تربیت از دیدگاه قرآن

تربیت از دیدگاه قرآن، اثر محمد فاضل جمالى و ترجمه سید غلامرضا سعیدى، از اندک پژوهش‌‌های تربیتى قرآنی است که پاره‌اى رویکرد‌های تربیتى قرآن در آن یاد شده است.

تربیت از دیدگاه قرآن
تربیت از دیدگاه قرآن
پدیدآورانجمالی، محمدفاضل (نویسنده) سعیدی، غلامرضا (مترجم)
ناشرکانون انتشارات محمدي
مکان نشرایران - تهران
سال نشر1360ش
چاپدوم
موضوعتعلیم و تربیت
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
‏/ج8 ف8041 / 103/3 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf


نگارنده قرآن را براى مسلمانان بزرگ‌ترین کتاب در فلسفه تربیت و تعلیم مى‌داند و بر آن است که فلسفه تربیتى قرآن فراگیر، توحیدى و دربردارندۀ تطور و تغییر است.

وى پس از شرح هریک از این مقولات به هدف‌های تربیتى در قرآن مى‌رسد و نظر قرآن را دربارۀ شناخت انسان مى‌آورد و به برخى آیات قرآنى دربارۀ ترکیب انسان از جسم و روح، ویژگى خلیفة اللهى انسان در زمین و پیوندش با تربیت‌پذیرى او، تکریم انسان، فردیت او و مسئولیت فردى انسان اشارت مى‌کند. سپس از دیدگاه قرآن، به انسان به عنوان فرد مى‌پردازد و آیاتى را براى نشان دادن هدف‌های تربیت اجتماعى در قرآن برمى‌شمارد. یگانگى اجتماعى، اتحاد و تضامن، برادرى در میان افراد، همکارى و همیارى اجتماعى، شورا که بنیان زندگى دموکراتیک است، دوستى و مهربانى در خانواده، عدالت، مسئولیت تضامنى اجتماعى، دفاع از حقوق شخصى، آمادگى و بیدارى، قصاص، اعتدال در بهره‌گیرى از نعمت‌های دنیایى، پرهیز از شرب خمر و قماربازى، تطور و مقاومت در برابر جمود و آزادى فکر و عقیده اشارات قرآنى این بحث است.

پس از این، یادآور مى‌شود که قرآن مى‌خواهد انسان، جهان و پدیده‌‌های آن را بشناسد و از آنها براى رسیدن به تعالى خویش سود برد. خواست تربیتى دیگر قرآن، شناخت پدیدآورندۀ هستى و پرستش اوست. نویسنده سپس از یاد آیاتى در این زمینه‌ها به بحث محتوا و برنامه تربیتى قرآن مى‌پردازد و از این رهگذر به نکات زیر اشاره مى‌کند: حمایت از حقوق کودک، فطرت و استعداد‌های انسان، نقاط‍‌ ضعف در نهاد آدمى، پاک‌نهادى انسان، تفاوت‌های فردى، فلسفه وجودى آنها و آموزش و پرورش بر اساس تفاوت‌های فردى.

بحث پایانى کتاب دربارۀ روش‌های تربیتى قرآن است و در آن از روش‌های زیر مى‌گوید: آموزش از راه عمل، نماز، روزه، زکات، حج، جهاد، امر به معروف و توصیۀ به حق، موعظه و پند، داستان، اسوه، محبت، پندگیرى از تاریخ، جوابگویى، ضرب المثل، بیان سحرآمیز، ترغیب، تهدید و توبه[۱].

پانویس

  1. رفیعی، بهروز، ص127-128

منابع مقاله

رفیعی، بهروز، کتابشناسی توصیفی و موضوعی تعلیم و تربیت در اسلام، انتشارات بین‌المللی هدی، تهران، چاپ اول، 1378ش

وابسته‌ها