نرم‌افزار تاریخ ایران اسلامى 2: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات نرم افزار |تصویر=NURTarikhIranIslamiJ1.jpg |عنوان=کتابخانه تاریخ ایران اس...» ایجاد کرد)
    (بدون تفاوت)

    نسخهٔ ‏۱۰ اکتبر ۲۰۲۱، ساعت ۰۸:۴۰

    کتابخانه تاریخ ایران اسلامى‎
    2
    NURTarikhIranIslamiJ1.jpg

    نرم‎افزار تاریخ ایران اسلامى نسخه‎ی 2‎، مشتمل بر مهم‎ترین کتاب‎هاى کهن مربوط به تاریخ ایران است. دامنه‎ی جغرافیایى ایران هرچند در طول تاریخ متغیر بوده است، امّا آنچه مورد نظر ما در این کتابخانه است، تمام سرزمین‎هایى است که تحت نفوذ فرهنگى و تمدنى ایران بوده‎اند و تاریخ آن‎ها به زبان فارسى تدوین شده است.


    ضرورت و هدف از تولید

    تولید نرم‎افزار تاریخ ایران اسلامى نسخه‎ی 2 و تلاش برای استمرار پیدا کردن آن، کوششی است براى معرفى تاریخ، فرهنگ و تمدن بزرگ ایران اسلامى که راه دستیابى به اطلاعات مربوط به تاریخ ایران را تسهیل نموده و ابزار تحقیق و پژوهش را براى همه فرهیختگان، به‎خصوص تاریخ‎دانان، مورخان و دانش‎پژوهان این رشته فراهم مى‎نماید. دشوارى متن‎هاى قدیم تاریخى فارسى و پراکنده بودن اطلاعات آن‎ها و کمبود نرم‎افزارى که دربردارنده‎ی متون اصلى مربوط به تاریخ ایران باشد، از جمله نکاتى است که ضرورت استمرار این طرح را روشن مى‎سازد.


    مخاطبان

    مخاطبان این طرح، همانند نسخه یکم، پژوهشگران، محققان، دانشجویان و علاقه‎مندان به مباحث مربوط به ایران هستند و نیز مستشرقان و ایران‎پژوهان، از جمله کاربران و مخاطبان بین‎المللى این طرح مى‎باشند.

    دامنه نرم‎افزار

    دامنه زمانی:

    دامنه این طرح، به‎لحاظ زمانى، تاریخ ایران دوره اسلامى تا اواخر دوره‎ی قاجار را در بر مى‎گیرد و نیز به‎عنوان پیش‎درآمد، برخى از کتب کهن و پژوهش‎هاى جدید درباره‎ى تاریخ ایران باستان در برنامه گنجانده شده است. امیدواریم تاریخ دوره‎ی پهلوى و انقلاب اسلامى ایران در برنامه‎هاى جداگانه عرضه شوند.

    دامنه محتوایی:

    موضوع کتاب‎هاى این کتابخانه، دائر مدار دولت‎هاى شکل‎گرفته در ایران مانند طاهریان، سامانیان، صفاریان، غزنویان، سلجوقیان، خوارزمشاهیان، مغول، ایلخانان، صفویه، افشاریه، زندیه، قاجاریه و مشروطه است که در این برنامه، به‎لحاظ محتوایى در محورهاى زیر دسته‎بندى می‎شوند:

    1. تاریخ‎هاى عمومى:
      کتاب‎هاى تاریخى که شامل دوره خاصى از تاریخ ایران نیستند و معمولاً از داستان آفرینش تا روزگار خود مؤلف را در بر دارد، مانند: تاریخ روضة الصفا میرخواند، حبیب السیر خواندمیر و نیز تاریخ الفى‎ آصف خان قزوینى و قاضى احمد تتوى.
    2. تاریخ دولت‎ها:
      کتاب‎های تاریخی که وقایع مربوط به چند سلسله از حاکمان را در بر می‎گیرد و یا کتاب به‎لحاظ موضوعی و محتوایی شامل دولت‎های مختلف می‎شود، مانند: تاریخ مبارک‎شاهی سیهرندی و نیز بدائع الوقائع واصفی.
    3. تاریخ‎هاى سلسله‎اى:
      کتاب‎هاى تاریخى که وقایع مربوط به یک سلسله از سلاطین و یا اخبار سلطانی از یک سلسله خاص را شامل می‎شود، مانند: أحسن التواریخ‎ حسن‎بیک روملو یا تاریخ الجایتو ابوالقاسم عبدالله کاشانى.
    4. تاریخ‎هاى محلى:
      کتاب‎هایى درباره تاریخ یک شهر یا منطقه‎ى خاص که گاه محدود به دوره خاصى از تاریخ آن شهر یا منطقه و یا محدود به حکومتى خاص در آن منطقه و یا شهر می‎شود، مانند: تاریخ بخارا نرشخى، تاریخ رویان‎ اولیاءالله آملى.
    5. تاریخ ایران باستان:
      کتاب‎های کهن و پژوهش‎های جدید که درباره تاریخ ایران پیش از اسلام تدوین شده و به‎عنوان پیش‎نیاز ضروری برای مطالعه‎ی تاریخ ایران پس از اسلام در برنامه گنجانده شده است، مانند کتاب ایرانیان و یونانیان پلوتارخ و تاریخ ایران باستان پیرنیا.
    6. تاریخ اجتماعی:
      تاریخ اجتماعی یکی از گرایش‎های تاریخ است که حوزه وسیعی از جلوه‎های مختلف زندگی و فرهنگ جوامع گذشته را بررسی می‎کند و برخلاف کتب تواریخ رسمی که معمولاً دربرگیرنده‎ی تاریخ فرادستان (حاکمان) است، به تاریخ فرودستان (توده‎های مردم) و نقش اجتماعی آن‎ها نیز توجه نموده است، مانند کتاب فرهنگ جامع تاریخ ایران آقای قدیانی.


    «کلیه حقوق مادى و معنوى این نرم‎افزار، متعلق به مرکز تحقیقات کامپیوترى علوم اسلامى مى‎‎باشد»