اللمع في تاريخ التصوف الإسلامي

    از ویکی‌نور
    اللمع في تاريخ التصوف الإسلامي
    اللمع في تاريخ التصوف الإسلامي
    پدیدآورانابونصر سراج، عبدالله بن علی (نويسنده) هنداوی، کامل مصطفی (مصحح)
    ناشردار الکتب العلمية
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1421ق - 2001م
    چاپ1
    شابک-
    موضوعتصوف - آداب و اعمال - متون قدیمی تا قرن 14 - تصوف - متون قدیمی تا قرن 14 - عارفان - سرگذشت نامه - عرفان - متون قدیمی تا قرن 14
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏الف‎‏2‎‏ل‎‏8 282/5 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    اللمع في تاريخ التصوف الإسلامي، اثر ابونصر سراج، عبدالله بن علی (متوفای 378ق/ 988م)، به زبان عربى در مسائل مربوط به تصوف اسلامی، از قبیل تاریخ و احوال و مقامات و منازل سیر و سلوک است.

    جایگاه اللمع

    بى‌تردید کتاب اللّمع از زمان تألیف، یکى از مهم‌ترین متون اصلى تصوف بشمار مى‌رفته و همواره جزء معتبرترین منابع عرفان‌شناسى و سیر تحولات تاریخی آن دل‌ها و چشم‌ها را مى‌ربوده است. علاوه بر قدمت تألیف - که شاید جزء اولین آثار صوفیانه به زبان عربى باشد - نوع نگاه مؤلف، گستردگى مباحث و موضوعات، پرداخت مسائل غامض و شبهه‌ناک، نثر متین و پخته و نگاهداشت تعادل در همه مقوله‌هاى مربوط به تصوف، از عوامل تأثیرگذار بر گسترش و نفوذ کم‌نظیر آن در بین تمامى گروه‌هاى عرفان‌گرا و صوفى ‌مشرب - از عامى و عالم - بوده است و هست[۱].

    موضوع اللمع

    موضوع کتاب، بیان احوال، مقامات و منازل سیر و سلوک است و یک دوره کامل عرفان عملى را در بر مى‌گیرد و به پرسش‌هاى گوناگون درباره سنن و آداب تصوف، آموزه‌ها، سخنان جنجالى و شطحیات صوفیان، پاسخ مى‌دهد. گستردگى این موضوعات، به حدى است که مى‌توان «اللمع» را دایرةالمعارف دانش و اخلاق و عقاید صوفیانه تا قرن چهارم دانست.

    ازآنجایی‌که درباره اصل کتاب و ترجمه فارسی آن، مقاله کتاب‌شناسی موجود است، در اینجا به بررسی نسخه می‌پردازیم.

    مقایسه با نسخه نیکلسون

    نسخه حاضر با ضبط و تصحیح کامل مصطفى هنداوى است.

    متأسفانه مصحح مقدمه‌ای در توضیح نسخه و روش خود ارائه نداده است.

    در مقایسه با نسخه نیکلسون که چاپ سربی است، این نسخه با تایپ جدید می‌باشد و زندگی‌نامه مؤلف را در ابتدای آن آورده است و آدرس‌دهی روایات (تخریج) را انجام داده است.،

    اما هیچ‌کدام از پاورقی‌ها و تصحیح‌های نسخه نیکلسون در آن مشاهده نمی‌شود و به‌جز فهرست مطالب، فهرست دیگری ارائه نداده است؛ درحالی‌که در نسخه نیکلسون، فهرست اعلام (مردان و زنان)، اماکن، قبایل، کتب و غیر ذلک وجود دارد.

    نسخه‌هاى متعدد از کتاب در ایران، مصر، عراق، اردن و انگلستان توسط ناشران مختلف به چاپ رسیده است و دارای دو ترجمه به زبان فارسی می‌باشد.

    پانویس

    1. ر.ک: محبتی، مهدی، ص31

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب.
    2. محبتی، مهدی، مقدمه کتاب «اللمع في التصوف»، تألیف ابونصر سراج طوسی، تصحیح و تحشیه: رینولد آلن نیکلسون، ترجمه: دکتر مهدی محبتی، تهران، انتشارات اساطیر، چاپ اول، 1382ش.

    وابسته‌ها