برزونامه: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR104227J1.jpg | عنوان = برزونامه؛ با کشف الأبیات | عنوان‌های دیگر = داستان کک کوهزاد | پدیدآورندگان | پدیدآوران = ع‍طاء ب‍ن‌ ی‍ع‍ق‍وب (نويسنده) دبیر سیاقی، محمد (گردآورنده) |زبان | زبان = فارسی | کد کنگره = | موض...» ایجاد کرد)
     
    جز (جایگزینی متن - 'تاثیر' به 'تأثیر')
    برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
     
    (۵ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
    خط ۵: خط ۵:
    | پدیدآورندگان
    | پدیدآورندگان
    | پدیدآوران =  
    | پدیدآوران =  
    [[ع‍طاء ب‍ن‌ ی‍ع‍ق‍وب]] (نويسنده)
    [[غزنوی رازی، عطاء بن یعقوب]] (نويسنده)
    [[دبیر سیاقی، محمد]] (گردآورنده)
    [[دبیر سیاقی، محمد]] (گردآورنده)
    |زبان
    |زبان
    | زبان = فارسی
    | زبان = فارسی
    | کد کنگره =     
    | کد کنگره =PIR۸۲۴۳/ژ۴۴ب۴      
    | موضوع =شعر فارسی - قرن 5ق. - عطاء بن يعقوب، قرن 6ق. برزونامه -- کشف الابیات - شعر حماسی -- قرن 5ق.
    | موضوع =شعر فارسی - قرن 5ق. - عطاء بن يعقوب، قرن 6ق. برزونامه -- کشف الابیات - شعر حماسی -- قرن 5ق.
    |ناشر  
    |ناشر  
    خط ۲۵: خط ۲۵:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    '''برزونامه'''، منسوب به خواجه  عمید عطاء بن یعقوب غزنوی رازی، معروف به عطایی رازی (متوفی 471 یا 491ق)، از جمله بزرگ‌ترین منظومه‌های حماسی است که به تقلید از شاهنامه فردوسی سروده شده است. این کتاب به همراه '''داستان کُک کوهزاد'''، به اهتمام سید محمد دبیرسیاقی، منتشر شده است.
    '''برزونامه'''، منسوب به [[غزنوی رازی، عطاء بن یعقوب|خواجه  عمید عطاء بن یعقوب غزنوی رازی]]، معروف به [[غزنوی رازی، عطاء بن یعقوب|عطایی رازی]] (متوفی 471 یا 491ق)، از جمله بزرگ‌ترین منظومه‌های حماسی است که به تقلید از [[شاهنامه فردوسی (نشر قطره)|شاهنامه]] [[فردوسی، ابوالقاسم|فردوسی]] سروده شده است. این کتاب به همراه '''داستان کُک کوهزاد'''، به اهتمام [[دبیرسیاقی، سید محمد|سید محمد دبیرسیاقی]]، منتشر شده است.


    در تحقیقی که فرزاد قائمی انجام داده است، به واسطه جستجوی منابع جدیدی در رابطه با نام سراینده این کتاب و تخمین زمان سرایش آن، [[شمس‌الدین محمد کوسج]]، به عنوان نویسنده کتاب، معرفی گردیده است<ref>ر.ک:قائمی، فرزاد،ص127</ref>.
    در تحقیقی که فرزاد قائمی انجام داده است، به واسطه جستجوی منابع جدیدی در رابطه با نام سراینده این کتاب و تخمین زمان سرایش آن، [[کوسج، شمس‌الدین محمد|شمس‌الدین محمد کوسج]]، به عنوان نویسنده کتاب، معرفی گردیده است<ref>ر.ک:قائمی، فرزاد،ص127</ref>.


    برخی مقام برزونامه را پس از [[گرشاسب‌نامه]] اسدی قرار داده و آن را گذشته از استحکام و متانت و دقت شدید اسدی در سخن، بنابر موازین حماسه‌سرایی، بهتر و زیباتر از گرشاسب‌نامه دانسته و بر این نظر، قراینی اقامه کرده‌اند؛ از جمله آنکه سراینده برزونامه، روش فردوسی را بهتر از اسدی، تعقیب کرده و در بعضی موارد، به فردوسی نیز رسیده است<ref>ر.ک:مقدمه، صفحه نه</ref>.
    برخی مقام برزونامه را پس از [[گرشاسب‌نامه]] اسدی قرار داده و آن را گذشته از استحکام و متانت و دقت شدید اسدی در سخن، بنابر موازین حماسه‌سرایی، بهتر و زیباتر از گرشاسب‌نامه دانسته و بر این نظر، قراینی اقامه کرده‌اند؛ از جمله آنکه سراینده برزونامه، روش [[فردوسی، ابوالقاسم|فردوسی]] را بهتر از اسدی، تعقیب کرده و در بعضی موارد، به فردوسی نیز رسیده است<ref>ر.ک:مقدمه، صفحه نه</ref>.


    روش سراینده برزونامه، بیشتر به داستان‌های عیاران شباهت دارد و از سنخ آثار نقالان و راویان قصه‌های عیاری است؛ منتهی قهرمان داستان او از میان پهلوانان حماسی و به تقلید داستان‌های حماسی، انتخاب شده است نه از صف عیاران<ref>همان، صفحه ده</ref>.
    روش سراینده برزونامه، بیشتر به داستان‌های عیاران شباهت دارد و از سنخ آثار نقالان و راویان قصه‌های عیاری است؛ منتهی قهرمان داستان او از میان پهلوانان حماسی و به تقلید داستان‌های حماسی، انتخاب شده است نه از صف عیاران<ref>همان، صفحه ده</ref>.


    یکی از بارزترین جلوه‌های هنری برزونامه، اعتلای موسیقی حماسی آن است. در معماری برزونامه، موسیقی بسیار ظریف و استادانه به‌کار رفته است. این روش موسیقیایی را عطایی با شاهنامه قوی خود، بیش از دیگر حماسه‌پردازان از استاد توس عاریت گرفته و حتی بر غنای آن افزوده است. مخاطب، در عنایت اولیه شاید نتواند این مسأله را دریابد؛ اما درنگ بیشتر موجب شناسایی عوامل موسیقی‌آفرین اثر می‌شود‌. وجود تکرارهای پرشمار صامت و مصوت و هجاها علاوه بر پیوند موسیقیایی که ایجاد کرده است ، تداعی‌کننده مسأله‌ای است و این ‌‌مسأله همان مفاهیم حماسی و دلاورانه است<ref>صالحی مازندرانی، محمدرضا؛ گورویی، رضا، ص229</ref>.
    یکی از بارزترین جلوه‌های هنری برزونامه، اعتلای موسیقی حماسی آن است. در معماری برزونامه، موسیقی بسیار ظریف و استادانه به‌کار رفته است. این روش موسیقیایی را عطایی با شاهنامه قوی خود، بیش از دیگر حماسه‌پردازان از استاد توس عاریت گرفته و حتی بر غنای آن افزوده است. مخاطب، در عنایت اولیه شاید نتواند این مسأله را دریابد؛ اما درنگ بیشتر موجب شناسایی عوامل موسیقی‌آفرین اثر می‌شود‌. وجود تکرارهای پرشمار صامت و مصوت و هجاها علاوه بر پیوند موسیقیایی که ایجاد کرده است، تداعی‌کننده مسأله‌ای است و این ‌‌مسأله همان مفاهیم حماسی و دلاورانه است<ref>صالحی مازندرانی، محمدرضا؛ گورویی، رضا، ص229</ref>.


    در انتهای اثر کشف الابیات (نمایه ابیات) به ترتیب حروف الفبا برای جستجوی آسان محققین ارائه شده است.
    در انتهای اثر کشف الابیات (نمایه ابیات) به ترتیب حروف الفبا برای جستجوی آسان محققین ارائه شده است.
    خط ۴۲: خط ۴۲:
    ==منابع مقاله==
    ==منابع مقاله==
    # مقدمه و متن کتاب.
    # مقدمه و متن کتاب.
    # قائمی، فرزاد، «جستجوی منابع جدیدی در رابطه با نام سراینده و تخمین زمان سرایش برزونامه کهن»، شعرپژوهی، بهار 1399، شماره 43، به آدرس:
    #[[:noormags:1675322| قائمی، فرزاد، «جستجوی منابع جدیدی در رابطه با نام سراینده و تخمین زمان سرایش برزونامه کهن»، شعرپژوهی، بهار 1399، شماره 43]].
    https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/1675322
    #[[:noormags:1622424| صالحی مازندرانی، محمدرضا؛ گورویی، رضا، «بازتاب تأثیر موسیقی واژگان در ایجاد فضای حماسی در برزونامه»، پژوهش‌های دستوری و بلاغی، پاییز و زمستان 1398، شماره 16]].
    # صالحی مازندرانی، محمدرضا؛ گورویی، رضا، «بازتاب تاثیر موسیقی واژگان در ایجاد فضای حماسی در برزونامه»، پژوهش‌های دستوری و بلاغی، پاییز و زمستان 1398، شماره 16.
     
    https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/1622424


    ==وابسته‌ها==
    ==وابسته‌ها==
    خط ۵۱: خط ۵۰:


    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:زبان‌شناسی، زبان و ادبیات]]
    [[رده:زبان و ادبیات شرقی (آسیایی)]]
    [[رده:زبان و ادبیات فارسی]]


    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 بهمن 1402]]
    [[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ دی 1402 توسط عباس مکرمی]]
    [[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ دی 1402 توسط عباس مکرمی]]
    [[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ دی 1402 توسط سید محمد رضا موسوی]]
    [[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ دی 1402 توسط سید محمد رضا موسوی]]

    نسخهٔ کنونی تا ‏۲۸ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۵:۴۰

    برزونامه؛ با کشف الأبیات
    برزونامه
    پدیدآورانغزنوی رازی، عطاء بن یعقوب (نويسنده) دبیر سیاقی، محمد (گردآورنده)
    عنوان‌های دیگرداستان کک کوهزاد
    ناشرانجمن آثار و مفاخر فرهنگی
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1382ش
    چاپ1
    موضوعشعر فارسی - قرن 5ق. - عطاء بن يعقوب، قرن 6ق. برزونامه -- کشف الابیات - شعر حماسی -- قرن 5ق.
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    PIR۸۲۴۳/ژ۴۴ب۴
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    برزونامه، منسوب به خواجه عمید عطاء بن یعقوب غزنوی رازی، معروف به عطایی رازی (متوفی 471 یا 491ق)، از جمله بزرگ‌ترین منظومه‌های حماسی است که به تقلید از شاهنامه فردوسی سروده شده است. این کتاب به همراه داستان کُک کوهزاد، به اهتمام سید محمد دبیرسیاقی، منتشر شده است.

    در تحقیقی که فرزاد قائمی انجام داده است، به واسطه جستجوی منابع جدیدی در رابطه با نام سراینده این کتاب و تخمین زمان سرایش آن، شمس‌الدین محمد کوسج، به عنوان نویسنده کتاب، معرفی گردیده است[۱].

    برخی مقام برزونامه را پس از گرشاسب‌نامه اسدی قرار داده و آن را گذشته از استحکام و متانت و دقت شدید اسدی در سخن، بنابر موازین حماسه‌سرایی، بهتر و زیباتر از گرشاسب‌نامه دانسته و بر این نظر، قراینی اقامه کرده‌اند؛ از جمله آنکه سراینده برزونامه، روش فردوسی را بهتر از اسدی، تعقیب کرده و در بعضی موارد، به فردوسی نیز رسیده است[۲].

    روش سراینده برزونامه، بیشتر به داستان‌های عیاران شباهت دارد و از سنخ آثار نقالان و راویان قصه‌های عیاری است؛ منتهی قهرمان داستان او از میان پهلوانان حماسی و به تقلید داستان‌های حماسی، انتخاب شده است نه از صف عیاران[۳].

    یکی از بارزترین جلوه‌های هنری برزونامه، اعتلای موسیقی حماسی آن است. در معماری برزونامه، موسیقی بسیار ظریف و استادانه به‌کار رفته است. این روش موسیقیایی را عطایی با شاهنامه قوی خود، بیش از دیگر حماسه‌پردازان از استاد توس عاریت گرفته و حتی بر غنای آن افزوده است. مخاطب، در عنایت اولیه شاید نتواند این مسأله را دریابد؛ اما درنگ بیشتر موجب شناسایی عوامل موسیقی‌آفرین اثر می‌شود‌. وجود تکرارهای پرشمار صامت و مصوت و هجاها علاوه بر پیوند موسیقیایی که ایجاد کرده است، تداعی‌کننده مسأله‌ای است و این ‌‌مسأله همان مفاهیم حماسی و دلاورانه است[۴].

    در انتهای اثر کشف الابیات (نمایه ابیات) به ترتیب حروف الفبا برای جستجوی آسان محققین ارائه شده است.

    پانویس

    1. ر.ک:قائمی، فرزاد،ص127
    2. ر.ک:مقدمه، صفحه نه
    3. همان، صفحه ده
    4. صالحی مازندرانی، محمدرضا؛ گورویی، رضا، ص229

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب.
    2. قائمی، فرزاد، «جستجوی منابع جدیدی در رابطه با نام سراینده و تخمین زمان سرایش برزونامه کهن»، شعرپژوهی، بهار 1399، شماره 43.
    3. صالحی مازندرانی، محمدرضا؛ گورویی، رضا، «بازتاب تأثیر موسیقی واژگان در ایجاد فضای حماسی در برزونامه»، پژوهش‌های دستوری و بلاغی، پاییز و زمستان 1398، شماره 16.


    وابسته‌ها