أشعة اللمعات (شرح لمعات): تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    جز (جایگزینی متن - ' ،' به '،')
    خط ۲۷: خط ۲۷:
    شعر فارسی - قرن 7ق.
    شعر فارسی - قرن 7ق.


    عراقی، ابراهیم بن بزرگمهر ، 610 - 688؟ق. لمعات - نقد و تفسیر
    عراقی، ابراهیم بن بزرگمهر، 610 - 688؟ق. لمعات - نقد و تفسیر


    عرفان - متون قدیمی تا قرن 14
    عرفان - متون قدیمی تا قرن 14

    نسخهٔ ‏۱۳ اکتبر ۲۰۱۶، ساعت ۲۲:۴۰

    اشعة اللمعات ( شرح لمعات )
    نام کتاب اشعة اللمعات ( شرح لمعات )
    نام های دیگر کتاب لمعات. شرح
    پدیدآورندگان عراقی، ابراهیم بن بزرگمهر (محقق)

    جامی، عبدالرحمن بن احمد (نويسنده)

    رستگار مقدم گوهری، هادی (محقق)

    زبان فارسی
    کد کنگره ‏BP‎‏ ‎‏286‎‏/‎‏9‎‏ ‎‏/‎‏ع‎‏4‎‏ ‎‏ل‎‏8023
    موضوع شعر عرفانی - قرن 7 ق.

    شعر فارسی - قرن 7ق.

    عراقی، ابراهیم بن بزرگمهر، 610 - 688؟ق. لمعات - نقد و تفسیر

    عرفان - متون قدیمی تا قرن 14

    عشق (عرفان)

    ناشر بوستان کتاب قم (انتشارات دفتر تبليغات اسلامی حوزه علميه قم)
    مکان نشر قم - ایران
    سال نشر 1383 هـ.ش
    کد اتوماسیون AUTOMATIONCODE10387AUTOMATIONCODE


    معرفى اجمالى

    اشعة اللمعات يكى از مشهورترين شروحى كه بر لمعات عراقى نوشته شده است، كتاب«اشعة اللمعات» شيخ نورالدين عبدالرحمن جامى، به زبان فارسى است. آنچه از مقدمه مصحح استفاده مى‌شود، اين است كه جامى، اين شرح را بنا به درخواست امير على‌شير نوايى كه از وى درخواست مقابله و تصحيح آن را نموده بود، نگاشت. جامى، در اين شرح از سخنان و گفته‌هاى عارفانى، همچون ابن عربى و صدر الدين قونوى و حضرت على(ع) و شيخ ابو الحسن شاذلى و عطار و ابن فارض و امير حسينى و خواجه ابو الوفا استفاده نموده است.

    وى، از شيخ عراقى، با عنوان شيخ مصنف ياد كرده است. او، گرچه، براى نوشتن اين شرح، به شروح ديگر نيز مراجعه كرده، ولى كار وى، يك كار مستقل است. او هر جا كه لازم ديده، از هنر شاعرى خود بهره گرفته و اشعار عربى را هم به فارسى برگردانده و چاشنى شرح خود نموده است.

    جامى، در ابتداى كتاب، تحت عنوان«تمهيد»، به شرح برخى از مصطلحات اهل تصوف و حقايق عرفانى از قبيل«ممكن، واجب و وجود»، «حقيقت وجود، حقيقت محمديه، احديت وحدت و بزرخيت اولى، تعين ثانى، حقيقت قلم اعلى، حقيقت لوح محفوظ»، «حقايق ممكنات»، «حروف عاليات»، «نحوه‌ى معيّت و قيّوميت حق تعالى با اشياء»، «قرب و بعد ماهيات»، «تفاوت موجودات خارجى در صلاحيّت مظهريت اسماء و صفات الهى» و... پرداخته است و معناى حمد در نزد صوفيّه را بيان مى‌كند، سپس به توضيح و شرح مطالب هر يك از لمعات بيست و هشت‌گانه به‌صورت مزجى مى‌پردازد.

    وى، قبل از پرداختن به شرح مطالب هر لمعه، چكيده مباحث مطرح شده در آن را در ضمن يك يا چند جمله، عنوان همان لمعه قرار مى‌دهد؛ مثلا مى‌نويسد: «لمعه اول در بيان مبدأيت عشق مر معشوق و عاشق را و كيفيت انتشاء ايشان از وى و اين در تعين اول است و در بيان آنكه هر يك در چه محتاج است به آن ديگر».

    وضعيت كتاب

    فهرست مطالب، مقدمه آية الله سيد عز الدين موسوى حسينى زنجانى و مقدمه مصحح(هادى رستگار مقدم گوهرى)، در آغاز كتاب و فهرست آيات، احاديث، اشخاص، كتاب‌ها، اشعار و اصطلاحات در پايان آن ذكر شده است.

    مصحح، علاوه بر تصحيح و نقطه‌گذارى، شرح و متن را از يك‌ديگر متمايز ساخته است و برخى از غوامض متن و شرح و پاره‌اى از اصطلاحات را در پاورقى توضيح داده است.


    پیوندها

    مطالعه کتاب اشعة اللمعات ( شرح لمعات ) در پایگاه کتابخانه دیجیتال نور