شرح نهاية الحكمة (مصباح)

    از ویکی‌نور
    شرح نهایة الحکمة (مصباح)
    شرح نهاية الحكمة (مصباح)
    پدیدآورانعبودیت، عبدالرسول (محقق)

    مصباح یزدی، محمدتقی (شارح)

    طباطبایی، سید محمدحسین (نویسنده)
    عنوان‌های دیگرنهایه الحکمه. شرح مجموعه آثار حضرت آیت‌الله مصباح (مشکات)
    ناشرمؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمينی(ره)، مرکز انتشارات
    مکان نشرقم - ایران
    سال نشر1387 ش
    چاپ1
    موضوعطباطبایی، سید محمدحسین، 1281 - 1360. نهایه الحکمه - نقد و تفسیر فلسفه اسلامی
    زبانفارسی
    تعداد جلد2
    کد کنگره
    ‏BP‎‏ ‎‏233‎‏/‎‏7‎‏ ‎‏/‎‏م‎‏6‎‏م‎‏5‎‏ ‎‏3‎‏/‎‏1‎‏-‎‏4‎.‎‏ج
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    شرح نهاية الحكمه، بخشى از درس‌هاى آيت‌الله مصباح يزدى، به زبان فارسى است كه توسط عبدالرسول عبوديت تحقيق و نگارش شده است. ايشان، درس‌هاى استاد مصباح درباره كتاب نهايه را از قالب گفتارى بيرون آورده و شكل نوشتارى به آن‌ها داده‌اند و در تدوين آن گفتارها به‌صورت كتاب، سه اصل زير را رعايت كرده‌اند:

    1. تبويب و دسته‌بندى مطالب؛
    2. اضافه كردن توضيحات لازم؛
    3. نگارش كامل.

    محور اصلى اين شرح، نهاية الحكمه مرحوم علامه است. استاد مصباح، ابتدا مطلب كتاب نهايه را كاملا تقرير و تبيين كرده‌اند و در موارد لازم به نقد آن پرداخته و در پايان نظر مختار خود را مطرح ساخته‌اند. اين سبک تدريس در رشد فكرى و استقلال نظر دانشجو تأثير بسزايى دارد.

    گفتنى است كه استاد اين مباحث را به طلاب آشنا با مقدمات فلسفه و انواع استدلال‌هاى آن و آشنا با مذاق استاد و شيوه تدريس و نقدها و موشكافى‌هاى وى درس مى‌داده‌اند، لذا بعضى از مطالب را كمتر توضيح داده و حتى گاه به اشاره‌اى بسنده كرده‌اند. روى اين اصل، محقق ارجمند، آقاى عبوديت در نگارش اين اثر، زير نظر استاد مطالبى را افزوده‌اند (كه بعضى را از ساير كتاب‌هاى استاد و چند مورد را از كتب مرحوم شهيد مطهرى برگرفته‌اند)؛ مثلاًدر فصل چهارم از مرحله چهارم، درباره قاعده «واجب بالذات واجب من جميع الجهات» به‌گونه‌اى مشروح بحث شده است. البته امكان آن بود كه اكثر مباحث طرح‌شده در اين دو جلد به‌تفصيل بيشترى بررسى شوند، از جمله در هر مبحث بين اقوال فلاسفه مقايسه به عمل آيد يا اشكالاتى كه به مطالب وارد است ذكر گردد يا لااقل سؤالات منطقى‌اى كه مطلب مورد بحث ايجاب مى‌كند و مغفول‌عنه واقع شده، طرح شود، ولى از آن خوددارى شده؛ به دليل اينكه اين‌گونه تفصيلات براى مبتديان چندان سودمند نيست و چه‌بسا موجب پريشانى انديشه شود.

    اين كتاب با افزوده‌هاى فاضل محترم، آقاى عبوديت بسيار روشن و روان گرديده و خواننده را در فهم مطالب فلسفى يارى مى‌رساند.

    كتاب، در دو جلد به شرح زير تنظيم شده است:

    جلد اول، از آغاز تا پايان مرحله دوم و جلد دوم، از آغاز مرحله سوم تا پايان فصل هشتم از مرحله چهارم كتاب نهاية الحكمه را شرح داده است.

    وضعيت كتاب

    فهرست مطالب هر جلد در آغاز آن و «كتاب‌نامه» در پايان آن ذكر شده است. آدرس منابع و پاره‌اى از توضيحات در پاورقى درج گرديده است.

    منابع مقاله

    مقدمه و متن كتاب.

    وابسته‌ها