد جلد =1
| کتابخانۀ دیجیتال نور =  
| کتابخانۀ دیجیتال نور =20067
| کتابخوان همراه نور =20067
| کد پدیدآور =
| کد پدیدآور =
| پس از =
| پس از =
خط ۳۰: خط ۳۱:


==ساختار==
==ساختار==
کتاب حاضر، شامل مقدمه‌ای از مترجم و 30 بخش با عنوان‎گذاری گیاهان و درختان که در قرآن نامی از آنها ذکر شده است، صورت گرفته است.
کتاب حاضر، شامل مقدمه‌ای از مترجم و 30 بخش با عنوان‌گذاری گیاهان و درختان که در قرآن نامی از آنها ذکر شده است، صورت گرفته است.


==گزارش محتوا==
==گزارش محتوا==
در قرآن کریم به‎عنوان کلام آفریدگار حکیم و خالق کائنات پاره‌ای از این گیاهان به‌تناسب موضوع مطرح شده است که می‌توان آن را نشانه‌ای از ارزش و اهمیت این نوع گیاهان شمرد. آقای دکتر فاروقی که خود پزشکی متخصص و آشنا به خواص علمی گیاهان دارویی می‌باشند، در این کتاب ضمن گردآوری گیاهان ذکرشده در قرآن و بیان نکات قرآنی آن، به خواص دارویی یک‎یک این گیاهان نیز بر اساس آخرین کشفیات بشری پرداخته است<ref>ر.ک: مقدمه مترجم، ص6</ref>.
در قرآن کریم به‌عنوان کلام آفریدگار حکیم و خالق کائنات پاره‌ای از این گیاهان به‌تناسب موضوع مطرح شده است که می‌توان آن را نشانه‌ای از ارزش و اهمیت این نوع گیاهان شمرد. آقای دکتر فاروقی که خود پزشکی متخصص و آشنا به خواص علمی گیاهان دارویی می‌باشند، در این کتاب ضمن گردآوری گیاهان ذکرشده در قرآن و بیان نکات قرآنی آن، به خواص دارویی یک‎یک این گیاهان نیز بر اساس آخرین کشفیات بشری پرداخته است<ref>ر.ک: مقدمه مترجم، ص6</ref>.


انتشارات فرهنگ مشرق‎زمین، ضمن ترجمه کتاب مذکور به فارسی در پایان هر فصل احادیث مربوطه به آن گیاه را از بین احادیث اهل‎بیت(ع) استخراج و ذکر نموده است<ref>ر.ک: همان</ref>.
انتشارات فرهنگ مشرق‎زمین، ضمن ترجمه کتاب مذکور به فارسی در پایان هر فصل احادیث مربوطه به آن گیاه را از بین احادیث اهل‎‌بیت(ع) استخراج و ذکر نموده است<ref>ر.ک: همان</ref>.


در هر بخش، ابتدا اسم گیاه مورد نظر را آورده و در ادامه با آوردن نام علمی آن، اشارات و منابع قرآنی آن را ذکر می‌نماید؛ مثلاًدر ابتدای کتاب در مورد گیاه ترنجبین یا گزنگبین اشاره می‌کند که در سوره بقره آیه 57 آمده است که: «وَ ظَلَّلْنَا عَلَيْكُمُ الْغَمَامَ وَ أَنْزَلْنَا عَلَيْكُمُ الْمَنَّ وَ السَّلْوَى كُلُوا مِنْ طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاكُمْ وَ مَا ظَلَمُونَا وَ لٰكِنْ كَانُوا أَنْفُسَهُمْ يَظْلِمُونَ»؛‎ «و بر شما ابر را سایه‌‏گستر كردیم و بر شما «گزانگبین» و «بلدرچین» فروفرستادیم [و گفتیم:] «از خوراكی‎هاى پاکیزه‏‌اى كه به شما روزى داده‏ایم، بخورید» و [لى آنان] بر ما ستم نكردند، بلكه بر خویشتن ستم روا می‌‏داشتند».
در هر بخش، ابتدا اسم گیاه مورد نظر را آورده و در ادامه با آوردن نام علمی آن، اشارات و منابع قرآنی آن را ذکر می‌نماید؛ مثلاًدر ابتدای کتاب در مورد گیاه ترنجبین یا گزنگبین اشاره می‌کند که در سوره بقره آیه 57 آمده است که: «وَ ظَلَّلْنَا عَلَيْكُمُ الْغَمَامَ وَ أَنْزَلْنَا عَلَيْكُمُ الْمَنَّ وَ السَّلْوَى كُلُوا مِنْ طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاكُمْ وَ مَا ظَلَمُونَا وَ لٰكِنْ كَانُوا أَنْفُسَهُمْ يَظْلِمُونَ»؛‎ «و بر شما ابر را سایه‌‏گستر كردیم و بر شما «گزانگبین» و «بلدرچین» فروفرستادیم [و گفتیم:] «از خوراكی‌هاى پاکیزه‏‌اى كه به شما روزى داده‌‏ایم، بخورید» و [لى آنان] بر ما ستم نكردند، بلكه بر خویشتن ستم روا می‌‏داشتند».
<ref>ر.ک: متن کتاب، ص7</ref>.
<ref>ر.ک: متن کتاب، ص7</ref>.


خط ۴۴: خط ۴۵:
در ادامه به خواص این گیاه از زبان دانشمندان مختلف اشاره نموده است.
در ادامه به خواص این گیاه از زبان دانشمندان مختلف اشاره نموده است.


در پایان هر بخش، احادیثی را در موضوع همان گیاه ذکر نموده است؛ مثلاًدر مورد گیاه «منّ» احادیثی را از کتب مختلف روایی، ذکر می‌کند؛ چنان‎که از [[صحيح البخاري|صحیح بخاری]] نقل می‌کند که: از سعید بن زید روایت شده که پیامبر(ص) فرمود: کمأه (نوعی قارچ خوردنی) شبیه به من است و شیره‎ی آن دارویی برای معالجه دردهای چشم است. همچنین از کتاب «طب الأئمة» نقل می‌نماید که: از امام صادق(ع) روایت شده است که رسول خدا(ص) فرمود: «منّ»، هدیه‌ای می‌باشد از بهشت و آب آن موجب شفای چشم است<ref>ر.ک: همان، ص17</ref>.
در پایان هر بخش، احادیثی را در موضوع همان گیاه ذکر نموده است؛ مثلاًدر مورد گیاه «منّ» احادیثی را از کتب مختلف روایی، ذکر می‌کند؛ چنان‌که از [[صحيح البخاري|صحیح بخاری]] نقل می‌کند که: از سعید بن زید روایت شده که پیامبر(ص) فرمود: کمأه (نوعی قارچ خوردنی) شبیه به من است و شیره‌ی آن دارویی برای معالجه دردهای چشم است. همچنین از کتاب «طب الأئمة» نقل می‌نماید که: از امام صادق(ع) روایت شده است که رسول خدا(ص) فرمود: «منّ»، هدیه‌ای می‌باشد از بهشت و آب آن موجب شفای چشم است<ref>ر.ک: همان، ص17</ref>.


وی برای «منّ» یازده حدیث را ذکر نموده است.
وی برای «منّ» یازده حدیث را ذکر نموده است.


==وضعیت کتاب==
==وضعیت کتاب==
پاورقی‎های کتاب مربوط به لاتین واژگان و توضیح برخی مطالب و ارجاع اسانید می‌باشد.
پاورقی‌های کتاب مربوط به لاتین واژگان و توضیح برخی مطالب و ارجاع اسانید می‌باشد.
فهرست مطالب کتاب در ابتدای آن ذکر شده است.
فهرست مطالب کتاب در ابتدای آن ذکر شده است.


خط ۵۷: خط ۵۸:
==منابع مقاله==
==منابع مقاله==
مقدمه و متن کتاب.
مقدمه و متن کتاب.
 
 
{{الگو:علوم قرآنی}}


== وابسته‌ها ==
== وابسته‌ها ==
خط ۷۱: خط ۷۴:
   
   
[[رده:قرآن و مباحث دیگر]]
[[رده:قرآن و مباحث دیگر]]
[[رده: 25 آبان الی 24 آذر]]
[[رده:25 آبان الی 24 آذر96]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۶ ژانویهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۲۰:۱۲

گیاهان دارویی در قرآن، اثر دکتر فاروقی است که توسط پیمان مهاجری از انگلیسی به فارسی ترجمه شده است. این کتاب درباره خواص گیاهان دارویی است که در قرآن کریم بدانها اشاره شده است.

