الگو:صفحهٔ اصلی/مقالهٔ برگزیده اول: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
     
    (۸۹۸ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۸ کاربر نشان داده نشد)
    خط ۱: خط ۱:
    <div class="boxTitle"><big>'''[[انصاری، مرتضی بن محمدامین]]'''</big></div>
    [[پرونده:NUR13690J1.jpg|بی‌قاب|چپ|گزارش لحظه به لحظه از میلاد نور|175px]]
    [[پرونده:NUR00012.jpg |بندانگشتی|تصویر منسوب به شیخ مرتضی انصاری|175px]]


    '''مرتضى انصارى'''، '''شیخ اعظم مرتضی انصاری شوشتری''' ملقب به '''شيخ الفقهاء و المجتهدين'''
    '''گزارش لحظه به لحظه از ميلاد نور''' نوشته، [[مهدی‌پور، علی‌‌اکبر|على‌اكبر مهدى پور]] مى‌باشد.
    از بزرگترین فقیهان شیعه قرن سیزدهم(۱۲۱۴ ه. ق، دزفول - ۱۲۸۱ ه. ق، نجف)
    نویسنده با بهره‌گيرى از منابع معتبر اسلامى، نخست به ماجراى خواستگارى نرگس خاتون در عالم خواب و اسلام آوردن و پيوستن او به خانواده امام هادى(ع) اشاره كرده و سپس به کیفیت ولادت حضرت پرداخته و از زبان حكيمه خاتون، دختر امام جواد(ع) و خواهر امام هادى(ع)، عمّه [[امام حسن عسکری(ع)]] تولد ايشان و حوادثى را كه در آن هنگام رخ داده، بازگو نموده است.


    در روز 18 ذی حجه سال 1214ق در شهر دزفول به دنیا آمد.نسبش به جابر بن عبدالله انصارى سلمی خزرجی (م 78ق) صحابى بزرگ پيامبر (ص) مى‌رسيد.
    نویسنده در قسمت اول با نگرشى ادبى به جريان ولادت امام عصر(عج) به طور مختصر پرداخته است. و تاريخ تولد شگفت انگيزترين انسان را 15 شعبان 255 هجرى ثبت نموده است و لحظاتى بعد غيبت 74 ساله او كه غيبت صغرى ناميده مى‌شود، آغاز مى‌شود و دستى نيرومند در آستين غيبت فرو مى‌رود.


    شیخ آموختن را با خواندن قرآن کریم آغاز کرد و بعد از گذراندن مقدمات از صرف و نحو و غیره در محضر عموی خویش، شیخ حسین انصاری، به فراگیری فقه و اصول نزد استادان دیگر پرداخت.
    دو قسمت بعدى (پيوند نور گزارش نور) گوشه‌اى از شرح احوال، مقامات و زندگى نرجس خاتون مادر امام زمان(ع) بيان مى‌شود. نگارنده در اين قسمت، تكيه بر روايات دارد و اسناد آن‌ها را مورد بررسى و كنكاش قرار مى‌دهد. ابتدا اسامى و القاب گرامى نرجس خاتون؛ از جمله مليكه، حكيمه، نرجس، سوسن، مريم، ريحانه، خمط، صقيل ذكر مى‌شود و معنا و مفهوم هر كدام و نسبت به بانو مورد بررسى قرار مى‌گيرد. در ادامه شرح زندگى مادر امام زمان(ع) به روايت بشر بن سليمان كه از اصحاب و ارادتمندان امام هادى(ع) و امام عسکرى(ع) به تصوير كشيده مى‌شود. و در اين روايت از هنگام به هم خوردن غير طبيعى مراسم عقدوى و كاخ قيصر روم آغاز و با خواستگارى رسول اكرم(ص) و ائمه(ع) و حضرت عيسى(ع) و حواريون در عالم خواب از او و تشرفش به اسلام و جاى گرفتن در ميان اسيران مسلمان كه از روم به بغداد حركت داده مى‌شوند، ادامه مى‌يابد. آنگاه با خريد او توسط پيك امام هادى(ع) كه همان بشر بن سليمان مى‌باشند، براى خريد كنيزى با ويژگى‌هاى خاص پرداخته مى‌شود. و در ادامه نگارنده با توجه به برخى روايات نرجس خاتون را فرزند يشوعا فرزند قيصر روم معرفى كرده كه از جانب مادرى يكى از نوادگان شمعون وصى حضرت عيسى(ع) است، مطرح مى‌كند.<span id="mp-more">[[گزارش لحظه به لحظه از میلاد نور|'''ادامه ...''']]</span>
    در سال 1232ق براى ادامه تحصيلات به همراه پدرش به عراق مهاجرت كرد و در كربلا به مدت چهار سال از محضر سيدمحمد مجاهد (م 1242ق) و شريف‌العلماى مازندرانى(م 1245ق) بهره‌مند گرديد.
     
    در سال چهارم، عده‌اى از مردم دزفول كه به زيارت كربلا آمده بودند، به وى گفتند: پدرت شوق ديدار تو را دارد. شيخ به دزفول بازگشت اما بيش از دو نتوانست در دزفول بماند و مجدداً به كربلا بازگشت.پس از گذشت يك سال عازم نجف گرديد و در مجلس درس شيخ موسى فرزند شيخ جعفر كاشف‌الغطاء شركت كرد.
     
    در سال 1240ق پس از بازگشت به زادگاهش، رهسپار زيارت بارگاه ثامن‌الحجج گرديد و بر سر راهش به مشهد از حوزه‌هاى علميه شهرهاى بروجرد، اصفهان و كاشان ديدن كرد.
     
    وى مدت چهار سال در كاشان توقف نمود و در خدمت ملااحمد نراقى(م 1244ق) به تكميل معلومات خود پرداخت.  
     
    پس از گرفتن اجازه روايت و اجتهاد از نراقى رهسپار مشهد گرديد و پس از پنج ماه توقف در اين شهر به تهران و از آنجا به زادگاهش دزفول مراجعت نمود.
    <div class="mw-ui-button">[[انصاری، مرتضی بن محمدامین|'''ادامه''']]</div>

    نسخهٔ کنونی تا ‏۱۳ فوریهٔ ۲۰۲۵، ساعت ۱۱:۵۲

    گزارش لحظه به لحظه از میلاد نور

    گزارش لحظه به لحظه از ميلاد نور نوشته، على‌اكبر مهدى پور مى‌باشد. نویسنده با بهره‌گيرى از منابع معتبر اسلامى، نخست به ماجراى خواستگارى نرگس خاتون در عالم خواب و اسلام آوردن و پيوستن او به خانواده امام هادى(ع) اشاره كرده و سپس به کیفیت ولادت حضرت پرداخته و از زبان حكيمه خاتون، دختر امام جواد(ع) و خواهر امام هادى(ع)، عمّه امام حسن عسکری(ع) تولد ايشان و حوادثى را كه در آن هنگام رخ داده، بازگو نموده است.

    نویسنده در قسمت اول با نگرشى ادبى به جريان ولادت امام عصر(عج) به طور مختصر پرداخته است. و تاريخ تولد شگفت انگيزترين انسان را 15 شعبان 255 هجرى ثبت نموده است و لحظاتى بعد غيبت 74 ساله او كه غيبت صغرى ناميده مى‌شود، آغاز مى‌شود و دستى نيرومند در آستين غيبت فرو مى‌رود.

    دو قسمت بعدى (پيوند نور گزارش نور) گوشه‌اى از شرح احوال، مقامات و زندگى نرجس خاتون مادر امام زمان(ع) بيان مى‌شود. نگارنده در اين قسمت، تكيه بر روايات دارد و اسناد آن‌ها را مورد بررسى و كنكاش قرار مى‌دهد. ابتدا اسامى و القاب گرامى نرجس خاتون؛ از جمله مليكه، حكيمه، نرجس، سوسن، مريم، ريحانه، خمط، صقيل ذكر مى‌شود و معنا و مفهوم هر كدام و نسبت به بانو مورد بررسى قرار مى‌گيرد. در ادامه شرح زندگى مادر امام زمان(ع) به روايت بشر بن سليمان كه از اصحاب و ارادتمندان امام هادى(ع) و امام عسکرى(ع) به تصوير كشيده مى‌شود. و در اين روايت از هنگام به هم خوردن غير طبيعى مراسم عقدوى و كاخ قيصر روم آغاز و با خواستگارى رسول اكرم(ص) و ائمه(ع) و حضرت عيسى(ع) و حواريون در عالم خواب از او و تشرفش به اسلام و جاى گرفتن در ميان اسيران مسلمان كه از روم به بغداد حركت داده مى‌شوند، ادامه مى‌يابد. آنگاه با خريد او توسط پيك امام هادى(ع) كه همان بشر بن سليمان مى‌باشند، براى خريد كنيزى با ويژگى‌هاى خاص پرداخته مى‌شود. و در ادامه نگارنده با توجه به برخى روايات نرجس خاتون را فرزند يشوعا فرزند قيصر روم معرفى كرده كه از جانب مادرى يكى از نوادگان شمعون وصى حضرت عيسى(ع) است، مطرح مى‌كند.ادامه ...