مناره‌ای در کویر

مناره‌ای در کویر، اثر سید محمود طالقانی (1289-1358ش)، مجموعه‌ای است از مقالات ایشان در موضوعات مختلف دینی که توسط محمد بسته‌نگار، گردآوری و تدوین شده است.

مناره‌ای در کویر
مناره‌ای در کویر
پدیدآورانطالقانی، محمود (نويسنده) ب‍س‍ت‍ه‌ن‍گ‍ار، م‍ح‍م‍د (گردآورنده)
عنوان‌های دیگرمجموعه مقالات آیت‎الله طالقانی «از سال 1320 شمسی به بعد»
ناشرقلم
مکان نشرایران - تهران
سال نشر1377ش
چاپ1
شابک964-316-050-5
موضوعاسلام - مقاله‎‌‌ها و خطابه‎‌‌ها - مقاله‎‌‌های فارسی - قرن 14
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
8م2ط 10/5 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

مجموعه حاضر، شامل گفتارها و نوشته‌هایی است که آیت‌الله طالقانی پس از پایان تحصیلات و ورود به تهران و آغاز فعالیت اجتماعی‌اش از ابتدای سال 1318ش، به بعد، در مجله‌ها و جراید آن زمان، به‌تدریج نوشته و یا سخنرانی‌هایی است که ایراد کرده‌اند. این آثار که با سعی و کوشش فراوان از مجلات آن دوران که عمدتا در کتابخانه‌های ملی، مجلس، دانشگاه تهران و یا کتابخانه خصوصی بعضی از دوستان موجود می‌باشد، به دست آمده است، در هنگام چاپ، مطالب کتاب، به‌جای ترتیب تاریخی، به‌صورت موضوعی تدوین گردیده است[۱].

توجه به این نکته ضروری است که بااینکه از قدمت برخی از این نوشته‌ها، بیش از نیم قرن می‌گذرد، ولی هنوز هم تازگی خود را حفظ کرده است و مسائل مطرح‌شده در آنها، همچنان مسائل روز ما می‌باشد. این نوشته‌ها مربوط به زمانی است که بحث این‌گونه مسائل در میان علما و روحانیون مطرح نبوده و اغلب آقایان از ورود به مسائل اجتماعی و برخورد با افکار و اندیشه‌های غربی و مارکسیستی، خودداری می‌نمودند و به این موضوعات، توجهی نداشتند[۲].

ایشان در این کتاب، مسائل جامعه خود را بیان نموده و با توجه به مشکلات نسل جوان و دانشگاهی، از علل بی‌دینی در جهان که عکس‌العمل دستگاه‌های دینی و حاکمیت کلیسا می‌باشد، بحث می‌کند و از وحدت بین مسلمانان گفتگو می‌نماید و به بیان اندیشه توحیدی می‌پردازد و آن را از بحث‌های فلسفی و کلامی بیرون آورده و به متن زندگی مردم می‌آورد[۳].

با مطالعه کتاب می‌توان دریافت که دغدغه خاطر وی درباره اقتصاد و مالکیت و چگونگی برخورد با روش‌های غیر انسانی و استثماری است و مبارزاتش علیه نظام استبدادی و سلطنتی و برقراری حاکمیت مردم بر مبنای قسط و آزادی می‌باشد. وی از عقل و اختیار و تغییر درونی انسان‌ها سخن می‌گوید و تحولات اجتماعی را در سایه اراده آدمیان می‌داند[۴].

کتاب با مقدمه کوتاهی از گردآورنده در بیان موضوع و اهمیت آن آغاز شده و قبل از ورود به مباحث کتاب، برای آشنایی بیشتر، مرور مختصری بر زندگی و اندیشه آیت‌الله طالقانی شده است[۵].

پانویس

  1. ر.ک: پیشگفتار، ص16
  2. ر.ک: همان
  3. ر.ک: همان
  4. ر.ک: همان، ص17
  5. ر.ک: همان

منابع مقاله

پیشگفتار.


وابسته‌ها