فوائد في علوم الحديث و کتبه و أهله: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
     
    خط ۵: خط ۵:
    | پدیدآورندگان
    | پدیدآورندگان
    | پدیدآوران =  
    | پدیدآوران =  
    [[م‍ب‍ارک‍ف‍وری‌، م‍ح‍م‍د ع‍ب‍دال‍رح‍م‍ن‌ب‍ن‌ ع‍ب‍دال‍رح‍ی‍م‌]] (نويسنده)
    [[م‍ب‍ارک‍ف‍وری‌، م‍ح‍م‍د ع‍ب‍دال‍رح‍م‍ن‌ ب‍ن‌ ع‍ب‍دال‍رح‍ی‍م‌]] (نويسنده)
    [[بستوی، عبدالعلیم عبدالعظیم]] (مصحح)
    [[بستوی، عبدالعلیم عبدالعظیم]] (مصحح)
    |زبان
    |زبان

    نسخهٔ کنونی تا ‏۳۱ ژوئیهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۱۱:۵۵

    فوائد في علوم الحديث و کتبه و أهله
    فوائد في علوم الحديث و کتبه و أهله
    پدیدآورانم‍ب‍ارک‍ف‍وری‌، م‍ح‍م‍د ع‍ب‍دال‍رح‍م‍ن‌ ب‍ن‌ ع‍ب‍دال‍رح‍ی‍م‌ (نويسنده) بستوی، عبدالعلیم عبدالعظیم (مصحح)
    ناشرسازمان چاپ و انتشارات اطلاعات
    مکان نشرعربستان - ریاض
    سال نشر1431ق
    چاپ1
    شابک978-603-8034-21-7
    موضوعحدیث - علم الدرایه - حدیث - جرح و تعدیل - حدیث - علم الروایه
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    9ف2م 109 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    فوائد علوم الحديث و كتبه و أهله، اثر ابوعلی محمد عبدالرحمن مبارکفوری (1283- 1353ق)، تحقیقی است پیرامون موضوع، فواید و اهمیت علم حدیث و معرفی مهم‌ترین آثار نوشته‌شده در موضوع آن، که با تحقیق عبدالعلیم عبدالعظیم بستوی، منتشر شده است.

    اثر حاضر، کتابی است که مطالعه آن برای طلاب، دانشجویان و پژوهشگران علوم حدیث، در تمام سطوح آن، ضروری است و علما و متخصصین در مباحث و تألیفات خویش، از آن استفاده می‌کنند[۱].

    کتاب با مقدمه مفصلی از محقق، در اشاره به وجوب محبت پیامبر(ص) و طاعت ایشان و تلاش علما در جمع‌آوری و تدوین سنت و لزوم و اهمیت معرفی این تلاش و نیز ترجمه و شرح حال مفصلی از نویسنده آغاز و مطالب در چهل‌ویک فصل، تنظیم شده است.

    در فصل نخست، به تعریف علم حدیث و اشاره به موضوع و غایت آن، پرداخته شده است. در این زمینه ابتدا تعریف کرمانی از علم حدیث بیان شده و سپس، ضمن اشاره به اعتراض کافیجی بر تعریف کرمانی و سکوت سیوطی بر آن، جواب مؤلف بر اعتراض کافیجی ذکر شده و سپس، به تعریف صاحب «كشف الظنون»، اشاره شده است. اقوال دیگری نیز مانند سخن جزائری و ابن اکفانی، صدیق حسن خان، باجوری، زکریا انصاری، عزالدین بن جماعه، رافعی، ابن یونس، قاضی عبدالوهاب، مزی و ابن سید الناس، مطرح و بررسی شده است[۲].

    در فصل دوم، به بیان فضیلت علم حدیث و اهل آن پرداخته شده[۳] و در فصل سوم و چهارم، مباحث متعلق به کتابت و تدوین حدیث، مطرح گردیده است[۴].

    در فصل پنجم، به اثبات حجیت احادیث نبوی و وجوب عمل به آن، بر طبق آیات قرآن کریم، پرداخته شده[۵] و در فصل ششم، به این موضوع اشاره گردیده است که اکثر اهل علم در اسلام، از میان عجم‌ها بوده[۶] و به همین دلیل، در فصل هفتم، به چگونگی شیوع و گسترش علم حدیث در شبه قاره هند، اشاره شده است[۷].

    در فصل هشتم، به اختلاف اغراض و اهداف نویسندگان در تصنیف کتب حدیثی اشاره گردیده[۸] و در فصل هفتم، به بیان طبقات کتب حدیث، پرداخته شده است[۹].

    ذکر انواع کتب تصنیف‌شده در علم حدیث، معرفی جوامع حدیثی، کتب سنن و مسانید، استخراجات و مستدرکات، مسلسلات، معاجم و کتب امالی، معرفی کتبی که پیرامون ابواب خاصی در علم حدیث به رشته تحریر درآمده، تصنیفات نگارش‌شده در اربعینیات، معرفی کتب شش‌گانه حدیثی معروف به صحاح سته، احادیثی که درجه صحت آنها نسبت به سایر احادیث بیشتر است، صحاحی که غیر از صحاح سته می‌باشند، کتب حدیثی منسوب به ائمه حدیث و علم اسماء الرجال و ائمه جرح و تعدیل، از دیگر موضوعات مطرح‌شده در سایر فصول کتاب می‌باشد.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه تحقیق، ص14
    2. ر.ک: متن کتاب، ص49-62
    3. ر.ک: همان، ص63-89
    4. ر.ک: همان، ص91-128
    5. ر.ک: همان، ص130
    6. ر.ک: همان، ص145
    7. ر.ک: همان، ص152
    8. ر.ک: همان، ص176
    9. ر.ک: همان، ص178

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها