در مسیر احیای آثار حکیم ابونصر فارابی

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    در مسیر احیای آثار حکیم ابونصر فارابی
    در مسیر احیای آثار حکیم ابونصر فارابی
    پدیدآوراناسد علی‌زاده، اکبر (نویسنده)
    ناشرپژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
    مکان نشرقم
    سال نشر1399ش.
    چاپيکم
    شابک5-578-195-600-978
    موضوعفارابي، محمد بن محمد، 260؟ - 339ق. - نقد و تفسير پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي. مرکز احياء آثار اسلامي
    کد کنگره
    ‏4د5الف / 327 BBR

    در مسیر احیای آثار حکیم ابونصر فارابی تألیف اکبر اسد علی‌زاده، کتاب پیش رو در صدد معرفی طرح پژوهشی موسوعه حکیم ابونصر فارابی و بیان مراحل و شیوه‌های پژوهشی آن و گزارش مختصری از سایر فعالیت‌های پژوهشی این مرکز است.

    ساختار

    این کتاب در هفت فصل تنظیم شده است.

    فصل اول: معرفی مرکز احیای آثار اسلامی

    فصل دوم: فرایند تحقیق و تصحیح

    فصل سوم: شیوه نامه‌ی تحقیق و تصحیح

    فصل چهارم: طرح موسوعه‌ی حکیم ابونصر فارابی

    فصل پنجم: کارنامه‌ی پژوهشگاه در ارائه‌ی موسوعه‌ها و مجموعه‌ها

    فصل ششم: کتاب‌شناسی و نسخه‌شناسی آثار حکیم ابونصر فارابی

    فصل هفتم: معرفی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی

    گزارش کتاب

    آثار مکتوب باقی مانده از علمای سلف سرمایه‌ی ارزشمند علمی، فکری و دینی است که از یک سو زیربنای اندیشه، اخلاق، اعتقادات، احکام شریعت و تکالیف دینی جامعه‌ی اسلامی است و از دیگر سو منشأ تمدن اسلامی و نماد هویت دینی و فرهنگی مسلمانان به شمار می‌آید.

    با توجه به شرایط زمانی و ضرورت‌های نوین پژوهشی و نیاز روزافزون دانش پژوهان و محققان علوم اسلامی، حوزه‌های علمیه و مراکز علمی و پژوهشی برای دستیابی به سرچشمه‌های زلال معرفت دینی و شناخت رهبران و متفکران واندیشه‌های آنان، بازشناسی میراث علمی و دینی و شناساندن آن و سپس تصحیح، تحقیق، تنقیح و نشر آن برای تسهیل دستیابی به منابع تفکر و اندیشه‌ی دینی ضرورتی انکارناپذیر است.

    آثار حکیم ابونصر فارابی در نزد علمای اسلامی و غیراسلامی ازمنابع دست اول علوم نظری، سیاسی و اجتماعی است. بر اهل فن پوشیده نیست که نوشته‌های این عالم فرزانه پر از ابداعات و نکات علمی در ابعاد مختلف فلسفی، کلامی، منطقی، سیاسی، اخلاقی، هنری و. .. است. آشتی میان حکمت و شریعت، عقل و دین، اخلاق و سیاست و اعتقاد به ولایت مطلقه حاکم و امام ازویژگی‌های آثار فارابی است. با این وصف تاکنون آن طور که باید آثار این فیلسوف عظیم القدر با تحقیق و تصحیح مناسب به زیور طبع آراسته نشده و هنوز برخی ازرسائل مهم او در دسترس جوینگان قرار نگرفته است. لذا شایسته است تمام آثار این فیلسوف بزرگ اسلامی با نسخه‌شناسی دقیق و همه جانبه و تحقیق مناسب در یک مجموعه‌ی کامل آماده‌سازی و عرضه شود. کتاب پیش رو در صدد انجام این مهم است.

    مرکز احیای آثار اسلامی به عنوان یکی از واحدهای اصلی بخش تحقیقات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی دفتر تبلیغات اسلامی در سال 1366 با هدف بازسازی انتقادی متون اسلامی شیعی آغاز به کار کرد. این مرکز با بهره‌گیری از محققان نامور تصحیح انتقادی متون و استفاده از آخرین یافته‌های این عرصه، تا کنون آثار مهمی از تراث ماندگار علمی شیعه به صورت تکی، مجموعه رسائل یا به صورت موسوعه تحقیق منتشر کرده است.

    کتاب پیش رو در صدد معرفی طرح پژوهشی موسوعه حکیم ابونصر فارابی و بیان مراحل و شیوه‌های پژوهشی طرح مذکور و گزارشی مختصر از سایر فعالیت‌های پژوهشی این مرکز است.[۱]

    پانويس


    منابع مقاله

    کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران

    وابسته‌ها