الگو:صفحهٔ اصلی/مقالهٔ برگزیده اول: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:


<div class="boxTitle"><big>'''[[امام سجاد(ع)]]'''</big></div>
<div class="boxTitle"><big>'''[[من هم قتلة الحسين؟ شيعة الكوفة؟]]'''</big></div>
[[پرونده:NUR02079.jpg|بندانگشتی|مرقد شریف امام سجاد(ع)در بقیع|175px]]
[[پرونده:NUR12355J1.jpg|بندانگشتی|من هم قتلة الحسين؟ شيعة الكوفة؟|175px]]


'''علی بن حسین بن علی بن ابی‌طالب'''، معروف به '''زین العابدین''' و '''امام سجاد(ع)'''(۳۸- ۹۵ق)، فرزند امام حسین علیه‌السلام و چهارمين امام شيعيان می‌باشند. 
'''من هم قتلة الحسين؟ شيعة الكوفة؟'''، نوشته [[حسینی میلانی، علی|سید علی حسینی میلانی]] به زبان عربی در یک جلد و در زمان معاصر است. این کتاب یک سؤال که همان عنوان کتاب است را پاسخ می‌دهد: چه کسانی امام حسین(ع) را کشتند؟ آیا شیعیان کوفه بودند؟


مطابق مشهورترين نقل، در روز پنج‌شنبه، پنجم شعبان سال 38ق ديده به جهان گشود. در سال تولد آن حضرت، برخى از مورخان و محدثان به سال 37، 36 و 35 و حتى 33ق، اشاره كرده‌اند. در روز و ماه ولادت آن امام دو قول عمده وجود دارد: يكى، پنج‌شنبه، پنجم شعبان و ديگرى جمعه يا يك‌شنبه نيمه ماه جمادى‌الاولى.
متن کتاب پس از مقدمه ناشر و مؤلف، با عنوانی به نام مقدمات بحث که دارای شش فصل است، آغاز می‌شود. سپس سه حلقه اصلی بر محوریت نقش معاویه، یزید و علما در حادثه کربلا آمده است. دو حلقه اول هریک دارای دو باب هستند که ذیل هریک، فصول مختلفی ارائه شده است و حلقه سوم دارای چهار فصل است و در پایان کتاب، خاتمه ذکر شده است.


نام آن بزرگوار، على و كنيه مشهورش، «ابوالحسن» و لقب‌هاى معروفش، «زين‌العابدين»، «سيدالساجدين»، «ذوالثفنات» و «سجاد» است.
نویسنده در مقدمه کتاب، انگیزه خویش از نگارش کتاب، پاسخ به یک شبهه بیان می‌کند. برخی در تطهیر و تبرئه بنی‌امیه، شیعیان را متهم می‌کنند که چرا عزاداری می‌کنند درصورتی‌که خود، امام حسین(ع) را کشتند؟ نویسنده با محور قرار دادن این سؤال، پاسخ خویش را بر سه محور اصلی بیان می‌کند. اول آنکه واقعه کربلا یک رخداد ساده نبود، بلکه محصول اقدامات برنامه‌ریزی‌شده معاویه و دنباله‌روی یزید در این خط بود. دوم آنکه شیعیان کوفه که به امام نامه نوشتند، از سوی حکومت کشته یا زندانی و یا پراکنده شدند. سوم آنکه ریشه این شبهه ناشی از حمایت معاویه و دور نگه‌داشتن وی از لعن و طعن است. وی می‌نویسد: بر اساس همین سه محور، کتاب در سه حلقه تنظیم شده است؛ بررسی نقش معاویه و اقدامات وی در پیش از واقعه، نقش یزید در حادثه کربلا و نقش علماء ناصبی
مكان تولد آن حضرت را برخى كوفه (چون آن بزرگوار دو سال پيش از وفات اميرالمؤمنين به دنيا آمده است و در آن زمان امام حسين(ع) و اعضاى خانواده، با امام [[امام على(ع)|اميرالمؤمنين(ع)]] در كوفه بوده‌اند و هيچ‌يك از ايشان در طول خلافت وى در مدينه اقامت نداشته‌اند) و بعضى مدينه مى‌دانند.


در اينكه مادر آن بزرگوار چه كسى است، محل اختلاف است؛ فقط مى‌توان گفت شخصيت امام سجاد به‌خاطر كرامات و فضايل خود آن بزرگوار شايسته تجليل است و مادر وى هم به‌طور قطع از زنان پاك‌دامن، فاضل، عفيف و بزرگوار بوده و شايستگى داشته تا حامل نور امامت و ولايت در رحم پاكيزه خود باشد و اين ملاك فضيلت و برترى در اسلام است.
نویسنده در فصل اول، با استناد به منابع اهل سنت به شواهدی در ربودن خلافت از بنی‌هاشم توسط بنی‌امیه اشاره می‌کند. مهم‌ترین این شواهد، قول ابوسفیان در یک جلسه خصوصی است. در فصل بعدی به اتفاقاتی که بین امام حسن(ع) و معاویه واقع شده است اشاره کرده است. فصول بعدی شامل مفاد صلح امام حسن(ع) و معاویه، نقض توافقنامه از طرف معاویه، خلافت و زندگینامه یزید است ....


امام سجاد(ع) در ميدان عبادت و بندگى گوى سبقت را از تمام همگنان ربود؛ به‌طورى كه همه معترفند او آقا و زينت عبادت‌كنندگان بود. آن‌قدر به پيشگاه خداوند پيشانى بر خاك ساييد كه همه مواضع سجده‌اش پينه بست و هر سال دو بار پينه‌ها را قيچى مى‌كرد و به همين خاطر آن بزرگوار را «ذوالثفنات» (پيشانى‌پينه‌بسته) ناميدند.
<div class="mw-ui-button">[[من هم قتلة الحسين؟ شيعة الكوفة؟|'''ادامه''']]</div>
 
عصر عاشورا با شهادت امام حسين(ع) مسئوليت امامت و هدايت اهل بيت و امت به عهده امام سجاد افتاد و امام با بقيه اهل حرم به اسارت درآمدند. شمر ملعون قصد كشتن امام را داشت، ولى با وساطت و توجيه بعضى از افراد، منصرف شد و از روز يازدهم امام و اهل بيت را به‌سوى كوفه حركت دادند.
 
امام سجاد در سال 95ق، به لقاى پروردگار و وصال معبود خويش شتافت. در تاريخ وفات آن حضرت سال 94، 95 و 96 گفته شده است، ولى قديمى‌ترين و معتبرترين نقل مربوط به سال 95ق مى‌باشد. البته جز اين نقل‌ها، برخى مورخان به سال‌هاى 92، 93، 99 و 100 نيز اشاره كرده‌اند.
 
<div class="mw-ui-button">[[امام سجاد(ع)|'''ادامه''']]</div>
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش