سرکیس، خلیل

    از ویکی‌نور
    (تغییرمسیر از خليل خطار سركيس)
    NUR06300.jpg
    نام سرکیس، خلیل
    نام‌های دیگر
    نام پدر
    متولد 22 ژانویه 1842م
    محل تولد عبیه لبنان
    رحلت 1911م
    اساتید
    برخی آثار تاريخ القدس المعروف بتاريخ أورشليم

    فلسطین

    کد مؤلف AUTHORCODE06300AUTHORCODE

    خلیل خطار سرکیس (1842-1915م)، نویسنده و روزنامه‌نگار لبنانی و بنیان‌گذار روزنامه «لسان الحال» و مجله «المشکاة» و چاپخانه الأدبیة (المطبعة الأدبیة) در بیروت. رامز خلیل سرکیس فرزند ایشان است.

    ولادت

    خلیل خطار سرکیس در 22 ژانویه 1842م در «عبیه» لبنان متولد شد.

    تحصیلات

    او در سال 1850م. به همراه خانواده‌اش برای تحصیل در مدرسه آمریکایی به بیروت آمد. او همواره به چاپخانه آمریکایی بیروت رفت‌وآمد داشت تا این‌که صنعت چاپ را در آنجا به‌خوبی فراگرفت و بر آن مسلط شد. خلیل، در سال 1868م. با همکاری پطرس بستانی چاپخانه المعارف «مطبعة المعارف» را تأسیس کرد. و در سال 1873م. با یکی از دختران بستانی ازدواج کرد.

    پسرش رامز خلیل سرکیس (1889 – 1955م.) است که نام پسرش را خلیل نهاد؛ یعنی نوه خلیل خطار سرکیس، خلیل رامز خلیل است.

    خلیل سرکیس، در سال 1875م. چاپخانه معارف را رها کرد و چاپخانه‌ای مخصوص به خود بنا نهاد و آن را چاپخانه ادبی «المطبعة الأدبیة» نامید. روزنامه «لسان الحله» در سال 1877م. و مجله «المشکات» در سال 1878م. از این چاپخانه بیرون آمد و گروهی از نویسندگان خلیل خطار را در این راستا کمک کردند.

    خلیل سرکیس توجه خود را به سبک حروف چاپی و تولید انواعی از این حروف که پیش‌تر شناخته‌شده نبودند، معطوف کرد؛ به این دلیل کیفیت و کمال حروف وی در چاپ بسیار بالا رفت و در سراسر جهان مشهور شد.

    سرکیس، در سال 1892 به آستانه «أستانة» سفر کرد، در آنجا مورد استقبال و تکریم قرار گرفت و مدال‌های مجیدی سوم و عثمانی چهارم را بر گردنش انداختند. او کتابی درباره این سفر نوشت که در آن بسیاری از وقایع تاریخی و نکات ارزشمند را جمع‌آوری کرد.

    از جمله مصائبی که بر وی وارد آمد می‌‎توان به آتش‌سوزی چاپخانه‌اش در سال 1895م. که آنجا را نابود کرد، و از دست دادن برادر و سپس دو دخترش اشاره کرد.

    از جمله مسئولیت‌های دولتی خلیل سرکیس می‌توان به انتخابش به‌عنوان عضوی از شورای دولتی بیروت و ریاست انجمن خیرین انجیلی اشاره کرد.

    وفات

    خلیل سرکیس، در سال 1911م. بیمار شد، ازاین‌رو مجبور به کناره‌گرفتن از چاپخانه و روزنامه شد. او برای اداره روزنامه و چاپخانه‌اش به تنها پسرش رامز خلیل سرکیس اعتماد کرد و رامز خلیل هم به‌خوبی آنها را مدیریت می‌کرد؛ او معمولاً دستورالعمل‌های پدرش را دریافت و آنها را پیاده‌سازی می‌کرد. خلیل خطار سرکیس، چهار سال از بیماری رنج برد تا اینکه در هفتادوسه سالگی درگذشت.

    برخی آثار

    وی نویسنده‌ای فصیح بود که از جمله آثارش کتاب‌های زیر است:

    1. در سال 1873م. رمان «سعید وسعدی» را برای علاقه‌مندان به ورزش در سن جوانی نوشت.
    2. در سال 1874م. کتاب «تاریخ القدس الشریف» را برای دوستداران تاریخ منتشر کرد. این کتاب را به «تاریخ اورشلیم» هم می‌شناسند.
    3. روزنامه «لسان الحال» سرکیس از بازار روزنامه‌های معروف و کثرت خوانندگان سوری بهره‌مند بود. لطافت و سهولت از مشخصه‌های سبک او بود. او از استعاره و ضرب‌المثل استفاده می‌کرد، که باعث می‌شد نوشته‌های او برازنده‌تر، دوست‌داشتنی‌تر و ارزشمندتر شود.
    4. فلسطین، اثر میشل شیحا با ترجمه به عربی نبیل خلیفه و مقدمه خلیل سرکیس[۱].

    پانویس

    1. ر.ک: پایگاه اینترنتی نقابة الصحافة اللبنانیة و پایگاه ویکی پدیای عربی

    منابع مقاله

    1. پایگاه نقابة الصحافة اللبنانیة، در 29 مهر 1399ش
    2. ویکی‌پدیای عربی، در تاریخ 29 مهر 1399ش

    وابسته‌ها