روش‌شناسی معارف دینی: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR88098J1.jpg | عنوان = روش شناسی معارف دینی | عنوان‌های دیگر = | پدیدآورندگان | پدیدآوران = عارفی شیرداغی، محمداسحاق (نويسنده) |زبان | زبان = فارسی | کد کنگره = /ع2ر9 11 BP | موضوع =علوم اسلامی - تحقیق- روش شناسی - دین پژوهی -...» ایجاد کرد)
    (بدون تفاوت)

    نسخهٔ ‏۲۶ مارس ۲۰۲۳، ساعت ۰۷:۰۰

    روش شناسی معارف دینی
    روش‌شناسی معارف دینی
    پدیدآورانعارفی شیرداغی، محمداسحاق (نويسنده)
    ناشردانشگاه علوم اسلامی رضوی
    مکان نشرایران - مشهد مقدس
    سال نشر1398ش
    چاپ1
    شابک978-600-7040-45-2
    موضوععلوم اسلامی - تحقیق- روش شناسی - دین پژوهی - روش شناسی
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /ع2ر9 11 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    روش‌شناسی معارف دینی، نوشته محمداسحاق عارفی شیرداغی (ولادت 1343ش)، درباره علوم اسلامی و دین‌پژوهی است.

    نوشتار حاضر پس از یادآوری راه‌های صحیح معارف دینی، شیوه‌های گوناگون کشف معارف دینی را بررسی و نقد می‌کند و عقل‌گرایی اعتدالی را که مبتنی بر بن‌مایه‌های قرآنی و روایی ائمه‌ اطهار(ع) است، بهترین شیوه در کشف معارف دین اسلام می‌داند و برخی از ثمرات آن را ذکر می‌کند[۱]. نویسنده تلاش کرده است تا با پژوهشی کتابخانه‌ای و روشی تحلیلی، هریک از دیدگاه‌ها و روش‌های معروف در کشف معارف دینی را تبیین و تحلیل نماید و ضعف و قوت هرکدام را آشکار سازد. شایان ذکر است مقصود از متون دینی به‌کاررفته در کتاب، قرآن کریم، احادیث نبوی و روایات امامان معصوم است[۲].

    این کتاب در حقیقت رساله دکتری نویسنده است که پس از اعمال ویرایش به‌صورت کنونی منتشر شده است[۳].

    کتاب در پنج بخش تنظیم شده است. بخش اول، به مباحثی کلی اختصاص یافته و پس از بررسی معنای «روش» و «دین»، به مراتب دین پرداخته شده است. سپس ذیل عنوان «دین و عقلانیت»، یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های دین، یعنی عقل‌پذیری بررسی شده و در ادامه اقسام علم و معرفت تبیین شده است. در ادامه درباره «معرفت ممکن و لازم» بحث شده و به پرسش‌هایی پیرامون این موضوع پاسخ داده شده است. در بخش دوم، منابع و راه‌های رسیدن به معارف دینی به بحث گذاشته شده است. در این بخش، روش «حس» و نقش آن در کشف معارف دینی و «عقل» به‌عنوان مهم‌ترین منبع کشف معارف، «فطرت» و نقش و ویژگی‌های آن و «نقل» به‌عنوان عمده‌ترین راه کشف معارف دینی بررسی شده است. در بخش سوم، روش‌های چگونگی استفاده از منابع دینی مورد بررسی قرار گرفته است. در بخش چهارم، به عقل‌گرایی اعتدالی به‌عنوان روش برگزیده پرداخته شده است. در بخش پنجم، برخی از آثار عقل‌گرایی اعتدالی در کشف معارف به بحث گذاشته شده و به نقش آن در توحید، نبوت، فهم متون دینی، انسان‌شناسی و کشف مقام خلافت و ولایت اشاره شده است[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: سخن ناشر، صفحه ‌اول
    2. ر.ک: مقدمه، ص‌29
    3. ر.ک: سخن ناشر، صفحه ‌اول
    4. ر.ک: مقدمه، ص‌31-‌33

    منابع مقاله

    سخن ناشر و مقدمه.


    وابسته‌ها