النتف في الفتاوي: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR96654J1.jpg | عنوان = النتف في الفتاوي | عنوان‌های دیگر = | پدیدآورندگان | پدیدآوران = سغدی، علی‌ بن‌ الحسین‌ (نويسنده) ن‍اه‍ی‌، ص‍لاح‌ال‍دی‍ن‌ (مصحح) ن‍اه‍ی‌، ص‍لاح‌ال‍دی‍ن‌ ( مقدمه نويس) |زبان | زب...» ایجاد کرد)
    (بدون تفاوت)

    نسخهٔ ‏۲ ژانویهٔ ۲۰۲۵، ساعت ۰۷:۳۰

    النتف في الفتاوي
    النتف في الفتاوي
    پدیدآورانسغدی، علی‌ بن‌ الحسین‌ (نويسنده)

    ن‍اه‍ی‌، ص‍لاح‌ال‍دی‍ن‌ (مصحح)

    ن‍اه‍ی‌، ص‍لاح‌ال‍دی‍ن‌ ( مقدمه نويس)
    ناشردار الفرقان ** مؤسسة الرسالة
    مکان نشراردن - عمان ** لبنان - بیروت
    سال نشر1404ق - 1984م
    چاپ2
    زبانعربی
    تعداد جلد2
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    النتف في التفاوی اثر ابوالحسن علی بن حسین بن محمد سغدی (متوفی 461ق/ 1068م)، در فقه کاربردی، بر اساس فقه حنفی که با تحقیق و تعلیقات صلاح‌الدین ناهی، منتشر شده است.

    به‌ رغم توجه به میراث پیشینیان‌ در‌ فقه و تبویب‌ آراء‌ و نظرات‌ آنان از سوی بسیاری از فقیهان‌ مذاهب‌، بعضی از عالمان حنفی در اندیشه فقه کاربردی بودند و این اندیشه آنان‌ را‌ بر آن داشت تا بیش از‌ نظریه‌پردازی، به جنبه‌های کاربردی‌ فقه‌ توجه بیشتری داشته باشند و اثر حاضر، نمونه‌ای از این رویکرد‌ است[۱].

    مؤلف کتاب، فقیه و قاضی بوده‌ و روش وی در تألیف آن، این است که در همه باب‌های‌ گوناگون‌ فقهی، به ذکر احتمالات ممکن می‌پردازد. بر پایه این دیدگاه، می‌توان واقعیت‌های اجتماعی عصر‌ او‌ را از طریق فتواهایش دریافت. برای‌ نمونه‌ به‌ هنگام‌ بحث‌ از احکام فقهی‌ سفر‌، تقسیم‌بندی سغدی از سفر بی‌نظیر و ناظر به واقعیت‌های زمانه اوست. او می‌نویسد: «مردم در موضوع مسافرت‌ کردن‌ یا‌ مقیم بودن، دو گروهند: یا خود اراده‌ سفر‌ و اقامت‌ می‌کنند‌ و یا‌ به‌ اعتبار تابعیت از دیگری مسافر یا مقیم محسوب می‌شوند. گروه اخیر پنج مصداق دارند: اول، سپاهیان همراه فرمانده؛ دوم، بردگان همراه مولا؛ سوم، زنان شوهردار؛ چهارم، کارگر‌ همراه استادکار؛ پنجم، طلاب علم همراه عالم در هنگامی که ملازم اویند و با سفرش سفر می‌کنند و با اقامتش مقیم می‌شوند»[۲].

    با توجه به این که در سده پنجم‌ هجری‌ سفرهای جنگی فراوان بوده و برده‌داری و برده‌فروشی نیز رونق داشته و مهاجرت‌ها و ملازمت استادان فراوان و از پدیده‌های رایج عصر، به‌ویژه در ماوراء النهر بوده است. واقع‌گرایی سغدی را بیشتر و بهتر می‌توان‌ درک‌ کرد[۳].

    همچنین آراء فقهی او در باب دیگر موضوعات رایج این دوره در ماوراء النهر مانند اجاره کشتی، اجاره خیمه و چادر‌ و اسلحه و بحث مفصل درباره‌ راهزنان‌ و احکام راهزنی، از نمونه‌های بارز این کارکردگرایی فقهی است؛ آراء سغدی همچنین می‌تواند سادگی و عملی‌تر بودن بیشتر فقه حنفی را در‌ مقیاس‌ با مذاهب دیگر اهل‌ سنت‌ نشان دهد؛ مثلا شرایط اقامه نماز جمعه در آبادی‌ها یا نماز جماعت در کشتی‌ها از نمونه‌های قابل ذکر و عنایت است[۴].

    پانویس

    1. باغستانی، محمد50
    2. ر.ک:همان،ص50-51
    3. همان
    4. همان،ص51

    منابع مقاله

    باغستانی، محمد، «فقه حنفی در عهد ایلک خانیان»، پایگاه مجلات تخصصی نور، مطالعات اسلامی، پاييز1382- شماره61، به آدرس: https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/64256

    وابسته‌ها