الدراري المضیة: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR65397J1.jpg | عنوان = الدراري المضیة | عنوان‌های دیگر = الدرر البهیة. شرح ** شرح الدرر البهیة | پدیدآورندگان | پدیدآوران = شوکانی، محمد (نويسنده) |زبان | زبان = عربی | کد کنگره = /ش9 د9025 184 BP | موضوع = |ناشر | ناشر = دار ال...» ایجاد کرد)
     
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۴: خط ۲۴:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    '''الدراري المضيّة'''، شرح فقهی استدلالی محمد بن علی شوکانی (متوفی 1250ق)، بر کتاب دیگرش «الدرر البهية في المسائل الفقهية» است.
    '''الدراري المضيّة'''، شرح فقهی استدلالی [[شوکانی، محمد|محمد بن علی شوکانی]] (متوفی 1250ق)، بر کتاب دیگرش «الدرر البهية في المسائل الفقهية» است.


    این کتاب از روی نسخه خطی خوبی که شرح «الدراري المضية» علامه شوکانی بر متن «الدرر البهية» خود اوست، به طبع رسیده است. این نسخه قدیمی در زمان حیات مؤلف به خط یکی از شاگردانش علامه محمد بن احمد شاطبی در سال 1238ق، نوشته شده است. بر این کتاب تقاریر فراوانی و همچنین استدراکاتی بر دیدگاه‌های مؤلف در جاه‌های متعددی از کتاب توسط اقران و علمای زمان مؤلف نوشته شده و ناسخ آنها را از خطوط ایشان نقل کرده است<ref>ر.ک: مقدمه ناشر، ج1، ص5</ref>‏.
    این کتاب از روی نسخه خطی خوبی که شرح «الدراري المضية» [[شوکانی، محمد|علامه شوکانی]] بر متن «الدرر البهية» خود اوست، به طبع رسیده است. این نسخه قدیمی در زمان حیات مؤلف به خط یکی از شاگردانش علامه محمد بن احمد شاطبی در سال 1238ق، نوشته شده است. بر این کتاب تقاریر فراوانی و همچنین استدراکاتی بر دیدگاه‌های مؤلف در جاه‌های متعددی از کتاب توسط اقران و علمای زمان مؤلف نوشته شده و ناسخ آنها را از خطوط ایشان نقل کرده است<ref>ر.ک: مقدمه ناشر، ج1، ص5</ref>‏.


    ازآنجاکه شوکانی در تحقیق و اجتهاد، از بزرگ‌ترین علمای اهل سنت در قرن سیزدهم هجری قمری است و کسی از علمای اهل سنت در عهدش در طراز او نبود و این کتابش نیز به‌لحاظ متن و شرح از بهترین تألیفات اوست و اولین کسی است که فقه نبوی را از فقه اجتهادی جدا کرد، لذا این کتاب او نیز به‌لحاظ متن و شرح از بهترین آثار است و در آثار فقهی گذشته مانند آن نوشته نشده است<ref>ر.ک: همان</ref>‏.
    ازآنجاکه [[شوکانی، محمد|شوکانی]] در تحقیق و اجتهاد، از بزرگ‌ترین علمای اهل سنت در قرن سیزدهم هجری قمری است و کسی از علمای اهل سنت در عهدش در طراز او نبود و این کتابش نیز به‌لحاظ متن و شرح از بهترین تألیفات اوست و اولین کسی است که فقه نبوی را از فقه اجتهادی جدا کرد، لذا این کتاب او نیز به‌لحاظ متن و شرح از بهترین آثار است و در آثار فقهی گذشته مانند آن نوشته نشده است<ref>ر.ک: همان</ref>‏.


    درباره این کتاب در «دانشنامه جهان اسلام» چنین آمده است: «الدرر البهية في المسائل الفقهية»، کتاب فقه استدلالی است و مؤلف بدون التزام به یکی از مذاهب رسمی فقهی و نیز فقه زیدی، آن را در حدود 1217 تا 1219ق، تألیف کرد، سپس در 1220ق، بر آن شرحی با عنوان «الدراري المضية» نوشت<ref>ر.ک: صحرایی، شهرام؛ طارمی‌راد، حسن، ج13، ص815</ref>‏.
    درباره این کتاب در «[[دانشنامه جهان اسلام]]» چنین آمده است: «الدرر البهية في المسائل الفقهية»، کتاب فقه استدلالی است و مؤلف بدون التزام به یکی از مذاهب رسمی فقهی و نیز فقه زیدی، آن را در حدود 1217 تا 1219ق، تألیف کرد، سپس در 1220ق، بر آن شرحی با عنوان «الدراري المضية» نوشت<ref>ر.ک: صحرایی، شهرام؛ طارمی‌راد، حسن، ج13، ص815</ref>‏.


    در مقدمه کتاب، شرح شوکانی با شرح الروضة الندية صدیق حسن قنوجی مقایسه شده است:
    در مقدمه کتاب، شرح شوکانی با شرح الروضة الندية صدیق حسن قنوجی مقایسه شده است:
    # این کتاب به قلم خود شوکانی است و سخنان شوکانی از سخنان دیگر علما شناخته می‌شود، اما در الروضة الندية ممکن است آنچه از شوکانی نقل شده ادعا باشد و از خود او نباشد.
    # این کتاب به قلم خود [[شوکانی، محمد|شوکانی]] است و سخنان [[شوکانی، محمد|شوکانی]] از سخنان دیگر علما شناخته می‌شود، اما در الروضة الندية ممکن است آنچه از [[شوکانی، محمد|شوکانی]] نقل شده ادعا باشد و از خود او نباشد.
    # در این نسخه از شرح مؤلف اضافاتی وجود دارد که در الروضة الندية وجود ندارد؛ به‌عنوان مثال مذهب و روش اهل‌بیت(ع) و دیگران ذکر شده است؛ علاوه بر مواضع متعددی که در شرح مؤلف دیده می‌شود، ولی در روضه وجود ندارد.
    # در این نسخه از شرح مؤلف اضافاتی وجود دارد که در الروضة الندية وجود ندارد؛ به‌عنوان مثال مذهب و روش اهل‌بیت(ع) و دیگران ذکر شده است؛ علاوه بر مواضع متعددی که در شرح مؤلف دیده می‌شود، ولی در روضه وجود ندارد.
    # این شرح مشتمل بر تقریرات و استدراکات متعددی به قلم اقران و رجال عصر شوکانی است که در حاشیه نسخه خطی کتاب موجود است و نویسنده الروضه از آن مطلع نبوده است<ref>ر.ک: مقدمه ناشر، ج1، ص8</ref>‏.
    # این شرح مشتمل بر تقریرات و استدراکات متعددی به قلم اقران و رجال عصر [[شوکانی، محمد|شوکانی]] است که در حاشیه نسخه خطی کتاب موجود است و نویسنده الروضه از آن مطلع نبوده است<ref>ر.ک: مقدمه ناشر، ج1، ص8</ref>‏.


    شوکانی در مقدمه کتاب، سبب نگارش این شرح و شیوه نگارش آن را این‌گونه توضیح می‌دهد: گروهی از اهل انتقاد و فهم نافذ و علوم اجتهاد از من درخواست کردند که دشواری‌های کتاب الدرر البهية را توضیح دهم؛ لذا تصمیم گرفتم که غوامض آن را که لابد توضیح است، به‌اختصار شرح و توضیح دهم<ref>ر.ک: مقدمه شارح، همان، ص15-16</ref>‏.
    [[شوکانی، محمد|شوکانی]] در مقدمه کتاب، سبب نگارش این شرح و شیوه نگارش آن را این‌گونه توضیح می‌دهد: گروهی از اهل انتقاد و فهم نافذ و علوم اجتهاد از من درخواست کردند که دشواری‌های کتاب الدرر البهية را توضیح دهم؛ لذا تصمیم گرفتم که غوامض آن را که لابد توضیح است، به‌اختصار شرح و توضیح دهم<ref>ر.ک: مقدمه شارح، همان، ص15-16</ref>‏.


    متن الدرر البهية همانند دیگر کتب فقهی با مباحث طهارت و کیفیت صلات آغاز و با کتاب دیات، وصیت، مواریث و جهاد به انتها آمده است. شیوه شارح نیز بدین ترتیب است که بخشی از متن را انتخاب و با واژه «أقول»، به شرح و توضیح آن پرداخته است<ref>ر.ک: متن کتاب، ج2، ص259</ref>‏.
    متن الدرر البهية همانند دیگر کتب فقهی با مباحث طهارت و کیفیت صلات آغاز و با کتاب دیات، وصیت، مواریث و جهاد به انتها آمده است. شیوه شارح نیز بدین ترتیب است که بخشی از متن را انتخاب و با واژه «أقول»، به شرح و توضیح آن پرداخته است<ref>ر.ک: متن کتاب، ج2، ص259</ref>‏.

    نسخهٔ ‏۱ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۱۰:۳۲

    الدراري المضیة
    الدراري المضیة
    پدیدآورانشوکانی، محمد (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرالدرر البهیة. شرح ** شرح الدرر البهیة
    ناشردار الکتب العلمية
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1407ق - 1987م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد2
    کد کنگره
    /ش9 د9025 184 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الدراري المضيّة، شرح فقهی استدلالی محمد بن علی شوکانی (متوفی 1250ق)، بر کتاب دیگرش «الدرر البهية في المسائل الفقهية» است.

    این کتاب از روی نسخه خطی خوبی که شرح «الدراري المضية» علامه شوکانی بر متن «الدرر البهية» خود اوست، به طبع رسیده است. این نسخه قدیمی در زمان حیات مؤلف به خط یکی از شاگردانش علامه محمد بن احمد شاطبی در سال 1238ق، نوشته شده است. بر این کتاب تقاریر فراوانی و همچنین استدراکاتی بر دیدگاه‌های مؤلف در جاه‌های متعددی از کتاب توسط اقران و علمای زمان مؤلف نوشته شده و ناسخ آنها را از خطوط ایشان نقل کرده است[۱]‏.

    ازآنجاکه شوکانی در تحقیق و اجتهاد، از بزرگ‌ترین علمای اهل سنت در قرن سیزدهم هجری قمری است و کسی از علمای اهل سنت در عهدش در طراز او نبود و این کتابش نیز به‌لحاظ متن و شرح از بهترین تألیفات اوست و اولین کسی است که فقه نبوی را از فقه اجتهادی جدا کرد، لذا این کتاب او نیز به‌لحاظ متن و شرح از بهترین آثار است و در آثار فقهی گذشته مانند آن نوشته نشده است[۲]‏.

    درباره این کتاب در «دانشنامه جهان اسلام» چنین آمده است: «الدرر البهية في المسائل الفقهية»، کتاب فقه استدلالی است و مؤلف بدون التزام به یکی از مذاهب رسمی فقهی و نیز فقه زیدی، آن را در حدود 1217 تا 1219ق، تألیف کرد، سپس در 1220ق، بر آن شرحی با عنوان «الدراري المضية» نوشت[۳]‏.

    در مقدمه کتاب، شرح شوکانی با شرح الروضة الندية صدیق حسن قنوجی مقایسه شده است:

    1. این کتاب به قلم خود شوکانی است و سخنان شوکانی از سخنان دیگر علما شناخته می‌شود، اما در الروضة الندية ممکن است آنچه از شوکانی نقل شده ادعا باشد و از خود او نباشد.
    2. در این نسخه از شرح مؤلف اضافاتی وجود دارد که در الروضة الندية وجود ندارد؛ به‌عنوان مثال مذهب و روش اهل‌بیت(ع) و دیگران ذکر شده است؛ علاوه بر مواضع متعددی که در شرح مؤلف دیده می‌شود، ولی در روضه وجود ندارد.
    3. این شرح مشتمل بر تقریرات و استدراکات متعددی به قلم اقران و رجال عصر شوکانی است که در حاشیه نسخه خطی کتاب موجود است و نویسنده الروضه از آن مطلع نبوده است[۴]‏.

    شوکانی در مقدمه کتاب، سبب نگارش این شرح و شیوه نگارش آن را این‌گونه توضیح می‌دهد: گروهی از اهل انتقاد و فهم نافذ و علوم اجتهاد از من درخواست کردند که دشواری‌های کتاب الدرر البهية را توضیح دهم؛ لذا تصمیم گرفتم که غوامض آن را که لابد توضیح است، به‌اختصار شرح و توضیح دهم[۵]‏.

    متن الدرر البهية همانند دیگر کتب فقهی با مباحث طهارت و کیفیت صلات آغاز و با کتاب دیات، وصیت، مواریث و جهاد به انتها آمده است. شیوه شارح نیز بدین ترتیب است که بخشی از متن را انتخاب و با واژه «أقول»، به شرح و توضیح آن پرداخته است[۶]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه ناشر، ج1، ص5
    2. ر.ک: همان
    3. ر.ک: صحرایی، شهرام؛ طارمی‌راد، حسن، ج13، ص815
    4. ر.ک: مقدمه ناشر، ج1، ص8
    5. ر.ک: مقدمه شارح، همان، ص15-16
    6. ر.ک: متن کتاب، ج2، ص259

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب.
    2. صحرایی، شهرام؛ طارمی‌راد، حسن، «دانشنامه جهان اسلام»، زیر نظر غلامعلی حداد عادل، تهران، بنیاد دائرةالمعارف اسلامی، چاپ اول، 1388.

    وابسته‌ها