الحج و أسراره: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - '( ' به '(')
    برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
    جز (جایگزینی متن - 'تالیف' به 'تألیف')
    برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
     
    (۵ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
    خط ۶: خط ۶:
    | پدیدآوران =  
    | پدیدآوران =  
    [[حکیم ترمذی، محمد بن علی]] (نويسنده)
    [[حکیم ترمذی، محمد بن علی]] (نويسنده)
    [[زیدان،حسنی نصر]] (محقق)
    [[زیدان، حسنی نصر]] (محقق)
    |زبان
    |زبان
    | زبان = عربی
    | زبان = عربی
    خط ۲۶: خط ۲۶:
    }}
    }}


    '''الحج و اسراره''' از جمله تالیفات [[حکیم ترمذی، محمد بن علی|ابوعبدالله محمد بن علی بن الحسن]] ملقب به [[حکیم ترمذی، محمد بن علی|حکیم ترمذی]](205-300ق)(در باره تاریخ تولد و وفات [[حکیم ترمذی، محمد بن علی|ترمذی]] اختلاف است برخی تاریخ تولد وی را در دهه اول قرن سوم و برخی بین 205 تا 215 و تاریخ وفاتش بین 295 تا 300 قمری نوشته اند.) از اعلام صوفیه و از مشاهیر محدثین است.
    '''الحج و اسراره''' از جمله تألیفات [[حکیم ترمذی، محمد بن علی|ابوعبدالله محمد بن علی بن الحسن]] ملقب به [[حکیم ترمذی، محمد بن علی|حکیم ترمذی]](205-300ق)(در باره تاریخ تولد و وفات [[حکیم ترمذی، محمد بن علی|ترمذی]] اختلاف است برخی تاریخ تولد وی را در دهه اول قرن سوم و برخی بین 205 تا 215 و تاریخ وفاتش بین 295 تا 300 قمری نوشته‌اند.) از اعلام صوفیه و از مشاهیر محدثین است.


    تمایز این اثر [[حکیم ترمذی، محمد بن علی|ترمذی]] از دیگر آثارش، دقت در تالیف، و دقت عمیق در معانی حج است. شاید علتش این باشد که این اثر جزو آثار متاخر [[حکیم ترمذی، محمد بن علی|ترمذی]] محسوب می شود. و نتیجه سال‌ها تجربه و اندوخته علمی خودش را در این کتاب، بروز و ظهور داده است.<ref> (مقدمه ص12) </ref>. مؤلف به سبب اینکه محدث بوده، از احادیث و آیات در بخش‌های مختلف کتاب استفاده کرده است و از طرفی چون جزو بزرگان صوفیه بوده، به بیان اسرار و رموز حج و مناسک و اعمال آن نیز، پرداخته است.
    تمایز این اثر [[حکیم ترمذی، محمد بن علی|ترمذی]] از دیگر آثارش، دقت در تألیف، و دقت عمیق در معانی حج است. شاید علتش این باشد که این اثر جزو آثار متاخر [[حکیم ترمذی، محمد بن علی|ترمذی]] محسوب می‌شود. و نتیجه سال‌ها تجربه و اندوخته علمی خودش را در این کتاب، بروز و ظهور داده است.<ref> (مقدمه ص12) </ref>. مؤلف به سبب اینکه محدث بوده، از احادیث و آیات در بخش‌های مختلف کتاب استفاده کرده است و از طرفی چون جزو بزرگان صوفیه بوده، به بیان اسرار و رموز حج و مناسک و اعمال آن نیز، پرداخته است.


    کتاب در هفت باب و یک مقدمه نوشته شده است که مقدمه مربوط به تاریخچه بیت عتیق(خانه کعبه) و وضعیت کعبه در زمان حضرت آدم(ع) تا زمان حضرت ابراهیم(ع) و سپس ساخت دیوارهای آن توسط حضرت ابراهیم(ع)، بر اساس آیات و روایات  است.
    کتاب در هفت باب و یک مقدمه نوشته شده است که مقدمه مربوط به تاریخچه بیت عتیق(خانه کعبه) و وضعیت کعبه در زمان حضرت آدم(ع) تا زمان حضرت ابراهیم(ع) و سپس ساخت دیوارهای آن توسط حضرت ابراهیم(ع)، بر اساس آیات و روایات  است.
       
       
    مؤلف در بخش بعدی،  وجوب حج و ادله آن از آیات و روایات را بیان می کند و به تفسیر مناسک و بیان فرق آن با مشاعر و مشاهد می‌پردازد. سپس علت نامگذاری حج به حجةالاسلام و جایگاه حج را نسبت به دیگر فرائض بیان می‌کند. در ادامه احادیث مربوط به حجر الاسود و اهمیت استلام حجر را در بین مناسک، می‌آورد. بعد از آن، حج و عمره و بیان فرق آن‌ها و احکام هر کدام را توضیح داده و همراه با بیان معانی دقیق حج برای اهل عرفان و محبت، افراد را به عوام و خواص و خواص خواص و اشراف خواص تقسیم کرده و اظهار می‌دارد که هر کدام به قدر خودشان از این امور بهره می‌برند. بیان واجبات حج از قبیل احرام و وقوف و طواف و سعی و... بخش دیگری از مطالب کتاب است که در لابلای آن‌ها به رموز و باطن این اعمال نیز اشاره می‌کند. پایان بخش این رساله، داستان قبیله جرهم و حفر چشمه زمزم است. .<ref> (همان، ص12) </ref>
    مؤلف در بخش بعدی،  وجوب حج و ادله آن از آیات و روایات را بیان می‌کند و به تفسیر مناسک و بیان فرق آن با مشاعر و مشاهد می‌پردازد. سپس علت نامگذاری حج به حجةالاسلام و جایگاه حج را نسبت به دیگر فرائض بیان می‌کند. در ادامه احادیث مربوط به حجر الاسود و اهمیت استلام حجر را در بین مناسک، می‌آورد. بعد از آن، حج و عمره و بیان فرق آن‌ها و احکام هر کدام را توضیح داده و همراه با بیان معانی دقیق حج برای اهل عرفان و محبت، افراد را به عوام و خواص و خواص خواص و اشراف خواص تقسیم کرده و اظهار می‌دارد که هر کدام به قدر خودشان از این امور بهره می‌برند. بیان واجبات حج از قبیل احرام و وقوف و طواف و سعی و... بخش دیگری از مطالب کتاب است که در لابلای آن‌ها به رموز و باطن این اعمال نیز اشاره می‌کند. پایان بخش این رساله، داستان قبیله جرهم و حفر چشمه زمزم است..<ref> (همان، ص12) </ref>


    فهرست محتوا، اعلام و امکنه در پایان کتاب آمده است.
    فهرست محتوا، اعلام و امکنه در پایان کتاب آمده است.

    نسخهٔ کنونی تا ‏۱۷ نوامبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۹:۲۷

    الحج و أسراره
    الحج و أسراره
    پدیدآورانحکیم ترمذی، محمد بن علی (نويسنده) زیدان، حسنی نصر (محقق)
    ناشرمطبعة السعادة
    مکان نشرمصر
    سال نشر1389ق - 1969م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ت4ح3 188/9 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الحج و اسراره از جمله تألیفات ابوعبدالله محمد بن علی بن الحسن ملقب به حکیم ترمذی(205-300ق)(در باره تاریخ تولد و وفات ترمذی اختلاف است برخی تاریخ تولد وی را در دهه اول قرن سوم و برخی بین 205 تا 215 و تاریخ وفاتش بین 295 تا 300 قمری نوشته‌اند.) از اعلام صوفیه و از مشاهیر محدثین است.

    تمایز این اثر ترمذی از دیگر آثارش، دقت در تألیف، و دقت عمیق در معانی حج است. شاید علتش این باشد که این اثر جزو آثار متاخر ترمذی محسوب می‌شود. و نتیجه سال‌ها تجربه و اندوخته علمی خودش را در این کتاب، بروز و ظهور داده است.[۱]. مؤلف به سبب اینکه محدث بوده، از احادیث و آیات در بخش‌های مختلف کتاب استفاده کرده است و از طرفی چون جزو بزرگان صوفیه بوده، به بیان اسرار و رموز حج و مناسک و اعمال آن نیز، پرداخته است.

    کتاب در هفت باب و یک مقدمه نوشته شده است که مقدمه مربوط به تاریخچه بیت عتیق(خانه کعبه) و وضعیت کعبه در زمان حضرت آدم(ع) تا زمان حضرت ابراهیم(ع) و سپس ساخت دیوارهای آن توسط حضرت ابراهیم(ع)، بر اساس آیات و روایات است.

    مؤلف در بخش بعدی، وجوب حج و ادله آن از آیات و روایات را بیان می‌کند و به تفسیر مناسک و بیان فرق آن با مشاعر و مشاهد می‌پردازد. سپس علت نامگذاری حج به حجةالاسلام و جایگاه حج را نسبت به دیگر فرائض بیان می‌کند. در ادامه احادیث مربوط به حجر الاسود و اهمیت استلام حجر را در بین مناسک، می‌آورد. بعد از آن، حج و عمره و بیان فرق آن‌ها و احکام هر کدام را توضیح داده و همراه با بیان معانی دقیق حج برای اهل عرفان و محبت، افراد را به عوام و خواص و خواص خواص و اشراف خواص تقسیم کرده و اظهار می‌دارد که هر کدام به قدر خودشان از این امور بهره می‌برند. بیان واجبات حج از قبیل احرام و وقوف و طواف و سعی و... بخش دیگری از مطالب کتاب است که در لابلای آن‌ها به رموز و باطن این اعمال نیز اشاره می‌کند. پایان بخش این رساله، داستان قبیله جرهم و حفر چشمه زمزم است..[۲]

    فهرست محتوا، اعلام و امکنه در پایان کتاب آمده است.

    پانویس

    1. (مقدمه ص12)
    2. (همان، ص12)

    منابع مقاله

    1. متن کتاب

    وابسته‌ها