تحصيل الأنس لزائر القدس: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR94426J1.jpg | عنوان = تحصيل الأنس لزائر القدس | عنوان‌های دیگر = | پدیدآورندگان | پدیدآوران = ابن هشام، عبد الله بن یوسف (نويسنده) قدومی، عیسی (محقق) نواصره، خالد ( محقق) بدر، بدر بن عبد الله ( مصحح) |زبان | زبا...» ایجاد کرد)
    (بدون تفاوت)

    نسخهٔ ‏۷ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۷:۱۵

    تحصيل الأنس لزائر القدس
    تحصيل الأنس لزائر القدس
    پدیدآورانابن هشام، عبد الله بن یوسف (نويسنده)

    قدومی، عیسی (محقق) نواصره، خالد ( محقق)

    بدر، بدر بن عبد الله ( مصحح)
    ناشرشرکت چاپ افست گلشن
    مکان نشرقبرس - نیکوزیا
    سال نشر1431ق - 2010م
    چاپ23
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    تحصيل الأنس لزائر القدس، از آثار ادیب، نحوى و فقیه قرن هشتم هجری قمری، جمال‌الدین ابومحمد عبدالله بن هشام انصارى، مشهور به ابن هشام (708-761ق)، برتری‌های بیت‌المقدس و «مسجدالأقصی» را در نزد همه مسلمانان، بر اساس آیات و روایات بیان می‌کند. پژوهشگران معاصر، عیسی قدومی و خالد نواصره، این کتاب را با هدایت علمی بدر بن عبدالله بدر تحقیق و تصحیح کرده و برای آن مقدمه‌ای سودمند و روشمند نوشته و به تعدادی از شبهات خاورشناسان یهودی درباره قداست مسجدالأقصی پاسخ علمی داده‌اند.

    هدف و روش

    • جمال‌الدین ابومحمد عبدالله بن هشام انصارى، کتاب حاضر را ورقه‌هایی دانسته که در آن برخی از فضایل سرزمین مقدس (همه بلاد شام) را خلاصه کرده و درباره همه اموری که زائر مسجدالأقصی به شناخت آن نیاز دارد، توضیح داده است[۱].
    • محققان چند انتقاد را نسبت به نویسنده وارد دانسته‌اند؛ از جمله اینکه او برخی از آیات را که به‌عنوان دلیل و شاهد می‌آورد، به‌صورت کامل ذکر نمی‌کند و واژگانی را شرح می‌دهد که ذکر نکرده است و احادیث را تقطیع می‌کند و هر قطعه را در جایی می‌آورد و روایات را از حافظه‌اش نقل می‌کند و یا در آن تصرفی دارد که وافی به مقصود نیست...[۲].
    • محققان بحث جالبی با عنوان «نقش دانشگاه‌های عبری و لشکر استادان در کاستن از عظمت مسجدالأقصی» مطرح کرده و در آن، «جيش البروفيسورات» - «لشکر پروفسورها (استادان)» - را وابستگان نظامی و مزدوران رژیم صهیونیستی دانسته‌اند[۳].

    ساختار و محتوا

    در این اثر مختصر، مباحث متعددی مطرح شده است؛ از جمله: فضیلت شام و مبارک بودن بیت‌المقدس، مضاعف بودن ثواب نماز خواندن در مساجد سه‌گانه (مسجدالحرام، مسجد نبوی و مسجدالأقصی)، نزول برخی از آیات قرآن در بیت‌المقدس، نماز جماعت رسول اکرم(ص) و سایر پیامبران الهی در مسجدالأقصی در شب معراج و اسامی سه‌گانه (بیت‌المقدس، مسجدالأقصی و ایلیاء).

    نمونه مباحث

    • در صحیح بخاری و جز آن، از حدیث ابوذرّ است که از پیامبر(ص) پرسیدم: اولین مسجدی که در زمین ساخته شد، کدام بود؟ گفت: مسجدالحرام. گفتم: بعدش؟ گفت: مسجدالأقصی. گفتم: بین آن دو چقدر فاصله بود؟ گفت: 40 سال[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه نویسنده، ص93
    2. ر.ک: مقدمه محققان، ص83
    3. ر.ک: همان، ص24
    4. ر.ک: متن کتاب، ص129

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها