مكاتيب الإمام الرضا عليه‌السلام

    از ویکی‌نور
    مكاتيب الإمام الرضا عليه السلام
    مكاتيب الإمام الرضا عليه‌السلام
    پدیدآوراناحمدی میانجی، علی (نويسنده)
    ناشركنگره جهانی حضرت رضا (علیه السلام)
    مکان نشرایران - مشهد مقدس
    سال نشر1411ق
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /الف3م7 47/2 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مكاتيب الإمام الرضا(ع)، اثر علی احمدی میانجی (1305-1379ش)، اثری است ارزشمند، شامل دویست نامه و دست‌نوشته و املا از حضرت امام رضا(ع).

    نامه‌ها، نوشته‌ها و دیکته‌های آن حضرت در این مجموعه نفیس، شامل موضوعات مختلف اعتقادی، سیاسی، اجتماعی، اخلاقی، فقهی، ادعیه، طب و... می‌شود که هرازچندگاهی به‌وسیله ارسال نامه از سوی اصحاب، شاگردان، محدثان و احیاناً شخصیت‌های سیاسی، مانند: مأمون‌الرشید (خلیفه عباسی) و علی بن یقطین (وزیر در دربار عباسی) به محضر آن حضرت، سؤال‌هایی مطرح شده و امام(ع) برای هرکدام، جوابی به‌صورت مکتوب، مرقوم داشته است[۱].

    از مقدمه نویسنده بر این اثر، استفاده می‌شود که تحقیق پیرامون «مكاتيب الأئمة(ع)» حاصل سی سال تلاش شبانه‌روزی وی بوده و او در این مدت، پیگیر جمع‌آوری نامه‌ها و نوشته‌های امامان معصوم(ع) بوده است. چون در سال 1365ش، از سوی مسئولان کنگره جهت چاپ «مكاتيب الإمام الرضا(ع)» اعلان آمادگی و اصرار می‌شود، ایشان مقداری در مآخذ و منابع، سلسله اسناد و محتوای آن نیز تحقیق نمود و این اثر ارزشمند را جهت چاپ در اختیار مسئولان کنگره جهانی امام رضا(ع) قرار داد. این کتاب اگرچه پس از چاپ مورد استقبال اندیشمندان و محافل علمی داخلی و خارجی قرار گرفت، ولی باز نیاز به تکمیل و کار و تلاش بیشتر داشت؛ ازاین‌رو، مؤلف پرتلاش آن هرگز به مقدار موجود بسنده نکرد و به عمق تحقیق خویش افزود و تا آخر عمر شریف به کار و تلاش در این زمینه ادامه داد[۲].

    دومین نامه در این اثر نفیس، نامه‌ای است که در جواب مأمون خلیفه عباسی نگاشته شده است. مأمون نامه‌ای به امام رضا(ع) نوشت و از آن حضرت خواست خلاصه‌ای از اسلام را به‌طور مختصر و مفید برایش بنویسد و توصیف کند. آن حضرت در جواب وی، طی نامه‌ای به خلاصه‌ای از مسائل سیاسی، اجتماعی، اعتقادی و احکام و تکالیف اسلامی اشاره و تأکید کرد. این نامه در عین اختصار، دارای نکات مهم و سرنوشت‌ساز و درخور تجزیه و تحلیل است. در انتهای این نامه، چنین آمده است: «به‌راستی که زمین هرگز خالی از حجت خدا بر خلق نیست»[۳].

    پانویس

    1. ر.ک: اباذری، عبدالرحیم، ص146
    2. ر.ک: همان، ص146-147
    3. ر.ک: همان، ص147

    منابع مقاله

    اباذری، عبدالرحیم، «مكاتيب الإمام الرضا(ع)»، پایگاه مجلات تخصصی نور، فرهنگ کوثر، پاییز 1385- شماره 67، به آدرس: https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/394210/


    وابسته‌ها