خاستگاه فرهنگی نهج‌البلاغه: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - 'ج‎البلاغه' به 'ج‌‎البلاغه')
    (۸ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
    خط ۱: خط ۱:
    {{جعبه اطلاعات کتاب
    {{جعبه اطلاعات کتاب
    | تصویر =NUR29608J1.jpg
    | تصویر =NUR29608J1.jpg
    | عنوان = خاستگاه فرهنگی نهج البلاغه
    | عنوان = خاستگاه فرهنگی نهج‌البلاغه
    | عنوان‌های دیگر =  
    | عنوان‌های دیگر =  
    | پدیدآورندگان
    | پدیدآورندگان
    | پدیدآوران =  
    | پدیدآوران =  
    [[نادم، محمدحسن ]] (نويسنده)
    [[نادم، محمدحسن]] (نويسنده)
    |زبان
    |زبان
    | زبان = فارسی
    | زبان = فارسی
    | کد کنگره =  /ن۲خ۲ 38/05 BP  
    | کد کنگره =  /ن۲خ۲ 38/05 BP  
    | موضوع =عراق - اوضاع اجتماعی - قرن 1ق. - علی بن ابی طالب (ع)، امام اول، 23 قبل از هجرت - 40ق.
    | موضوع =عراق - اوضاع اجتماعی - قرن 1ق. - علی بن ابی طالب(ع)، امام اول، 23 قبل از هجرت - 40ق.
    |ناشر  
    |ناشر  
    | ناشر = نشر اديان
    | ناشر = نشر اديان
    خط ۲۵: خط ۲۵:
    }}
    }}


    '''خاستگاه فرهنگی''' اثر محمدحسن نادم (معاصر)، پژوهشی پیرامون زمینه‌های پیدایش «نهج‌‎البلاغه» و خاستگاه فرهنگی آن در کشور عراق است.
    '''خاستگاه فرهنگی نهج‌البلاغه''' اثر [[نادم، محمدحسن|محمدحسن نادم]] (معاصر)، پژوهشی پیرامون زمینه‌های پیدایش «نهج‌‎البلاغه» و خاستگاه فرهنگی آن در کشور عراق است.


    پیرامون نهج‌البلاغه، دو شبهه مطرح شده است: نخست شبهاتی نسبت به گردآورنده آن، شریف رضی و تلاشی که او به انجام رسانده و دیگر، شبهاتی که ناظر به انتساب این اثر به امیرالمؤمنین(ع) است. به نظر نویسنده، شبهه دوم، اهمیت بیشتری دارد؛ چرا که شبهه اول نسبت به گردآورنده در صورت اثبات، مقدمه شبهه دوم است. حاصل این شبهه که سوال اصلی این پژوهش می‌باشد، این است که نهج‌البلاغه از کلمات و سخنان امام علی(ع) فراهم نیامده است<ref>پیشگفتار، ص10- 11</ref>.
    پیرامون نهج‌البلاغه، دو شبهه مطرح شده است: نخست شبهاتی نسبت به گردآورنده آن، شریف رضی و تلاشی که او به انجام رسانده و دیگر، شبهاتی که ناظر به انتساب این اثر به [[امام علی علیه‌السلام|امیرالمؤمنین(ع)]] است. به نظر نویسنده، شبهه دوم، اهمیت بیشتری دارد؛ چرا که شبهه اول نسبت به گردآورنده در صورت اثبات، مقدمه شبهه دوم است. حاصل این شبهه که سؤال اصلی این پژوهش می‌باشد، این است که نهج‌البلاغه از کلمات و سخنان [[امام علی علیه‌السلام|امام علی(ع)]] فراهم نیامده است<ref>پیشگفتار، ص10- 11</ref>.