گیاهان دارویی در قرآن
گیاهان دارویی در قرآن
پدیدآورانفاروقي، محمد اقتدار حسين (نویسنده) مهاجري، پيمان (مترجم)
ناشرفرهنگ مشرق زمين
مکان نشرايران - تهران
چاپ1
شابک964-94423-4-0
موضوعگياهان در قرآن
تعداد جلد1
کد کنگره
‏BP‎‏ ‎‏104‎‏ ‎‏/‎‏گ‎‏9‎‏ف‎‏2‎‏ ‎‏1382
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

ساختار

کتاب حاضر، شامل مقدمه‌ای از مترجم و 30 بخش با عنوان‌گذاری گیاهان و درختان که در قرآن نامی از آنها ذکر شده است، صورت گرفته است.

گزارش محتوا

در قرآن کریم به‌عنوان کلام آفریدگار حکیم و خالق کائنات پاره‌ای از این گیاهان به‌تناسب موضوع مطرح شده است که می‌توان آن را نشانه‌ای از ارزش و اهمیت این نوع گیاهان شمرد. آقای دکتر فاروقی که خود پزشکی متخصص و آشنا به خواص علمی گیاهان دارویی می‌باشند، در این کتاب ضمن گردآوری گیاهان ذکرشده در قرآن و بیان نکات قرآنی آن، به خواص دارویی یک‎یک این گیاهان نیز بر اساس آخرین کشفیات بشری پرداخته است[۱].

انتشارات فرهنگ مشرق‎زمین، ضمن ترجمه کتاب مذکور به فارسی در پایان هر فصل احادیث مربوطه به آن گیاه را از بین احادیث اهل‎‌بیت(ع) استخراج و ذکر نموده است[۲].

در هر بخش، ابتدا اسم گیاه مورد نظر را آورده و در ادامه با آوردن نام علمی آن، اشارات و منابع قرآنی آن را ذکر می‌نماید؛ مثلاًدر ابتدای کتاب در مورد گیاه ترنجبین یا گزنگبین اشاره می‌کند که در سوره بقره آیه 57 آمده است که: «وَ ظَلَّلْنَا عَلَيْكُمُ الْغَمَامَ وَ أَنْزَلْنَا عَلَيْكُمُ الْمَنَّ وَ السَّلْوَى كُلُوا مِنْ طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاكُمْ وَ مَا ظَلَمُونَا وَ لٰكِنْ كَانُوا أَنْفُسَهُمْ يَظْلِمُونَ»؛‎ «و بر شما ابر را سایه‌‏گستر كردیم و بر شما «گزانگبین» و «بلدرچین» فروفرستادیم [و گفتیم:] «از خوراكی‌هاى پاکیزه‏‌اى كه به شما روزى داده‌‏ایم، بخورید» و [لى آنان] بر ما ستم نكردند، بلكه بر خویشتن ستم روا می‌‏داشتند». [۳].

در ادامه به آیات دیگری را که کلمه «منّ»، یعنی ترنجبین، در آنها آمده، اشاره می‌کند که اگرچه در عربی معنی کلمه «منّ» مساعدت یا پاداش است، اما اصطلاحا همان ساکارین است که خداوند آن را برای قوم بنی‌اسرائیل موقعی که بعد از خروجشان از مصر در صحرای سینا آواره بودند، تهیه کرد[۴].

در ادامه به خواص این گیاه از زبان دانشمندان مختلف اشاره نموده است.

در پایان هر بخش، احادیثی را در موضوع همان گیاه ذکر نموده است؛ مثلاًدر مورد گیاه «منّ» احادیثی را از کتب مختلف روایی، ذکر می‌کند؛ چنان‌که از صحیح بخاری نقل می‌کند که: از سعید بن زید روایت شده که پیامبر(ص) فرمود: کمأه (نوعی قارچ خوردنی) شبیه به من است و شیره‌ی آن دارویی برای معالجه دردهای چشم است. همچنین از کتاب «طب الأئمة» نقل می‌نماید که: از امام صادق(ع) روایت شده است که رسول خدا(ص) فرمود: «منّ»، هدیه‌ای می‌باشد از بهشت و آب آن موجب شفای چشم است[۵].

وی برای «منّ» یازده حدیث را ذکر نموده است.

وضعیت کتاب

پاورقی‌های کتاب مربوط به لاتین واژگان و توضیح برخی مطالب و ارجاع اسانید می‌باشد. فهرست مطالب کتاب در ابتدای آن ذکر شده است.

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه مترجم، ص6
  2. ر.ک: همان
  3. ر.ک: متن کتاب، ص7
  4. ر.ک: همان، ص8-9
  5. ر.ک: همان، ص17

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.


وابسته‌ها

گياهان در قرآن