مالکیت خصوصی در اسلام

    از ویکی‌نور
    مالکیت خصوصی در اسلام
    مالکیت خصوصی در اسلام
    پدیدآوراناحمدی میانجی، علی (نویسنده)
    ناشردادگستر
    مکان نشرتهران - ایران
    سال نشر1424 ق
    چاپ1
    شابک964-6352-98-7
    موضوعاسلام و مالکیت مالکیت (فقه)
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏BP‎‏ ‎‏230‎‏/‎‏3‎‏ ‎‏/‎‏الف‎‏3‎‏م‎‏2‎‏
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مالکیت خصوصى در اسلام تألیف آیت‌الله میرزا على احمدى میانجى در زمینه مالکیت خصوصى و فروعات فقهى و حقوقى مربوط به آن است.

    ساختار

    کتاب در دو بخش اصلى به بحث درباره موضوع مالکیت خصوصى پرداخته است: بخش اول ادله مالکیت خصوصى به طور عموم و بخش دوم مالکیت خصوصى زمین و ادله آن با استفاده از برخى وقف‌نامه‌هاى پیامبر بررسى شده است.

    نویسنده با مراجعه به ادله (کتاب و سنت) و نقد و بررسى گفتار فقها در صدد ارائه این مطالب برآمده است.

    گزارش محتوا

    در آغاز مختصرى از زندگی‌نامه‌ى نویسنده و فعالیت‌های علمى او بیان شده؛ پس از آن مقدمه‌اى درباره اصول مالکیت در اسلام و اینکه دین اسلام براى مالکیت خصوصى افراد احترام ویژهاى قایل است ارایه گردیده و بر این نکته تأکید مى‌شود که شبهات مطرح شده در این مورد توجیه عقلانى ندارد.

    پس از آن در بخش اول کتاب تحت عنوان «ادله مالکیت خصوصى به طور عموم» نگارنده به زکات، خمس، انفال و فىء اشاره کرده و آن‌ها را به عنوان دلایلى از مالکیت خصوصى دانسته که بعداً به طور مبسوط راجع به هریک از آنها و اینکه چگونه مى توان از آیات و روایات و سایر ادله قطعى و دیدگاه‌هاى فقهى مربوط به این ابواب دلایل مالکیت خصوصى را استخراج نمود بحث مى‌کند.

    او سپس به ادله قرآنى و روایى ارث، به عنوان یکى دیگر از ادله مالکیت خصوصى اشاره کرده و وجه استدلال به این آیات و روایات براى اثبات مالکیت خصوصى را بیان مى‌کند.

    در ادامه نگارنده به دیه و آیات و روایات متناسب با آن اشاره کرده و دیه را نیز از ادله مالکیت خصوصى عنوان کرده و وجه این دلالت را بیان نموده است. آنگاه به آیات و اخبار مربوط به دین اشاره نموده و ضمن ترجمه و شرح این آیات و روایات وجه استدلال بر آنها مبنى بر دلالت داشتن آنها بر مالکیت خصوصى را تبیین مى‌نماید.

    نگارنده در فصل دیگرى از کتاب به مهریه زنان و آیات و روایات مربوط به متاع آنان در هنگام طلاق اشاره کرده و اهمیت دادن اسلام به این مسئله را از دلایل احترام گذاشتن به مالکیت خصوصى ارزیابى کرده است.

    در فصل بعدى کتاب نگارنده به حرام بودن غصب اموال در اسلام اشاره کرده و آیات و روایت غصب را بررسى نموده و قسمتى از اخبار در مورد اموالى که مورد نزاع واقع مى‌شوند و همچنین برخى از نامه‌هاى پیامبر اسلام(ص) را در این زمینه مورد تجزیه و تحلیل فقهى قرار داده است.

    وى ازمجموع این مباحث و آیات و روایات دلایل مالکیت خصوصى را نتیجه مى‌گیرد.

    بررسى احادیث مربوط به لقطه (اشیاء یا اموال پیدا شده) و عاریه و بیان احکام آنها به عنوان ملک خصوصى و احترام به آن از مباحث بعدى کتاب است.

    تحلیل اخبار مربوط به بیع و عتق و اینکه این دو نیز از فروعات و ادله مربوط به مالکیت خصوصى بوده و مواردى که از اخبار مربوط به آن مبنى بر مالک بودن بایع و مشترى استفاده می‌شود نیز از مباحث بعدى کتاب است.

    آیات و روایات انفاق و وصیت و کیفیت آنها نیز پایان بخش مطالب بخش اول کتاب است که در این مباحث نیز جنبه‌هایى از مالکیت خصوصى بیان شده است.

    در بخش دوم ادله مالکیت زمین از آیات و روایات بیان شده و انواع زمین و راه‌هاى تملک و مالک شدن آن مورد تجزیه و تحلیل قرار مى‌گیرد.

    در همین راستا نگارنده به برخى از نامه‌هاى پیامبر(ص) و مفاد موقوفات ایشان اشاره کرده و با توجه به مفاد این موقوفات ادله مربوط به مالکیت خصوصى در اسلام و فقه شیعه را تبیین مى‌کند.

    مباحثى درباره غصب زمین و احکام آن و شرایط احیاى زمین‌هاى موات و در نتیجه مالک شدن این زمین‌ها که از فروع و مصادیق مالکیت خصوصى است، از مباحث پایانى این کتاب مى‌باشد.

    کتاب داراى 304 صفحه بوده که در پایان آن فهرستى از منابع و مصادر مورد استفاده و در ابتداى آن فهرستى از مندرجات و موضوعات کتاب ذکر شده است.