الفرق الاسلامیة من خلال الکشف و البیان

    از ویکی‌نور
    الفرق الاسلامیة من خلال الکشف و البیان
    الفرق الاسلامیة من خلال الکشف و البیان
    پدیدآورانقحطانی، محمد (نويسنده) عبدالجلیل، محمد (محقق)
    ناشرنور محمد متقی گمش تپه
    مکان نشرتونس
    سال نشر1984م
    چاپ1
    موضوعاسلام‌-- فرقه‌ ها‌,خلافت‌-- تا‌ریخ‌,اسلام‌-- تا‌ریخ‌-- از آغا‌ز تا‌ ۱۳۲ق‌.
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    BP 236/ق۸ف۴ ۱۳۶۳
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الفرق الإسلامية من خلال الكشف و البيان، تحقیق و تصحیح قسمتی از کتاب «الكشف و البيان» نوشته ابوسعید محمد بن سعید ازدی قلهاتی است که در آن به معرفی فرقه‌های اسلامی پرداخته شده و توسط محمد بن عبدالجلیل، تحقیق، تصحیح و منتشر شده است.

    کتاب با مقدمه مفصلی از محقق آغاز شده که در آن، ابتدا شرح حال مختصری از مؤلف ارائه گردیده[۱] و سپس، اطلاعاتی پیرامون اصل کتاب، ابواب و اجزا و نسخه‌های آن، در اختیار خواننده قرار گرفته است[۲].

    ارزش و اهمیت کتاب، در آن است که خواننده را با علم کلام و تألیفات مربوط به آن در میان اباضیه عمان، آگاه ساخته و برخی از نوشته‌ها و تألیفات علمای اباضیه که پیش از مؤلف بوده‌اند را معرفی کرده و به ما رسانده است. اما نکته قابل توجه آن است که با مطالعه کتاب و دقت در مطالب و مباحث آن، نمی‌توان تعیین نمود که قلهاتی تا چه اندازه از دیگران آموخته و چه مقدار از مطالب و مباحث کتاب، ویرایش شخصی اوست و آنچه بر این اهمیت و ارزش آن می‌افزاید، این است که این کتاب، قدیمی‌ترین نسخه خطی اباضیه در علم کلام و فرق می‌باشد که به دست ما رسیده و در هیچ‌یک از سایر کتب مشابه، اطلاعات و مطالبی که در این کتاب یافت می‌شود را نمی‌توان یافت[۳].

    یکی از ویژگی‌های مهم کتاب، منابع و مصادر مهم و ارزشمندی است که در تحقیق و تصحیح آن، از آنها استفاده شده است که از جمله آنها، می‌توان به «الاستيعاب في معرفة الأصحاب» ابوعمر یوسف بن عبدالبر نمری، «الإصابة في تمييز الصحابة» ابن حجر عسقلانی؛ «الأعلام» خیرالدین زرکلی و «الأغاني» ابوالفرج اصفهانی، اشاره کرد[۴].

    کتاب از باب پانزدهم، در «ذکر خلافت ابوبکر» آغاز و تا باب پنجاهم در «ذکر اهل استقامت و شرح اعتقادات آنها به‌واسطه حجت و برهان»[۵]، ادامه یافته است. از جمله مطالب کتاب، می‌توان به چگونگی به حکومت رسیدن عثمان و سپس قتل او[۶]، پذیرش حکومت توسط حضرت علی(ع) و وقایع و حوادثی که در دوران حکومت آن حضرت رخ داد[۷] و مناظرات ابن عباس در اثبات ولایت حضرت علی(ع)[۸]، اشاره نمود.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص5-6
    2. ر.ک: همان، ص6
    3. ر.ک: همان، ص17
    4. ر.ک: همان، ص19
    5. ر.ک: متن کتاب، ص294
    6. ر.ک: همان، ص50
    7. ر.ک: همان، ص57
    8. ر.ک: همان، ص75

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها