بررسی و تحلیلی از جهاد، عدالت، لیبرالیسم و امامت

    از ویکی‌نور
    بررسی و تحلیلی از: جهاد، عدالت، لیبرالیسم و امامت
    بررسی و تحلیلی از جهاد، عدالت، لیبرالیسم و امامت
    پدیدآورانبهشتی، سید محمد (مؤلف)
    ناشرحزب جمهوری اسلامی
    مکان نشرتهران
    سال نشر1361
    چاپاول
    موضوعاسلام و مسائل اجتماعی,Islam and social problems ,اسلام و دولت ,جهاد,Jihad,عدالت (اسلام),Islam and justice,Justice (Islamic law),ایران , -- تاریخ , -- انقلاب اسلامی، ۱۳۵۷ ,a08,a08,a11,a11,a11,a11,a11,آزادیخواهی -- نقد و تفسیر
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    BP۲۳۰/ب۹ب۴

    بررسی و تحلیلی از: جهاد، عدالت، لیبرالیسم و امامت، مجموعه سخنرانی‌های شهید سید محمد حسینی بهشتی (1307-1360ش) است که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و در مناسبت‌های مختلف ایراد گردیده است.

    در سخنرانی اول، با عنوان «انقلاب اسلامی و خصومت رژیم بعث»، به کفر نظام حاکم بر عراق اشاره شده و اختلاف دیرینه ایران و عراق یادآوری شده است و علت نگرانی نظام عراق، صدور انقلاب اسلامی بیان شده است. سپس بحث با تقسیم صدور انقلاب به دو بخش صدور از طریق سلاح و صدور مبنای فکری و نظام اجتماعی (که حالت دوم صدور مورد قبول است)،ادامه پیدا کرده است.

    از ویژگی‌های اصلی انقلاب اسلامی ایران، آزادی است، که گروه‌های انحرافی از آن سوء استفاده کرده‌اند. و لذا در این کتاب ضرورت تقویت نهادهای انقلابی نظیر سپاه پاسداران را برای حفظ امنیت یادآوری شده است.

    کتاب در موضوع دیگری با عنوان «عدالت در جامعه اسلامی»، زیربنای همه عدلها را عدل اخلاقی ذکر کرده است. امام عادل از ویژگی‌های نظام عدالتی اسلام است، که در تعالیم اسلام به آن تأکید خاص شده است. سپس با توضیحی در زمینه عدم جواز ربا، به ضرورت حذف بهره و ربا از بانکها اشاره شده است.

    «جنگ در نظام ارزشی اسلام» مجموعه سخنرانی دیگری است که نویسنده به آن پرداخته است. او با تقسیم آن به دو دسته تهاجمی و تعرضی، جنگ ایران با عراق را دفاع از تجاوز ذکر می‌کند و در پایان یادآور می‌شود که جهاد، وسیله نجات انسان از ظلم و ستم است و روحیه جهاد ایرانیان، باعث پیروزی انقلاب اسلامی شد. «لیبرالیسم چه می‌گوید؟» موضوع دیگری است که در این کتاب به آن پرداخته شده است. نویسنده زمینه اصلی لیبرالیسم را، راسیونالیسم ذکر کرده است، که اصالت خرد و اندیشه انسانی وحی را به عنوان یک سرچشمه مستقل آگاهی منکر می‌شود. در لیبرالیسم، انسان فارغ از حکومت جبری است، خواه جبر محیطی، خواه حاکمیت جبر اجتماعی. ولی اعقتاد به اصالت فرد، به معنای نفی اصلات جامعه نیست و لذا لیبرالیسم به‌صورت لیبرالیسم سوسیالیستی درآمده است.

    بنا به عقیده نویسنده، از ویژگی‌های مثبت لیبرالیسم، نفی استبداد فردی و طبقاتی است. آزادی مورد نظر در لیبرالیسم، وقتی در چارچوب قوانین اسلام و شریعت الهی باشد، مورد قبول اسلام است.

    مؤلف در موضوع امامت، آن را یک از ارکان اسلام و سعادت انسانیت برشمرده، که در پیروزی انقلاب اسلامی نقش بنیادی واصولی آن را از طریق رهبری امام می‌توان تجسم کرد. در بخش‌های دیگر کتاب، از رهبری روحانیون و دستاوردهای انقلاب اسلامی ایران سخن به میان آمده و این موضوعات تحلیل شده است.[۱]

    پانویس

    1. حقیقت، سید صادق، ص112-113

    منابع مقاله

    حقیقت، سید صادق، اندیشه سیاسی در اسلام: کتاب‌شناسی توصیفی، تهران، انتشارات بین‌المللی الهدی، 1377ش.

    وابسته‌ها