ره افسانه: تفاوت میان نسخه‌ها

۴۵ بایت اضافه‌شده ،  ‏۱۰ ژانویهٔ ۲۰۲۳
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۵: خط ۲۵:
| پیش از =  
| پیش از =  
}}
}}
'''ره افسانه''' مجموعه مقالات و گفتارهای دین‌شناختی درباره خرافات است. این اثر به کوشش محمدعلی ایازی و حسن پویا گردآوری شده است.  
'''ره افسانه'''، مجموعه مقالات و گفتارهای دین‌شناختی درباره خرافات است. این اثر به کوشش محمدعلی ایازی و حسن پویا گردآوری شده است.  


مجموعه حاضر که در دو جلد، شامل دو بخش مقالات تألیفی و تدوینی است، بخشی از مسئولیت‌پذیری نویسندگان و دین‌پژوهان را در زمینه مبارزه علمی با خرافات بازتاب می‌دهد. گفتارها و پژوهش‌هاثی موجود در این اثر، هر یک از منظر و چشم‌اندازی ویژه به موضوع خرافات نگریسته‌اند؛ اما محور و سمت‌وسوی کلی همه آنها، دین و دین‌شناسی اجتهادی است.<ref>ر.ک: گفتار ناشر، صفحه الف و ب</ref>‏  
مجموعه حاضر که در دو جلد، شامل دو بخش مقالات تألیفی و تدوینی است، بخشی از مسئولیت‌پذیری نویسندگان و دین‌پژوهان را در زمینه مبارزه علمی با خرافات بازتاب می‌دهد. گفتارها و پژوهش‌های موجود در این اثر، هریک از منظر و چشم‌اندازی ویژه به موضوع خرافات نگریسته‌اند، اما محور و سمت‌ و سوی کلی همه آنها، دین و دین‌شناسی اجتهادی است<ref>ر.ک: گفتار ناشر، صفحه الف و ب</ref>‏.


اولین مقاله کتاب با عنوان «خرافات در کشاکش تفریط و افراط» نوشته حسین علیزاده است. به‌زعم نگارنده، خرافات اعم از سخن و باور و رفتار مبتنی بر آنها که ویژگی اصلی آن موهوم بودن است؛ یعنی می‌توان گفت: خرافات «پندار موهوم» است که سپس تبدیل به گفتار یا کردار نیز می‌شود؛ ولی به هر حال، نه تنها ریشه در علم و عقل و شرع نداشته، بلکه حتی پایه‌ای در خیال و تخیل (که منشأ هنرها می‌باشد) نیز ندارد. پس باید گفت: خرافات مبتنی بر وهم است که خود از نظر روانی ریشه در جهل و ترس دارد.<ref>ر.ک: متن کتاب، ص8-7</ref>‏
اولین مقاله کتاب با عنوان «خرافات در کشاکش تفریط و افراط»، نوشته حسین علی‌زاده است. به‌ زعم نگارنده، خرافات اعم است از سخن و باور و رفتار مبتنی بر آنها که ویژگی اصلی آن موهوم بودن است؛ یعنی می‌توان گفت: خرافات «پندار موهوم» است که سپس تبدیل به گفتار یا کردار نیز می‌شود، ولی به‌هرحال، نه‌تنها ریشه در علم و عقل و شرع نداشته، بلکه حتی پایه‌ای در خیال و تخیل (که منشأ هنرها می‌باشد) نیز ندارد. پس باید گفت: خرافات مبتنی بر وهم است که خود از نظر روانی ریشه در جهل و ترس دارد<ref>ر.ک: متن کتاب، ص8-7</ref>‏.
 
«قرآن و مبارزه با خرافات»، مقاله دیگری به قلم سید محمدعلی ایازی است. در بخشی از مقاله در پاسخ به این سؤال که آیا قرآن روش خاصی برای مبارزه با خرافات دارد؟ و ویژگی‌های قرآن در طرح عقاید منطقی و مبارزه با عقاید سخیف چیست؟ در این زمینه قرآن کریم از چند جهت به پیشگیری از عقاید سخیف می‌پردازد: نهادینه کردن تدبر و تفکر در عقاید، آزادی اندیشه و اهتمام به علم و دانش<ref>ر.ک: همان، ص101-91</ref>‏.


«قرآن و مبارزه با خرافات» مقاله دیگری به قلم سید محمدعلی ایازی است. در بخشی از مقاله در پاسخ به این سؤال که آیا قرآن روش خاصی برای مبارزه با خرافات دارد؟ و ویژگی‌های قرآن در طرح عقاید منطقی و مبارزه با عقاید سخیف چیست؟ در این زمینه قرآن کریم از چند جهت به پیش‌گیری از عقاید سخیف می‌پردازد: نهادینه کردن تدبر و تفکر در عقاید، آزادی اندیشه و اهتمام به علم و دانش.<ref>ر.ک: همان، ص101-91</ref>‏
از دیگر مقالات کتاب می‌توان به این موارد اشاره نمود:
از دیگر مقالات کتاب می‌توان به این موارد اشاره نمود:
#موعود ادیان و ترویج خرافات: محمدعلی ملکی.
# موعود ادیان و ترویج خرافات: محمدعلی ملکی.
#زمینه‌های خرافه‌گرایی: رضا بابابی.
# زمینه‌های خرافه‌گرایی: رضا بابایی.
# ناآگاهی مردم، گناه آگاهان: محمد اسفندیاری.
# ناآگاهی مردم، گناه آگاهان: محمد اسفندیاری.
# کارآمدترین خاکریز جنگ و نیرنگ غالیان: جویا جهانبخش.
# کارآمدترین خاک‌ریز جنگ و نیرنگ غالیان: جویا جهان‌بخش.
# نگاهی تاریخی بر خرافه و خرافه پرستی در ایران: محبوبه کلانتری.
# نگاهی تاریخی بر خرافه و خرافه‌پرستی در ایران: محبوبه کلانتری.
# خرافه‌زدایی از ساحت دین در بیانات مقام معظم رهبری: حسین خراسانی.
# خرافه‌زدایی از ساحت دین در بیانات مقام معظم رهبری: حسین خراسانی.
# مفهوم غلو و مصادیق آن: محمدعلی کوشا.
# مفهوم غلو و مصادیق آن: محمدعلی کوشا.


در آخرین مقاله با عنوان مأخذشناسی خرافات به قلم هادی ربانی‌خواه 432 اثر اعم از کتاب‌های مستقل و مشتمل، مقالات، ویژه‌نامه‌ها، پایان‌نامه‌ها و آثار مجازی معرفی شده است.<ref>ر.ک: همان، ص 659-603</ref>‏
در آخرین مقاله با عنوان «مأخذشناسی خرافات» به قلم هادی ربانی‌خواه، 432 اثر، اعم از کتاب‌های مستقل و مشتمل، مقالات، ویژه‌نامه‌ها، پایان‌نامه‌ها و آثار مجازی معرفی شده است<ref>ر.ک: همان، ص‌659-603</ref>‏.


==پانویس ==
==پانویس==
<references/>
<references/>
==منابع مقاله==
==منابع مقاله==
مقدمه و متن کتاب.  
گفتار ناشر و متن کتاب.




خط ۵۵: خط ۵۶:
[[رده:کتاب‌شناسی]]
[[رده:کتاب‌شناسی]]
[[رده:مقالات آبان 01 موسوی]]
[[رده:مقالات آبان 01 موسوی]]
[[رده:مقالات بازبینی نشده1]]
[[رده:مقالات بازبینی شده دی 01]]
[[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
[[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
۱٬۴۸۲

ویرایش