سیرافی، حسن بن عبدالله: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه ای تازه حاوی «<div class='wikiInfo'> [[پرونده:NUR07768.jpg|بندانگشتی» ایجاد کرد.)
     
    جز (A-esmaili@noornet.net صفحهٔ سیرافی، حسن بن عبد الله را بدون برجای‌گذاشتن تغییرمسیر به سیرافی، حسن بن عبدالله منتقل کرد)
    (بدون تفاوت)

    نسخهٔ ‏۲۶ ژوئن ۲۰۱۶، ساعت ۰۸:۵۵

    سیرافی، حسن بن عبد الله
    نام سیرافی، حسن بن عبد الله
    نام های دیگر اب‍ن‌م‍رزب‍ان‌، ح‍س‍ن‌ ب‍ن‌ ع‍ب‍دال‍ل‍ه‌

    اب‍و س‍ع‍ی‍د س‍ی‍راف‍ی‌

    نام پدر
    متولد
    محل تولد
    رحلت 368 هـ.ق
    اساتید
    برخی آثار ‏رحله السیرافی / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

    ‏شرح کتاب سیبویه / نوع اثر: کتاب / نقش: شارح

    کد مولف 7768


    «قاضى ابوسعيد حسن بن عبدالله بن مرزبان سيرافى» كه به اختصار «ابوسعيد سيرافى» خوانده مى‌شود، عالم مشهور نحو، لغت، فقه، حديث، علوم قرآن و كلام است. او اهل سيراف (از توابع استان بوشهر) بود.

    پدرش زرتشتى بود و بهزاد نام داشت ولى بعد از مسلمان شدن، نام عبدالله بر خود نهاد. ابوسعيد در سال 284ق و به قولى ديگر 290ق به دنيا آمد. تحصيلات خود را تا سن 20 سالگى در سيراف گذراند و به عمان مهاجرت كرد و پس از اخذ اجتهاد، به وطن برگشت. سپس راهى بغداد شد و در آنجا منصب قضاوت را عهده‌دار بود. ابن نديم با وى دوست بود و سيد رضى پيش از ده سالگى از او نحو آموخت.

    وى فردى پرهيزكار و عفيف بود و با اجرت استنساخ كتاب‌ها روزگار مى‌گذراند و درآمد ديگرى نمى‌پذيرفت. كرخى، فقيه بزرگ شيعى، او را تحليل و تكريم مى‌كرد و بر همه برترى مى‌داد و مجلس فتوا برايش ترتيب داده بود. وى عالمى جامع بود و در نحو، فقه، لغت، شعر، عروض، قرائت، حديث، كلام، حساب و هندسه چيره‌دست بود. ابوسعيد علم نحو را از ابن سراج و لغت را از ابن دريد آموخت تا اين‌كه خود از اكابر و اعاظم علماى زمان خويش شد. وى در فقه، حديث، علوم قرآن و كلام از اساتيد بنام بود اما در نحو و لغت عرب، خاصه نحو بصريان، اشتهار بيشترى يافت. بر اثر شهرتى كه داشت، مرجع امراء، علما و افاضل بود. از آن جمله، نوح سامانى نامه‌اى به او نوشت و چهار صد سؤال كه غالب آن‌ها الفاظ لغوى بود، از وى پرسيد و ديلمى وزير نامه‌اى مشتمل بر سئوالاتى در باب قرآن بدو نوشت و مروان بن محمد ملك ديلم از آذربايجان يكصد و بيست سؤال در باب قرآن و حديث نزد او فرستاد و همچنين عده‌اى ديگر و او همه را جواب داد.

    سيرافى همان كسى است كه با ابوبِشر متّى بن يونس القُنّائى مناظره‌ى بزرگى در رجحان نحو عربى بر منطق يونانى كرد و صورت اين مناظره در كتاب «الامتاع و المؤانسة» آمده است.

    او در دوم رجب سال 368ق درگذشت و در مقبره خيزران دفن گرديد.

    آثار :

    برخى از كتاب‌هاى او عبارتند از:

    1. الوقف و الابتداء

    2. شرح كتاب سيبويه در نحو

    3. اخبار النحويين البصريين

    4. اللغات الوصل و القطع

    5. صنعه الشعر و البلاغة

    6. شرح مقصوره ابن دريد

    7. الاقناع فى النحو كه پسرش يوسف آن را بعد از او كامل نمود.


    وابسته‌ها

    شرح کتاب سیبویه / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده