التاريخ الإسلامي مواقف و عبر: تفاوت میان نسخهها
(صفحه ای تازه حاوی «<div class='wikiInfo'>
[[پرونده:NUR16442J1.jpg|بندانگش» ایجاد کرد.) |
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ ۹ مهٔ ۲۰۱۶، ساعت ۰۸:۵۵
نام کتاب | التاريخ الإسلامي مواقف و عبر |
---|---|
نام های دیگر کتاب | |
پدیدآورندگان | حمیدی، عبدالعزیز (نويسنده) |
زبان | عربی |
کد کنگره | BP 35/63 /ح8ت2 |
موضوع | اخلاق اسلامی - احادیث
اسلام - تاریخ کشورهای اسلامی - تاریخ - سرگذشت نامه |
ناشر | دار الدعوة |
مکان نشر | اسکندریه - مصر |
سال نشر | |
کد اتوماسیون | 16442 |
معرفى اجمالى:
«تاريخ الاسلامى مَوَاقِف و عِبَر» عبدالعزيز بن عبدالله حميدى، بيان تاريخ اسلامى به زبان عربى مىباشد كه در سال 1418ق نوشته شده است.
ساختار:
كتاب، در بيست جلد تأليف شده و نويسنده در چند موضوع مختلف، تاريخ اسلام را بيان نموده است. موضوعات به ترتيب، بدين شرح در كتاب ذكر شدهاند:
سيره نبوى در هشت جلد؛
خلفاء راشيدين چهار جلد؛
امويون، عباسيون، عثمانيون و دولتهاى مستقل در چهار جلد؛
مواقف اخلاقى، عِلمى، سلوكى و تربيتى هر كدام در يك جلد.
مؤلف، در بيان مطالب و مباحث، از آيات قرآنى، روايات شريفه و اشعار استفاده فراوانى نموده است.
گزارش محتوا:
نويسنده به بيان و شرح سيره پيامبر(ص)، صحابه، مصلحين و بزرگان بعد از آنها پرداخته است. مطالبِ مربوط به سيره نبوى، در هشت جلد اول ذكر شده است.
جلد اول مشتمل بر دو مقدمه بوده كه در مقدمه اول، پيرامون تاريخ اسلام و موضوع كتاب سخن گفته شده است. (ج1، ص5)
در مقدمه دوم، به نقد و بررسى كاملى در مورد روايات پرداخته شده و در آن، مباحثى در مورد روايات و احاديث مختلف، سندهاى روايات، راويان مختلف، شيوه علماء در تدوين سيره و ... بيان شده است.
در اولين مطلب جلد اول، وضعيت عالم قبل از اسلام بيان شده است. مؤلف در اين قسمت، به شرح و توضيح وضعيت اجتماعى، سياسى، دينى و مالى زمان جاهليت پرداخته و در اين زمينه كلمات جعفر بن ابى طالب را خطاب به نجاشى پادشاه حبشه، بيان كرده است. (ج1، ص49)
مطالب ديگرى كه در اين جلد بيان شده است عبارتاند از:
اشراق نور وحى با آغاز وحى؛ اولين كسانى كه اسلام آوردند؛ اسلام ابوبكر؛ دعوت فرزندان عبدالمطلب؛ دعوت با بشارت و انذار؛ نمونههايى از تاثير قرآن و...
از جمله مطالبى كه ذكر شده، در مورد تواضع پيامبر(ص) است كه خود عامل بسيار مهمى در اسلام آوردن مردم بوده است. (همان، 87)
جلد دوم، با مطلبى در مورد ثبات ايمان پيامبر(ص) آغاز شده است. در اين قسمت، پيرامون پايدارى و صبر پيامبر اسلام(ص) در مقابل كفار و شكايت قريش به ابوطالب مطالب قابل توجهى بيان شده است. (ج2، ص8)
در ادامه نويسنده، به توضيح اسلام آوردن برخى صحابه اشاره نموده و صبر، ايمان و پايدارى آنان در مقابل مشكلات و سختىها را يادآورى كرده است. از جمله افرادى كه در اين جلد نام برده شده، حمزه عموى پيامبر(ص) است. نويسنده ابتدا در مورد شجاعت ايشان و سپس در مورد اسلام آوردن او مطالبى را ذكر نموده است. (همان، ص139)
برخى ديگر از مطالبى كه در اين جلد ذكر شده، عبارت است از:
نمونههايى از جرأت بر قول حق و صبر بر شدائد؛ اسلام ابوذر؛ نمونههايى از صبر پيامبر(ص)؛ نمونههايى از صبر اصحاب؛ تاثير قرآن بر صحابه؛ هجرت مسلمانان به حبشه.
نويسنده در جلد سوم، موارد ديگرى از كارها و رفتارهاى پيامبر اسلام(ص) را بيان نموده است. يكى از مطالبى كه در اين قسمت بيان شده، صبر پيامبر(ص) بر وفات دو حامى بزرگ خود در سال دهم بعثت، يعنى حضرت خديجه و ابوطالب است. (ج3، ص9)
دعوت پيامبر(ص) از طوائف مختلف به اسلام؛ دعوتهاى خارج از مكه؛ دعوت قبيله ربيعه؛ آغاز اسلام انصار؛ اهتمام به امور مسلمين؛ هجرت به مدينه؛ رسيدن پيامبر(ص) به مدينه و هجرت على بن ابى طالب(ع) به مدينه، از ديگر مطالبى است كه در اين جلد، با آن آشنا مىشويم.
جلد چهارم، با مقدمهاى مختصر در مورد كتاب آغاز شده است. نويسنده در اين جلد، پيرامون زندگى پيامبر اسلام(ص) در مدينه سخن گفته است. در قسمت اول اين جلد، برخى از رخدادها از زمان ورود پيامبر(ص) به مدينه تا آغاز جنگ بدر توضيح داده شده است؛ مطالبى مانند خانه ساختن پيامبر(ص)، زهد ايشان، ايثار انصار، دعوتهاى پيامبر(ص) و ... (ج 4، ص74/7).
در بخش دوم، مطالب به بيان و شرح كاملى از جنگ بدر كه اولين جنگ مسلمانان با كفار بوده، اختصاص يافته است. (همان، ص75).
برخى از مطالب اين قسمت عبارت است از: استعداد قريش براى جنگ، خروج پيامبر(ص) و اصحاب براى رسيدن به چاههاى بدر؛ نمونهاى از مكارم اخلاق نبى(ص) و...
مطالب جلد پنجم، در دو قسمت زير تنظيم شده است:
قسمت اول، پيرامون برخى از حوادث و وقايع، از جنگ بدر تا جنگ احد مىباشد. رويدادهايى مانند هجرت زينب دختر رسول خدا(ص)، معجزه پيامبر(ص)، غزوه بنى سلم، اهتمام پيامبر به جهاد و ... در اين قسمت بيان شده است. (ج5، ص7)
در بخش دوم، به صورت مفصل و كامل، مطالبى در مورد جنگ احد، تدبير پيامبر(ص)، شجاعت حمزه و ... بيان شده است.
نويسنده در آغاز جلد ششم، به بيان مسايلى كه بعد از جنگ احد تا شروع جنگ خندق روى داده پرداخته است. اولين مطلب در اين جلد، شرح و توضيح در مورد برخورد مسلمانان با منافقين به رهبرى عبدالله ابى و يهويان است. (ج6، ص7)
مؤلف، جريان برخى از غزوهها و سريههاى كوچك را به صورت خلاصه بيان نموده است. بخش ديگر كتاب، به بيان مطالبى در مورد جنگ خندق و بنى قريظه و وقايع تلخ و شيرين اين دو جنگ اختصاص يافته است (ج6).
جلد هفتم، پيرامون جنگها و پيروزهايى است كه پيامبر(ص) و اصحابش كسب نمودند، وقايعى مانند جنگ خبير، صلح حديبيه، فتح خيبر، جنگ موته، سريه ذات السلاسل در اين مبحث بيان شده است. از جمله مطالبى كه نويسنده در اين جلد به شرح و بيان آن پرداخته، جريان فتح مكه به دست مسلمانان و گذشت و بخشش پيامبر(ص) است (ج7، ص159).
جلد هشتم، آخرين مبحث در مورد سيره پيامبر(ص) است. مؤلف در اين جلد، به بيان برخى ديگر از جنگها و غزوههاى پيامبر(ص) پرداخته است. همچنين در اين قسمت مطالبى در مورد مهربانى و رحمت پيامبر(ص) در برخورد با مردم ذكر شده است.(ج8)
نويسنده در جلد نهم، برخى از جريانات سقيفه بنى ساعده و بيعت در آن محل را بيان نموده و بعضى از فضايل ابوبكر را يادآورى كرده است. (ج9، ص21).
در اين جلد، پيرامون جنگهايى كه واقع شده و فتوحاتى كه به دست آمده، مانند فتح عراق و شام، مطالبى ذكر شده است.
جلد دهم نيز در مورد برخى از وقايعى است كه در دوران خلافت ابوبكر اتفاق افتاد. (ج10)
جلد يازدهم در مورد فتوحاتى است كه در سايه تلاش، كوشش و رشادت مسلمانان به دست آمده است. در اين قسمت، از معركه يرموك، فتح شام، فتح مدائن و فتح مشرق بحث مىشود. (ج11)
نويسنده در جلد دوازدهم، مطالبى را در مورد برخى ديگر از فتوحات و جنگهاى مسلمانان در دوران خلافت عمر و عثمان بيان كرده است.
آخرين مطلب اين جلد، در مورد خلافت اميرالمومنين على (ع) است. مؤلف، نقل كرده كه به دليل كوتاهى خلافت و جنگهاى حضرت امير(ع)، مطالب در مورد خلافت وى كمتر است (ج12، ص421).
وى معتقد است سه امر بارز و مشخص در زندگى امير المومنين(ع) وجود دارد. اين امور عبارت است از:
1.عدل در حكم؛
2. زهد و ورع در دنيا؛
3. وصايا و احكام تربيتى حضرت. (همان)
مبحث امويون، عباسيون، عثمانيون و دولتهاى مستقل ديگر در چهار جلد بعدى بيان شده است. جلد سيزدهم، با مقدمه مؤلف پيرامون موضوع اين چهار جلد و مصادر آن آغاز شده است. (ج13، ص5)
مؤلف، در اين جلد، جنگها و جهادهايى كه در عهد اين خلفا و دولتهايشان اتفاق افتاده را مورد شرح و بررسى قرار داده و زمان وقوع، مكان و نتيجه هركدام را ذكر كرده است. عناوين اين جنگها عبارت است از: جهاد با روم در عهد امويين؛ جهاد با روم در عهد عثمانيين؛ جنگ با روم در عهد عباسى؛ جهاد مسلمين در سرزمينهاى سند و هند؛ جهاد و فتوحات در عهد امويين؛ جهاد و فتوحات در عهد عباسيين. (ج13)
جلد چهارده نيز پيرامون جهاد و فتوحات است. مؤلف، مطالب را با فتح مغرب شروع نموده است. وى در اين زمينه مىنويسد: «فتوحات و پيروزىهاى آفريقايى با فتح مصر تمام شد. در زمان خلافت عثمان، عبدالله بن سعد والى مصر شد. او جنگها و فتح سرزمينها را دو مرتبه آغاز كرد تا به نزديكىهاى تونس رسيد، ولى به خاطر قتل عثمان، دست از مبارزه كشيد. (ج14، ص236).
مطالب جلد پانزدهم به صورت كامل در مورد عمر بن عبد العزيز و كارهايى كه او در زمان خلافتش انجام داده مىباشد. مؤلف، وى را «امام الزاهد و عادل» معرفى كرده و اقدامات اصلاحات وى را شرح داده است. (ج15، ص9).
جلد شانزدهم، پيرامون خوارج و وضعيت آنها در دوران مختلف و برخى از جنگهاى ديگر مسلمين است. نويسنده خوارج را چنين تعريف كرده است: «كسانى كه بر امام حق، على(ع) خروج كردند. آغاز پيدايش و به وجود آمدن ايشان در عهد پيامبر(ص) بوده است و آن زمانى بود كه بر سر غنايم در جنگ حنين اعتر اض نمودند». (ج16، ص242).
چهار جلد آخر، در مورد اخلاق پيامبر(ص) بوده و در هر جلد، جنبهاى از مكارم اخلاق ايشان بررسى شده است. جلد هفدهم، پيرامون مواقف و موارد اخلاقى پيامبر(ص) است كه با مقدمه «هاشم محمد بن سعيد» و توضيح مختصر او در مورد اين چهار جلد، شروع شده است.
اولين امرى كه در مورد اخلاق پيامبر(ص) ذكر شده، «حلم و عفو» ايشان است. (ج17، ص15). نويسنده، در اين زمينه، نمونههايى از عفو و گذشت پيامبر(ص) نسبت به مسمانان، يهوديان، منافقين و كفار را بيان نموده است.
جلد هيجدهم، مواقف و جايگاه عِلمى آن حضرت را بيان كرده است. اين جلد با اشاره به اخلاص نيت آن حضرت آغاز شده و اهتمام در علم، تلاش در حفظ سنت، ادب علمى، نقد علمى، عزيز شمردن و تكريم علم و اهل علم، حكمت و فراست از ديگر مطالبى است كه مؤلف در مورد پيامبر(ص) شرح و توضيح داده است. (ج 18، ص319)
جلد نوزدهم، در مورد سير و سلوك عَملى آن حضرت است. در اين جلد، نمونههايى بسيار آموزنده از ورع، عفت، زهد و عمل صالح پيامبر(ص) بيان شده و در پايان آن، مطالبى زيبا پيرامون عبادات حضرت محمد(ص) آمده است (ج19، ص203).
آخرين جلد، در مورد مواضع تربيتى پيامبر(ص) مىباشد. نويسنده در اين قسمت، موارد زيادى از سخنان، حكايات، رفتارها و اعمال حضرت كه نكات آموزنده اخلاقى و تربيتى را در بر دارد بيان نموده است.
وضعيت كتاب:
فهرست مطالب و موضوعات هر جلد، در پايان همان جلد و فهرست منابع و مصادر، در پايان جلد بيستم ذكر شده است. توضيحات در پاورقى آورده شده است.
منابع:
مقدمه و متن كتاب.
«نويسنده مقاله: قاسمى نژاد».
پیوندها