تاریخ القراءات في المشرق و المغرب

    از ویکی‌نور
    تاریخ القراءات في المشرق و المغرب
    تاریخ القراءات في المشرق و المغرب
    پدیدآورانولد اباه، محمد مختار (نويسنده)
    ناشردار الکتب العلمية
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر2008م
    چاپ3
    شابک-
    موضوعسرگذشت‌نامه و کتاب‌شناسی - قاریان
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /‎‏و‎‏8‎‏ت‎‏2‎‏ 81 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    تاریخ القراءات فی المشرق و المغرب، نوشته محمد مختار ولد أباه (متولد 1924م) نویسنده، شاعر و شخصیت علمی اهل موریتانی است. این کتاب یک موسوعه است که با منهج و اسلوبی نو به تاریخ ایجاد قرائت‌ها و انتقال آن‌ها از سرزمین‌های شرقی به مراکز فرهنگی غرب جهان اسلام می‌پردازد و از قاریان مشهور و روش آنان درعلم قرائت در عصر ائمه قرائات و راویان، عصر تدوین، مکتب قیروان، مکتب اندلسیه، عصر تثبیت و تکمیل، مکتب مغربیه، مکتب شنقیطیه و دیدگاه عالمانش در علم تجوید گفتگو می‌کند.

    نویسنده با علمیت جامعی که دارد، به همه جنبه‌های موضوع پرداخته است؛ چراکه، او هم در علوم اسلامی تخصص دارد و هم از شناخت گسترده‌ای به روش‌های تازۀ تحقیق در فرهنگ غرب برخوردار است[۱]و این‌ها رویکرد منظم و متعادل و روش استواری را به او بخشیده است. این اثر، خلأیی را که در تاریخ فرهنگی جهان عرب و اسلام میان شرق و غرب ایجاد شده بود، پر کرده است. ‏نگاه عمیق او به سلسلۀ روایات و روش استواری که در احوال رجال دارد، راه را پیش روی جویندگان قرائت‌ها و به‌طور کلی، تاریخ فرهنگ عربی-اسلامی گشوده است تا شناخت علمی، دینی و شرعی متخصصانه‌ای در موضوع بیابند.

    تقسیمی که مصنف میان شرق و غرب انجام داده است، جوهری نبوده و صوری است؛ یعنی ما چیزی به نام قرائت مشرقی یا مغربی نداریم؛ قرآن، نص واحدی است که در آن اختلاف نیست و همۀ طریقه‌های گوناگون قرائت به مظاهر وجوه هفتگانه‌ای بازمی‌گردند که رسماً اجازه روایت یافته‌اند.

    دسته‌بندی‌های کتاب با پوشش‌های زمانی و مکانیش، پویایی مراکز فرهنگی مغرب و مشرق را از حیث ضبط روایت‌ها و تصحیح و تعلیل و کیفیت ادای گفتاری و نوشتاری آن‌ها در دانش قرائات نشان می‌دهد و گویای رابطه‌ای وثیق میان امامان قرائت است. امامانی که تلاش شایانی برای ضبط اَسناد با سفرهای علمی‌شان داشته‌اند و شهرهای مهم فرهنگی را در سرزمین‌های اسلامی درمی‌نوردیده‌اند.[۲]

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه عبدالعزیز بن عثمان تویجری، ص6
    2. ر.ک: همان، ص7-6

    منابع مقاله

    1. مقدمه عبدالعزیز بن عثمان تویجری.


    وابسته‌ها