    پژوهش حاضر، درصدد آن است که با تکیه براسناد و مدارک مهم و معتبر و دلایل و شواهد مناسب، اوضاع فرهنگی عراق را که بیشتر سخنان حضرت علی(ع) در آنجا ایراد شده، به عنوان زمینه‌های پیدایش نهج‌البلاغه و خاستگاه فرهنگی آن بررسی کند و موقعیت فرهنگی و تمدن عراق، پیشینه تاریخی و جغرافیایی، سیاسی و اجتماعی آن و نیز نقش فرهنگی- مذهبی ادیان در عراق را مورد بحث و بررسی قرار دهد. افزون بر این، وضعیت کوفه پس از اسلام، انگیزه ورود مسلمانان به عراق، علل انتخاب کوفه، ساختار جمعیتی و عناصر تشکیل‌دهنده کوفه، طبقات اجتماعی آن و مسأله پیوستگی اقتصاد و فرهنگ در کوفه، بیداری کوفیان، حضور برگزیدگان صحابه و موالی در کوفه و جامعه‌شناسی کوفه، از دیگر مسایلی است که در این پژوهش، مورد تحقیق قرار گرفته است<ref>همان، ص13</ref>.
    پژوهش حاضر، درصدد آن است که با تکیه براسناد و مدارک مهم و معتبر و دلایل و شواهد مناسب، اوضاع فرهنگی عراق را که بیشتر سخنان [[امام علی علیه‌السلام|حضرت علی(ع)]] در آنجا ایراد شده، به عنوان زمینه‌های پیدایش نهج‌البلاغه و خاستگاه فرهنگی آن بررسی کند و موقعیت فرهنگی و تمدن عراق، پیشینه تاریخی و جغرافیایی، سیاسی و اجتماعی آن و نیز نقش فرهنگی- مذهبی ادیان در عراق را مورد بحث و بررسی قرار دهد. افزون بر این، وضعیت کوفه پس از اسلام، انگیزه ورود مسلمانان به عراق، علل انتخاب کوفه، ساختار جمعیتی و عناصر تشکیل‌دهنده کوفه، طبقات اجتماعی آن و مسأله پیوستگی اقتصاد و فرهنگ در کوفه، بیداری کوفیان، حضور برگزیدگان صحابه و موالی در کوفه و جامعه‌شناسی کوفه، از دیگر مسایلی است که در این پژوهش، مورد تحقیق قرار گرفته است<ref>همان، ص13</ref>.


    در دو فصل پایانی کتاب، اهداف فرهنگی حکومت امام علی(ع) و راز شکیبایی آن حضرت و پیامدهای آن و محور فعالیت‌های فرهنگی امام از جمله پیشگیری از تحریف و بدعت، احیای سیره و سنت، دعوت به تعقل و فطرت و توجه به مسایل جدید در حوزه‌های مختلف فرهنگی و دینی، تبیین شده است و آنگاه به مقایسه مباحث تعقلی نهج‌البلاغه و قرآن و بحث درباره وجود یگانگی خداوند و صفات الهی از منظر قرآن و نهج‌البلاغه، پرداخته شده است<ref>همان، ص13- 14</ref>.
    در دو فصل پایانی کتاب، اهداف فرهنگی حکومت [[امام علی علیه‌السلام|امام علی(ع)]] و راز شکیبایی آن حضرت و پیامدهای آن و محور فعالیت‌های فرهنگی امام از جمله پیشگیری از تحریف و بدعت، احیای سیره و سنت، دعوت به تعقل و فطرت و توجه به مسایل جدید در حوزه‌های مختلف فرهنگی و دینی، تبیین شده است و آنگاه به مقایسه مباحث تعقلی نهج‌البلاغه و قرآن و بحث درباره وجود یگانگی خداوند و صفات الهی از منظر قرآن و نهج‌البلاغه، پرداخته شده است<ref>همان، ص13- 14</ref>.


    نویسنده در مقدمه، به این نکته اشاره دارد که مخاطبان این اثر، طبقه یا گروه خاصی نیستند، بلکه همه کسانی که به دنبال منبعی اصیل برای اخذ درس زندگی و درک معنای انسانیت و آزادگی‌اند و ممکن است در شعاع انوار نهج‌البلاغه قرار گیرند، می‌توانند مخاطب این پژوهش باشند<ref>ر.ک: همان، ص14</ref>.
    نویسنده در مقدمه، به این نکته اشاره دارد که مخاطبان این اثر، طبقه یا گروه خاصی نیستند، بلکه همه کسانی که به دنبال منبعی اصیل برای اخذ درس زندگی و درک معنای انسانیت و آزادگی‌اند و ممکن است در شعاع انوار نهج‌البلاغه قرار گیرند، می‌توانند مخاطب این پژوهش باشند<ref>ر.ک: همان، ص14</ref>.
    خط ۵۰: خط ۵۰:
    [[رده:ائمه اثنی عشر (دوازده امام)]]
    [[رده:ائمه اثنی عشر (دوازده امام)]]
    [[رده:سرگذشت‌‌نامه‌های فردی]]
    [[رده:سرگذشت‌‌نامه‌های فردی]]
    [[رده:علی بن ابی‌طالب(ع)]]


