غنيمة الفريقين من حکم الغوث الرفاعي أبي‌العلمين

    از ویکی‌نور
    غنيمة الفريقين من حکم الغوث الرفاعي أبي‌العلمين
    غنيمة الفريقين من حکم الغوث الرفاعي أبي‌العلمين
    پدیدآورانرفاعی، احمد بن علی (نويسنده)

    احمدی، هاشم بن سعد (گردآورنده)

    ابی الهدی، احمد رمزه بن حمود جحا (محقق)
    سال نشر2018م
    چاپ1
    موضوعرفا‌عیه‌ -- آداب و اعمال -- متون قدیمی تا قرن 14 - عرفان - متون قدیمی تا قرن 14 - اخلاق عرفانی - متون قدیمی تا قرن 14
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    9غ7ر 291/5 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    غنيمة الفريقين من حكم الغوث الرفاعي أبي‌العلمين، تألیف سید هاشم بن سعد بن سلامه احمدی رفاعی (متوفی 603ق)، مشتمل بر مجالس و حکم اخلاقی سید احمد رفاعی حسینی حسنی کبیر، در تزکیه و تهذیب نفس با استناد به کتاب الهی و سنت نبوی است. این اثر با مقدمه و تحقیق احمد رمزه بن حمود جحا ابو‌الهدی منتشر شده است.

    محقق اثر، معتقد است: ازآنجاکه سید احمد رفاعی در مجالس عمومی و خصوصی خود از کتاب خدا و سنت جدش رسول‌الله(ص) سخن می‌گفت، نه‌تنها برای منتسبین به طریقه رفاعی، بلکه برای دیگر فرق مسلمین نیز در تنویر قلب و تزکیه نفس قابل استفاده است[۱].

    سید هاشم رفاعی، کتاب را با ذکر نسب سید احمد آغاز کرده است. پس از آن، زبان ناطق و حکیمانه او را ثمره کرامتی دانسته که در سال 555ق، از جانب نبی(ص) برای او حاصل شده است[۲].

    ذکر اسرار فاتحة الكتاب، از جمله عناوین کتاب است که در آن از فاتحة الكتاب به‌عنوان عروس قرآن یاد شده و تلاوت آن به عدد مفرد برای حوائح اخروی و به عدد زوج برای حوائج دنیوی توصیه شده است[۳].

    در فرازی از کتاب چنین می‌خوانیم:

    دوست تو کسی است که تو را از گناهان بازدارد و چشمانت را به عیوبت بگشاید و برادر تو کسی است که تو را به خدای تعالی رهنمون شود و کسی که به‌راستی با خدا همنشین باشد، به قرائت کتاب خدا با تدبر و پیروی از اوامر آن و مؤدب شدن به آدابش ملازم خواهد بود و کسی که به‌راستی همنشین با رسول‌الله(ص) باشد، متمسک به اخلاق و آداب حضرتش و پیرو شریعت و سنتش خواهد بود و کسی که به حقیقت همنشین اولیا باشد، از سیرت و طریقت ایشان متابعت کرده و مؤدب به آدابشان خواهد بود[۴].

    ذکر شرح حال احمد رفاعی و تألیفات او، استخراج آیات و احادیث نبوی، مقابله کتاب با دیگر آثار موجود رفاعی، معرفی مختصر اعلام ذکرشده در کتاب، ذکر عناوین منتخب و دیگر توضیحات محقق در کروشه، شرح بعضی کلمات نامأنوس و ارائه فهارس فنی، از جمله فعالیت‌های محقق کتاب است[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه محقق، ص6
    2. ر.ک: متن کتاب، ص29
    3. ر.ک: همان، ص41-42
    4. ر.ک: همان، ص111
    5. ر.ک: مقدمه محقق، ص9

    منابع مقاله

    مقدمه محقق و متن کتاب.


    وابسته‌ها