مسند سهل بن زياد الآدمي

    از ویکی‌نور
    مسند سهل بن زياد الآدمي، من أصحاب الإمام الجواد و الهادي و العسکري علیهم‌السلام
    مسند سهل بن زياد الآدمي
    پدیدآورانمروجی طبسی، محمدجعفر (نويسنده)
    عنوان‌های دیگردراسة تفصیلیة حول جمیع روایات سهل
    ناشرمرکز فقهی ائمه اطهار(ع)
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1393ش - 1395ش - 1436ق - 1438ق
    چاپ1
    شابک978-600-5694-91-8
    موضوعاحادیث شیعه - قرن 13ق.
    زبانعربی
    تعداد جلد5
    کد کنگره
    /د4م8 159/8 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مسند سهل بن زياد الآدمي، نوشته محمدجعفر طبسی (متولد 1335ش) است که در پنج جلد، روایات نقل‌شده توسط سهل را به‌ترتیب ابواب فقهی و اصول عقاید شیعی گردآوری کرده است.

    ابوسعید سهل بن زیاد آدمی (زنده در ۲۵۵ق)، از محدثان شیعه در قرن سوم قمری است. او از امام جواد(ع)، امام هادی(ع) و امام حسن عسکری(ع) روایت نقل کرده است. محقق (طبسی) در مقدمه کتاب، دیدگاه‌های گوناگون را درباره احادیث سهل و باورهایی که او را به غلوّ متهم می‌کند، بررسی کرده است؛ او به اخراج سهل به دست احمد بن محمد بن عیسی اشعری اشاره نموده و آرای عالمان شیعی را در تضعیف، توثیق و توقف سهل دسته‌بندی می‌کند؛ کسانی چون ابن غضائری و شیخ طوسی او را تضعیف کرده و کسانی چون شیخ مفید، شیخ طوسی، بحرالعلوم، حائری و حُرّ عامِلی او را توثیق نموده و کسانی مانند نجاشی، تفرشی، ابن طاووس از رأی درباره او بازایستاده‌اند[۱]. ‏محمدجواد لنکرانی نیز، که بر کتاب تقریظ نوشته، او را راوی موثقی بر‌شمرده است[۲]‏. نگاه نویسنده نیز همین است و سهل را از کسانی می‌داند که بار علم و حدیث را به دوش کشیده‌اند[۳]‏.

    طبسی در جلد اول، دوم و سوم، حدیث‌های سهل را در مباحث فقهی، از باب طهارت تا حدود و دیات، به‌‌ترتیبی که در «وسائل الشیعه» آمده، گرد آورده است. جلد چهارم در باب توحید، نبوت، عدل و معاد و جلد پنجم درباره «امامت» است که افزون بر آن، احادیث سهل را در باب تاریخ امامان(ع) به‌همراه برخی از حدیث‌هایی که در جلد دوم نیامده، در این جلد فراهم آورده است.

    روش طبسی این‌گونه است که روایات سهل را با سند کامل آورده و با شرحی از کتاب‌های «مرآة العقول» و «بحار الأنوار» (علامه مجلسی)، «الوافي» (فیض کاشانی) و «شرح اصول کافی» (مازندرانی) همراه نموده است. البته، او از آوردن روایت تکراری (مگر گاهی به‌تناسب باب) خودداری کرده است[۴]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه محقق، ج1، ص10-9
    2. ر.ک: تقریظ کتاب، همان، ص7
    3. ر.ک: مقدمه محقق، همان، ص59
    4. ر.ک: همان، ص60

    منابع مقاله

    1. تقریظ کتاب.
    2. مقدمه محقق.


    وابسته‌ها