    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 بهمن 1401]]
    [[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ دی 1401 توسط عباس مکرمی]]
    [[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ دی 1401 توسط عباس مکرمی]]
    [[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ دی 1401 توسط سید محمد رضا موسوی]]
    [[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ دی 1401 توسط سید محمد رضا موسوی]]
    [[رده:امام علی(ع)]]

    نسخهٔ ‏۲۵ ژوئن ۲۰۲۴، ساعت ۰۹:۴۴

    خاستگاه فرهنگی نهج‌البلاغه
    خاستگاه فرهنگی نهج‌البلاغه
    پدیدآوراننادم، محمدحسن (نويسنده)
    ناشرنشر اديان
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1384ش
    چاپ2
    شابک964-8090-25-4
    موضوععراق - اوضاع اجتماعی - قرن 1ق. - علی بن ابی طالب(ع)، امام اول، 23 قبل از هجرت - 40ق.
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /ن۲خ۲ 38/05 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    خاستگاه فرهنگی نهج‌البلاغه اثر محمدحسن نادم (معاصر)، پژوهشی پیرامون زمینه‌های پیدایش «نهج‌‎البلاغه» و خاستگاه فرهنگی آن در کشور عراق است.

    پیرامون نهج‌البلاغه، دو شبهه مطرح شده است: نخست شبهاتی نسبت به گردآورنده آن، شریف رضی و تلاشی که او به انجام رسانده و دیگر، شبهاتی که ناظر به انتساب این اثر به امیرالمؤمنین(ع) است. به نظر نویسنده، شبهه دوم، اهمیت بیشتری دارد؛ چرا که شبهه اول نسبت به گردآورنده در صورت اثبات، مقدمه شبهه دوم است. حاصل این شبهه که سؤال اصلی این پژوهش می‌باشد، این است که نهج‌البلاغه از کلمات و سخنان امام علی(ع) فراهم نیامده است[۱].

    پژوهش حاضر، درصدد آن است که با تکیه براسناد و مدارک مهم و معتبر و دلایل و شواهد مناسب، اوضاع فرهنگی عراق را که بیشتر سخنان حضرت علی(ع) در آنجا ایراد شده، به عنوان زمینه‌های پیدایش نهج‌البلاغه و خاستگاه فرهنگی آن بررسی کند و موقعیت فرهنگی و تمدن عراق، پیشینه تاریخی و جغرافیایی، سیاسی و اجتماعی آن و نیز نقش فرهنگی- مذهبی ادیان در عراق را مورد بحث و بررسی قرار دهد. افزون بر این، وضعیت کوفه پس از اسلام، انگیزه ورود مسلمانان به عراق، علل انتخاب کوفه، ساختار جمعیتی و عناصر تشکیل‌دهنده کوفه، طبقات اجتماعی آن و مسأله پیوستگی اقتصاد و فرهنگ در کوفه، بیداری کوفیان، حضور برگزیدگان صحابه و موالی در کوفه و جامعه‌شناسی کوفه، از دیگر مسایلی است که در این پژوهش، مورد تحقیق قرار گرفته است[۲].

    در دو فصل پایانی کتاب، اهداف فرهنگی حکومت امام علی(ع) و راز شکیبایی آن حضرت و پیامدهای آن و محور فعالیت‌های فرهنگی امام از جمله پیشگیری از تحریف و بدعت، احیای سیره و سنت، دعوت به تعقل و فطرت و توجه به مسایل جدید در حوزه‌های مختلف فرهنگی و دینی، تبیین شده است و آنگاه به مقایسه مباحث تعقلی نهج‌البلاغه و قرآن و بحث درباره وجود یگانگی خداوند و صفات الهی از منظر قرآن و نهج‌البلاغه، پرداخته شده است[۳].

    نویسنده در مقدمه، به این نکته اشاره دارد که مخاطبان این اثر، طبقه یا گروه خاصی نیستند، بلکه همه کسانی که به دنبال منبعی اصیل برای اخذ درس زندگی و درک معنای انسانیت و آزادگی‌اند و ممکن است در شعاع انوار نهج‌البلاغه قرار گیرند، می‌توانند مخاطب این پژوهش باشند[۴].

    پانویس

    1. پیشگفتار، ص10- 11
    2. همان، ص13
    3. همان، ص13- 14
    4. ر.ک: همان، ص14

    منابع مقاله

    مقدمه کتاب.


    وابسته‌ها